İş Bankası’nın tarihine mimari bakış: ‘Memleketin İktisadi Binası’

İş Bankası binalarının tarihini, kurumsal ve mimari özellikleriyle anlatan, mimar Seda Özen Bilgili’nin kaleme aldığı ‘Memleketin İktisadi Binası - Türkiye İş Bankası’ kitabı yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mimar Seda Özen Bilgili’nin kaleme aldığı ‘Memleketin İktisadi Binası - Türkiye İş Bankası’ kitabı, kurulduğu 1924 yılından bu yana bankanın sahip olduğu binalarla edindiği mimari birikimi analiz ediyor.

Kitap; Giulio Mongeri, Hüseyin Hüsnü Tümer, Arif Hikmet Koyunoğlu, Arif Hikmet Holtay, Nezih Eldem gibi isimlerin eserleri olan İş Bankası binalarının tarihini, kurumsal ve mimari özellikleriyle anlatan kitap, yetmişe yakın örnek sunuyor. ‘Memleketin İktisadi Binası - Türkiye İş Bankası’, yerel ve ulusal arşivlerden çok sayıda plan, çizim, harita, fotoğraf ve belge aracılığıyla İş Bankası’nın Türkiye tarihindeki rolüne, mimariyi merkezde tutarak bakıyor.

Bankanın mimari mirasının, Türkiye’nin modernleşme sürecindeki mimari eğilimleri yansıtırken, aynı zamanda yerel kimliği uluslararası bir üslupla harmanlayan bir anlayışı barındırdığını belirten Seda Özen Bilgili, “İş Bankası’nın binaları, Türkiye’nin hem ekonomik hem de mimari modernleşme tarihinin taşıyıcılarıdır. Güven, sağlamlık, modernlik ve kimlik oluşturma gibi temel değerleri mimarlık tarihimizde önemli bir yere sahiplerdir. Ulusal belleğimizde de estetik, işlevsellik ve temsil gücü bakımından güçlü izler bırakmışlardır” dedi.