Irkçı saldırıya uğrayan Kareem: Kafama taş ile vurup uçurumdan atmak istediler

Alanya’ya tatile giderken ırkçı saldırıya uğrayan Kürdistanlı aileden baba Mushtaq Mahmood Kareem, kafasına taş ile vurulduğunu, uçurumdan atılmak istendiğini söyledi. 3 saldırgandan 2'si tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Bayram tatilini Antalya’nın Alanya ilçesinden geçirmek için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'den Türkiye’ye gelen Kareem ailesi, Mersin’in Bozyazı ilçesine bağlı Gözsüzce mahallesi Sırtlan mevkiinde saldırıya uğradı. Saldırıda Mushtaq Mahmood Kareem ve oğlu yaralandı. Mushtaq Mahmood Kareem, hastaneye kaldırılırken, üç saldırgan gözaltına alındı.

Ailenin, Tekeli Jandarma Komutanlığı’nda ifadesi alındı. Olayı takip eden avukatlardan İHD Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Komisyonu Sözcüsü Bedri Kuran, ailenin Erbil’den Alanya’ya bayram tatilini geçirmek için geldiğini, Mersin Bozyazı mevkiinde keskin bir virajda bir kaza yaşandığını belirterek, “Iraklı aile araçtaki hasarı görebilmek için araçtan indiği sırada diğer araçtakiler de inmiş. O sırada çok şeyler söylenmiş kendilerine ama Türkçe bilmedikleri için söylenenleri anlamamışlar. ‘Burası Anadolu toprağı, burası Türkiye. Sen bizim topraklarımızda ne yaptığını sanıyorsun’ denilmiş bunu anlamışlar. Darp ettikleri kişiyi uçurumdan atmaya çalışmışlar. 3 kişi gözaltında. Saldırganların ifadesine şu an ulaşmak mümkün değil. Yaralananların hastaneden çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

MERSİN VALİLİĞİ: TAMAMEN ADLİ

Mersin Valiliği olayın sadece trafik kavgası olduğunu öne sürdü. Valiliğin açıklamasında şöyle denildi: 

"Mersin İli Bozyazı İlçesi Gözsüzce  Mahallesi Sırtlan Mevkiinde  D-400 karayolu üzerinde 13 Mayıs 2021 günü saat 16:00 sıralarında Kuzey Irak’ın Erbil şehrinden yola çıkarak Antalya’ya gitmekte olan Irak vatandaşı bir ailenin içinde bulunduğu araç ile Bozyazı nüfusuna kayıtlı üç vatandaşımızın içinde bulunduğu araç maddi hasarlı trafik kazasına karışmışlardır. Kaza sonrası taraflar arasında başlayan sözlü tartışma yaralamalı kavgaya dönüşmüş ve Irak vatandaşı araç sürücüsü diğer araçta bulunan şahıslarca darp edilmiştir.

Olay trafik kazası nedeniyle yaşanmış olup bazı sosyal medya hesaplarında çarpıtılarak yapılan paylaşımlar asılsız olup tamamen adli bir olaydır. Olay ile ilgili olarak 3 şüpheli gözaltına alınmış olup adli süreç devam etmektedir. Irak vatandaşı M.M.K isimli şahıs Anamur Devlet Hastanesinde tamamlanan tedavinin ardından 14.05.2021 tarihinde taburcu edilmiştir. Büyük bir üzüntü duyduğumuz olayda yaralanan Iraklı şahıs ve ailesi ilçemizde bizim misafirimizdir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Ancak saldırının görgü tanığı Cihan Kutluk'un ve saldırıya uğrayan Mushtaq Mahmood Kareem'i ifadeleri, valiliğin 'sadece trafik kavgası' açıklaması ile çelişiyor.

GÖRGÜ TANIĞI: BOZKURT İŞARETİ YAPIP KÜRTLERE KÜFÜR ETTİ

Görgü tanığı olan ve olaya müdahale eden Cihan Kutluk, bazı medya organlarına verdiği demeçte şunları belirtti: “Adama ve 12-13 yaşlarındaki erkek çocuğuna taşlarla saldırdılar ve taşlarla kafalarına vurdular. Adam bariyerlere doğru savrularak bayıldı. Adamı uçurumdan atmaya çalıştılar. Yol verme kavgası olarak yansıtılabilir ama gerçekte öyle değildi. Bozkurt işareti yapıp, Kürtlere küfür edince, ırkçı bir saldırı olduğunu anladım. 5 dakika boyunca Kürtlere küfürler savurdular. Adamı alarak cipine bindirdim ve jandarma noktasına ulaştırdım. Sonra da ambulansı çağırarak hastaneye ulaştırdık.”

'SİZİN ADALETİNİZ BU KADAR MI DEDİM'

Saldırıya uğrayan Mushtaq Mahmood Kareem ise jandarmada verdiği ifadesinde 3 kişi tarafından saldırıya maruz kaldığını, saldırı sırasında eşi ve çocuğunun arabada olduğunu belirterek, şunları söyledi: “3 kişi bana saldırırken ben İngilizce ‘Siz 3 kişisiniz ben tek kişiyim, sizin adaletiniz bu kadar mı’ dedim. Bu sırada eşim ve oğlum arabadan inerek araya girdi. Saldırganlardan biri oğluma koştuğunu gördüm ama darp edip etmediğini görmedim. Kavga esnasında kafama taş ile darbe aldım, beni uçurumdan atmaya çalıştılar bariyerlere tutundum. Tutunurken de darp etmeye devam ettiler. Kafama taş ile vuran kişi zayıf uzun boylu olandı. O anları az hatırlıyorum. Gözümü açtığımda hastanedeydim.”

Kendisine saldıran 3 kişiden şikayetçi olan Kareem, “Bana saldıran, canım kast eden, ırkçılık yapan, aracıma zarar veren 3 kişiden de şikayetçiyim. Davacıyım” dedi.

2 SALDIRGAN TUTUKLANDI 

Kürt aileye saldırdıkları için gözaltına alınan 3 saldırgandan 2'si tutuklandı. 

Jandarma tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan S.O, M.F.O. ve M.B. adlı kişiler, jandarmadaki işlemlerinin ardından Anamur Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılıkça ifadeleri alınan 3 kişi tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Hakimlikte işlemleri tamamlanan  M.F.O. ve M.B. "kasten öldürmeye teşebbüs", "mala zarar verme" ve "halkı kin ve nefrete teşvik etmek" suçlarından tutuklanırken, S.O. isimli şahıs ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

MERSİN BAROSU: IRKÇI SALDIRININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mushtaq Mahmood Kareem ile ailesinin 3 kişinin ırkçı saldırısına uğramasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada saldırganların aileye yönelik nefret söylemleri ve hakaretlerde bulunduğunun tanık beyanları ile doğrulandığını belirtildi. Kürt ailenin ırkçı fiili ve sözlü saldırıya uğramasının hukuken ve vicdanen asla kabul edemeyecek bir durum olduğuna değinilen açıklamada, Mersin Barosu’nun olayla ilgili haberi aldıkları andan itibaren, süreci Diyarbakır Barosu ile birlikte yakinen takip ettiği kaydedilerek, "Saldırıya uğrayan Iraklı şahıs saldırı sonrası Anamur Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak müşahede altında tutulmuştur. Aldığımız son bilgiye göre saldırıya uğrayan kişinin sağlık durumu iyi olup hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu dönemde ülkemizde Irkçılığa asla geçit verilmemelidir. Bu hastalıklı zihniyete son vermek için ırkçı saldırganların adalet önünde hak ettiği cezaya çarptırılması gerekmektedir. Çünkü ırkçılık insanlık suçudur. Olayın ciddi şekilde takip edilmesi soruşturması ve ırkçılık boyutu ile ele alınması hususunda olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz" denildi.

DİYARBAKIR BAROSU: HUKUKİ DESTEK SUNACAĞIZ 

Diyarbakır Baro Başkanı Av. Nahit Eren, ırkçı saldırıya uğrayan aileye destek vermek üzere Mersin’e gitti.

Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Mersin Bozyazı da yaşanan bu ırkçı saldırıya ilişkin Baro Başkanımız Av. Nahit EREN ve Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Mehdi ÖZDEMİR saldırıya uğrayanlara hukuki destek sunmak ve dayanışmada bulunmak üzere Mersin’e gitmek için bu sabah yola çıkmışlardır” denildi.

Baro Başkanı Nahit Eren de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Mersin’e seyahat eden kişilere yönelik ırkçı saldırıyı/linç girişimini kınıyorum. İnsanlığa karşı işlenmiş bu suçun failleri hakkında hızlı ve etkin bir soruşturma talep ediyor, ilgili savcılığın kamuoyunu acilen bilgilendirmesini talep ediyorum” dedi.

Eren, Diyarbakır Barosu’nun mağdurlara gerekli hukuki desteği sunacağını ve soruşturmanın takipçisi olacağını vurguladı.