İran'da tutuklu Nobel Barış Ödüllü Nergis Muhammedi’ye hapis cezası

Başkent Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde tutuklu bulunan İranlı insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi’ye 'İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı propaganda yayma' iddiasıyla 15 ay hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da hakkında 12 yıl hapis cezası bulunan 2023 Nobel Barış Ödüllü insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi'ye 15 ay hapis cezası daha verildiği açıklandı. Muhammedi, 'İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı propaganda yaymak' ile suçlandı.

BBC'nin haberine göre, Muhammedi'nin ailesi verilen hapis cezasını kınayarak bunun tutuklu hak savunucusu hakkında Mart 2021'den bu yana verilen beşinci mahkumiyet kararı olduğunu hatırlattı. Nergis Muhammedi'nin son davanın karar duruşmasına katılmadığı, mahkumiyet kararının gıyabında alındığı bilgisi paylaşıldı. 

TAHRAN'DAN BAŞKA BİR HAPİSHANEYE SEVK EDİLECEK

Muhammedi hakkında verilen yeni mahkeme kararı uyarınca 2 yıl boyunca başkent Tahran'dan 'sürgün' edilmesine de hükmedildi. Buna göre, bu kararın ardından Muhammedi'nin tutulduğu Evin Hapishanesi'nden başka bir hapishaneye sevk edilmesi gerekecek.

Karara göre, Muhammedi hakkında verilen hapis cezasının infazının tamamlanmasının ardından hakkında 2 yıl boyunca yurtdışına çıkış yasağı bulunacak ve bu süre boyunca siyasi ya da toplumsal bir gruba üye olması ve cep telefonunun olması da yasaklanacak.

NOBEL ÖDÜLÜ'NÜ KENDİSİ ADINA İKİZ ÇOCUKLARI ALMIŞTI

Muhammedi'nin ailesi, 2 Kasım 2023 tarihinde bir açıklama yaparak başörtüsü giymeyi reddettiği için Nergis Muhammedi’nin hastaneye sevkine izin verilmediğini duyurmuştu. Aile, hapishane yönetiminin başörtüsü olmadan revire gitmesine bile izin vermemesinin ardından cezaevine giden bir sağlık ekibinin ekokardiyogram yaptığını, bunun sonucunda iki damarının ciddi ölçüde tıkalı olduğunun tespit edildiğini aktarmıştı. 

Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, Tahran'da tutuklu bulunan ve kalp rahatsızlığına rağmen başörtüsü takmayı reddettiği gerekçesiyle hastaneye sevk edilmeyen Nergis Muhammedi'nin sağlık durumundan endişe ettiklerini açıklamıştı.

Başörtüsü olmadan hastaneye sevk edilmesinin ardından açlık grevine son veren Nergis Muhammedi'ye verilen 2023 Nobel Barış Ödülü'nü ise Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen ödül töreninde 17 yaşındaki ikiz çocukları Ali ve Kiana Rahmani almıştı. 

Nergis Muhammedi, insan haklarıyla ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. İran yargısınca 'ulusal güvenliğe karşı eylemde bulunmak ve rejime karşı propaganda' gibi suçlardan mahkum edilen Muhammedi, son olarak 2019'da benzin fiyatlarının artışı nedeniyle ülke çapında patlak veren protestolar sırasında hayatını kaybeden bir göstericinin anma törenine katılmasının ardından Kasım 2021'de cezaevine gönderilmişti.

O tarihten bu yana cezaevinde tutulan Muhammedi, Eylül 2022'de Mahsa Jîna Emini'nin katledilmesi üzerine başlayan protesto gösterilerine de tutulduğu Evin Cezaevi'nden destek açıklamaları yapmıştı. (DIŞ HABERLER)