İş Bankası’nın Uluslararası Atatürk Konferansı başladı

Geçen sene Cumhuriyetin 100. yılında düzenlenen ‘Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış’ başlıklı uluslararası konferans, İş Bankası’nın kuruluşunun 100. yıldönümünde ikinci kez düzenleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İş Bankası’nın, geçen sene Cumhuriyetin 100. yılında ilk kez düzenlediği 'Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış' başlıklı uluslararası konferans, Bankanın 100. kuruluş yıldönümünde ikinci kez düzenleniyor. Konferans, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ve Genel Müdürü Hakan Aran’ın ev sahipliğinde İş Kuleleri Salonu’nda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açılış konuşmasıyla başladı.

Bakan Ersoy konuşmasında, İş Bankası’nın kuruluşuna vurgu yaparken, “100 yıl önce atılan bu adım sadece bir bankanın başarı hikâyesi değil, aynı zamanda Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlü liderliğinin de sonucudur. Atatürk, Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığının, ülkenin siyasi bağımsızlığı kadar hayati olduğunu her zaman vurgulamıştır” dedi.

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali de konuşmasında, iktisadi bağımsızlık hedefiyle kurulan Bankanın 100 yıllık yolculuğunu, kuruluşunun ilk yıllarındaki anekdotlarla özetledi.

'İŞ BANKASI ‘TÜRKLER BANKACILIK YAPAMAZ’ DENİLEN BİR ORTAMDA KURULDU'

Bali, Bankanın, Cumhuriyetin ilanının üzerinden bir yıl bile geçmeden Büyük Taarruz’un başlangıç tarihine denk getirilerek 26 Ağustos 1924'te, Ankara’da mütevazı bir binada küçük bir kadro ve sınırlı bir sermayeyle kurulduğunu hatırlattı. İş Bankası için Atatürk'ün “vatanı kurtaracak ve yükseltecek tedbirlerin başında gördüğü, halkın doğrudan itibar ve itimadından doğup meydana gelen tam manasıyla modern ve milli bir banka kurulması” idealinde ifade ettiği “itimat”, “itibar”, “modern” ve “milli bir banka” kavramlarına dikkat çeken Bali, “İşte İş Bankası… ‘Türkler bankacılık yapamaz’ denilen bir ortamda kurulan Banka, daha 10 yıl geçmeden tamamen Türklerin idaresinde olan Türkiye’nin en önemli finans kurumlarının başında yer aldı” dedi. 

Adnan Bali, Bankanın kuruluşundaki iki önemli vurgu olan “bağımsızlık” ve “milli”liğin altını çizdi.

'BU GURUR AYNI ZAMANDA SORUMLULUK'

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran da konferansın açılışında yaptığı konuşmada, bankanın kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aynı zamanda Cumhuriyetimizin de kurucusu olması, kuruluş fikrinin Cumhuriyetin ilanından aylar önce İzmir İktisat Kongresi’nde toplumun her kesiminden katılımcıların talebiyle filizlenmesi, bankanın adının “İş” olması ve bizzat Atatürk tarafından konulmasının kendileri için gurur kaynağı olduğunu vurguladı. Aran, “Bu gurur aynı zamanda sorumluluktur. Biz de bu sorumluluk duygusuyla bu konferansı düzenledik” dedi.

Aran, “Yeni teknolojileri konuşacağız. Bunların siyasetle, ekonomik kalkınmayla ilişkileri üzerine tekrar tekrar düşüneceğiz” diye konuştu.