İş cinayetinde ölen Dilek Dayar’ın davasına katılım çağrısı

Avukatlar, Sirkeci'de tarihi PTT binasında çalıştığı iskeleden düşerek ölen 23 yaşındaki restoratör Dilek Dayar’ın vefatına ilişkin davaya katılım çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sirkeci Büyük Postane'nin 2018 yılındaki restorasyonunda çalıştığı sırada iş cinayetinde ölen Dilek Dayar davasının duruşması, yarın saat 13.00'de Çağlayan’daki 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

‘PTT KUSURSUZ SAYILDI’

Duruşma öncesi açıklama yapan avukatlar, Dayar’ın ailesinin tüm sorumluların yargılanması ve etkin bir soruşturma yürütülmesi için mücadele verdiğini belirterek, “Savcılık aşamasında alınan rapora göre alt işveren olan ‘Adım Restorasyon’ kazanın yaşanmasında ana sorumlu tutuldu ve şirketin yetkililerinden İmran Karadeniz tutuklandı. Kısa bir süre sonra tutuklu sanık da serbest bırakıldı” bilgisini paylaştı.

Ailenin mücadelesinin ardından PTT A.Ş.den ihale alan ana firma olan Karacan Grup İnşaat yetkililerinin de soruşturmaya dahil edildiğini hatırlatan avukatlar, “Ancak PTT kusursuz sayıldı. Etkin bir soruşturma yürütülmediği için PTT A.Ş. Yetkililerinin sorumluluğuna dair Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapıldı. Açılan davadan etkin bir ceza çıkması ve PTT A.Ş. yetkililerinin de sorumlu tutulması için ailenin verdiği mücadele sürüyor” açıklamasını yaptı.

‘TÜM EMEK DOSTLARINI ÇAĞLAYANA ÇAĞIRIYORUZ’

Çalışma koşullarını 633 sayılı iş sağlığı güvenliği yasasına uygun sağlamayan ve denetlemeyen herkesin Dayar’ın ölümünde sorumlu olduğunu vurgulayan avukatların açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Dilek çalıştığı PTT binasındaki iskele yasa ve yönetmeliğe uygun kurulmadığı ve denetlenmediği için kaza geçirmiştir. Dış cephe iskelelerinden beklenen ana özellik; iskele ile duvar arasındaki boşluktan insan düşmeyecek şekilde imal edilmesidir. Yargılamada alınan bilirkişi raporunda bu husus açık ve net olarak tespit edilmiş, iskelenin usulsüz kurulduğu, denetlenmediği ve diğer sorumluklarını yerine getirilmediği ifade edilmiştir. Bu haliyle hem Karacan Grup İnşaat hem de Adım Restorasyon patronları raporda sorumlu olarak belirtilmiştir. Tüm sorumlular yargılanana ve ceza alana kadar mücadele sürecektir. Dilek ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden tüm işçiler için tüm emek dostlarını 22 Ocak Cuma günü saat 13.30'da Çağlayan 5. Asliye Ceza Mahkemesi'ne destek ve dayanışmaya çağırıyoruz.” (HABER MERKEZİ)