İran'da eski cumhurbaşkanı Ahmedinejad'a suikast girişimi iddiası

İran'ın eski cumhurbaşkanlarından Ahmedinejad'ın binmesi planlanan ve yakın zaman önce tamire gönderilen aracın 'sabote edildiği' ve bunun bir 'suikast girişimi' olduğu iddia edildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran’ın eski cumhurbaşkanlarından Mahmud Ahmedinejad’a suikast girişiminde bulunulduğu iddia edildi. Iran International'a göre, aynı zamanda İbrahim Reisi'nin ölümü sonrası yapılan seçimde de aday adayı olan ancak cumhurbaşkanlığı adaylığı Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedilen Ahmedinejad’a yönelik suikast girişimine ilişkin pek çok detay, kendisine yakın medya tarafından da doğrulandı.

Iran International’ın haberine göre, 15 Temmuz Pazartesi günü öğlen saatlerinde Mahmud Ahmedinejad ve beraberindeki heyet, dini bir törene katılmak üzere Zencan kentine doğru yola çıkacaktı. Araçlar yola çıkmadan önce, güvenlik ekibinin başındaki kişi, Ahmedinejad’ın yolculuk etmesi planlanan ve yakın zaman önce tamirden gelmiş olan Land Cruiser tipi aracı kontrol etti ve aracın klimasının düzgün çalışmadığını söyleyerek eski cumhurbaşkanından aynı tipte başka bir araçta yolculuk etmesini istedi. Ardından, Mahmud Ahmedinejad'ın bu talep doğrultusunda başka bir araçta seyahat etmesine, klimasında sorun olduğu söylenen araca ise güvenlik ekibinden bazı kişilerin binmesine karar verildi. 

TAMİRE GÖNDERİLEN ARAÇ BAŞKA ARAÇLARA ÇARPARAK DURABİLDİ

Ahmedinejad’ın ofisiyle bağlantılı Mehr-e-Farda kanalının aktardığına göre, güvenlik ekibi, yolculuk devam ederken Land Cruiser tipi aracın direksiyon ve frenlerinde sorun olduğunu fark etti. Araç, önce diğer araçlara çarptı, ardından otoyol kenarında durdu. Iran International’ın haberinde de güvenlik ekibini taşıyan Land Cruiser aracının Abyek bölgesindeki Karaj-Qazvin yolunda aniden arıza yaptığı ifade edildi. Buna göre, araç önce üç kere döndü, ardından pek çok kez sola ve sağa doğru savruldu, en sonunda da otoyolun ortasındaki beton bariyere çarptı. Aracın aynı zamanda Ahmedinejad’ın konvoyundaki başka bir araca da çarptığı, yoldan geçen bir Peugeot araca çarparak durabildiği ifade edildi. 

Mehr-e-Farda, 11 gün önce yaşandığı ifade edilen olayla ilgili başlatılan soruşturmanı devam ettiği bilgisini verdi. Mehr-e-Farda'nın Telegram kanalından yapılan bir paylaşımda, “Bu suikast teşebbüsünden kim sorumlu?” diye soruldu. Fakat bu paylaşım cuma sabahı erken saatlerde herhangi bir açıklama yapılmadan kanaldan kaldırıldı. 

‘CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSİ’NİN GÖZETİMİNDEYDİ’

Daha önce Iran International’a konuşan kaynaklar, eski cumhurbaşkanının ofisinin 21 Temmuz’da ‘sorumlu yetkilileri’ olayla ilgili bilgilendirdiğini söylemiş, daha önce de Ahmedinejad’a yönelik saldırılar ve suikast teşebbüsleri olduğunu ileri sürmüştü. 

Öte yandan, Iran International’ın aldığı bilgiye göre, ‘sabote edildiği’ söylenen araç, tamirat yapılabilmesi için Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin gözetimindeydi. Ancak yetkili bir tamirci yerine kimliği belirsiz ‘özel güvenlik ajanlarına’ teslim edilerek bilinmeyen bir yere götürüldü.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)