İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Asıl risk doların 39 liranın altında kalma ihtimali

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, gazetecilerle yaptığı söyleşide, ekonomide 2025 yılı sonuna kadar rahatlama olmayacağını, bu yılın 39-42 bandında bir enflasyon ile kapanacağını söyledi.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 2024 yılı sonu enflasyon beklentisini yüzde 39-42 arasında bir rakam olarak açıkladı. Enflasyon yüzde 10'lara inene kadar üretici ve ihracatçının rahatlayamayacağını da ekleyen Aran, "2025 yılı sonuna kadar nefeslerinizi tutun, bekleyin" diye konuştu. Hakan Aran ile söyleşiyi, Ekonomim yazarı Vahap Munyar şöyle aktardı: 

"Soru: Seçim sonrasında doların 42 liranın üzerine çıkma ihtimali yok mu?

- Bana kalırsa dolar kurunun 42 liranın üzerine çıkma ihtimalinden daha büyük risk, 39 liranın altında kalma ihtimalidir. Ben yılı 39-42 lira bandında tamamlayacağımızı düşünüyorum.

 

(...)

- Şimdi Temmuz ayının ikinci yarısındayız. Ben hâlâ bu patikada gidildiğini, bir sapma olmadığını düşünüyorum.

Merkez Bankası’nın politika faizini Mart ayında yüzde 50’ye çıkarmasının kendisi için sürpriz olduğunu belirtti:

- Çünkü, bana göre 45, hedeflere ulaşmak açısından yeterliydi. Ancak, tam 31 Mart öncesi piyasada ciddi spekülatif bir döviz atağı oluştu. Herkes ‘seçimden sonra kur 50 lira olacak’ inancına kapıldı. Merkez Bankası güçlü mesaj için 5 puan artış yaptı. Beklemediğimiz artıştı.

Bu artışın ekonomiye etkilerinin ilk kez Temmuz ayında görülmeye başlandığını bildirdi:

- Temmuz ayında ekonomideki soğumanın başladığını görüyoruz. 1-15 Temmuz arasındaki veriler bu trendi gösteriyor. Kredi kartı harcamalarının bir ay önceki aya göre düştüğünü görüyoruz.

Bunu öncü gösterge olarak adlandırabilirsiniz. Kredi kartı kullanımının Ocak ayının bile altına indiğini kaydetti:

- Bunlar, Temmuz ayında vatandaşın frene bastığını gösteriyor. Kemer sıkmayı Haziran’a kadar hissetmemiştik. Kemerler şu anda sıkılıyor. Temmuz, Ağustos, Eylül ayı enflasyon rakamları muhtemelen bu durumu teyit edecek. Baz etkisine ilave düşüş olacak.

Bunun 31 Aralık 2024 itibariyle enflasyonun 38-42 bandında gerçekleşeceğini ortaya koyan öncü gösterge olduğunu vurguladı:

- Ben bu yılı yüzde 38-42 bandında bir enflasyonla tamamlayacağımızı düşünüyorum."

(EKONOMİ SERVİSİ)