İran'dan 'İsrail' açıklaması: Tahran'ın cevabının 2 belirgin sonucu olmalı

İran'ın BM Daimi Temsilciliği, "İran, İsrail'e tepkisini Gazze'deki ateşkes görüşmelerinin sonucu belli olana kadar kasıtlı olarak mı erteledi?" sorusuna yanıt verdi.

Başkent Tahran'da suikastta ölen Haniye ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın fotoğrafı. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin başkent Tahran'da uğradığı suikastta hayatını kaybetmesinden üç hafta sonra İran'ın saldırıdan sorumlu tuttuğu İsrail'e vereceği yanıt merak ediliyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun ardından İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

AA'nın İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'ndan (ISNA) aktardığına göre, BM Daimi Temsilciliği "İran, İsrail'e tepkisini Gazze'deki ateşkes görüşmelerinin sonucu belli olana kadar kasıtlı olarak mı erteledi?" sorusuna cevaben yaptığı açıklamada, "İran'ın cevabının 2 belirgin sonucu olmalı. Birincisi, saldırganı, 'terör' ve 'İran'ın ulusal egemenliğini ihlal' nedeniyle cezalandırmalı. İkincisi, İran'ın caydırıcılık gücünü güçlendirmeli ve gelecekte herhangi bir saldırıyı önlemek için İsrail'i pişman etmeli" ifadeleri kullanıldı.

'İSRAİL'İN EN AZ İHTİMAL VERECEĞİ ZAMAN VE KOŞULLARDA OLACAKTIR'

İran'ın tepkisinin olası bir ateşkesi olumsuz yönde etkilemekten kaçınmayı da içerdiği belirtilen açıklamada, "Muhtemelen İran'ın cevabı, İsrail'in en az ihtimal vereceği zaman ve koşullarda olacaktır. Belki, kara saldırısını göz ardı ettikleri, gözlerinin gökyüzünde ve radar ekranında olduğu bir sırada veya her ikisinden müteşekkil bir saldırı" denildi.

İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Ali Fedevi, dün yaptığı açıklamada, "Şehit Haniye'nin intikamının ne zaman ve ne şekilde alınacağını biz belirleyeceğiz ve mutlaka gerçekleşecektir" derken, Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ali Muhammed Naini de "Zaman bizim lehimize. Düşman vurulacağı zamanı beklesin" diye konuşmuştu.

Ne olmuştu?

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için başkent Tahran'da bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz'da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Haniye'nin Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu. Olayın ilk günlerinde açıklama yapmayan İran makamları, 4 Ağustos'ta Haniye'ye düzenlenen suikasta ilişkin incelemelerin sonuçlarını paylaşmıştı. Suikastın 7 kilogram savaş başlığı taşıyan kısa menzilli bir roketle gerçekleştirildiği belirtilmişti. ABD'nin The New York Times gazetesi ise Haniye'nin kaldığı konuta aylar önce gizlice yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla öldürüldüğünü iddia etmişti. İngiltere'nin The Telegraph gazetesi de İsrail dış istihbarat örgütü Mossad'ın esasında Pezeşkiyan'ı yemin töreninde öldürmeyi planladığını, daha sonra İranlı ajanların yardımıyla kaldığı misafirhaneye patlayıcı yerleştirildiğini ileri sürmüştü.

(ANADOLU AJANSI)