İş Güvenli Uzmanı İpek: Denizli'deki İşçi ölümlerinin ardında çok basit ihlaller var

Geçtiğimiz hafta Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bulunan bir poligon inşaatında üç işçi foseptik çukurunda ölürken, 7 işçi hastaneye sevk edildi. İş Güvenliği Uzmanı Deniz İpek, işçilerin egzoz dumanından zehirlendiklerini belirterek en basit güvenlik önlemlerinin dahi es geçildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Denizli'nin Pamukkale İlçesi Karataş Mahallesi'ndeki poligon inşaatında 14 Aralık'ta meydana gelen iş cinayetinde Şevket Çetin, Aykut Kaya ve 17 yaşındaki Emrullah Kalem olay yerinde ölürken 7 işçi de yaralandı. Tedavi edilen işçilerden Abdurrezzak Beşar (22), Ahmed Abdullah (34), Eyyub Babadi (35), Polat Parlak (21) ve Hüseyin Güneş (23) taburcu edilirken Turgay Yıldırım (25) ve Furkan Peşin'in (17) yoğun bakım servisinde tedaviye alındı. Olayla ilgili gözaltına alınan inşaat sahibi Ali Eğil ve şantiye şefi Hüseyin Yücel ise tutuklandı.

Şevket Çetin'in belediye işçisi olduğu ve yardım çığlıklarını duyması üzerine foseptik çukuruna girerek işçileri kurtarmak isterken öldüğü öğrenildi.

'EGZOZ DUMANINDAN ZEHİRLENEREK HAYATLARINI KAYBETTİLER'

Deniz İpek

Yaşanan iş cinayetini değerlendiren A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Deniz İpek, kapalı alanda kullanılan temizlik pompasından sızan egzoz dumanının zehirlenmeye neden olduğunu söyledi. İpek, aslında işçilerin çok basit bir ihlal yüzünden öldüklerini belirtti.

İpek edindiği bilgilere göre olayı şöyle aktardı; “Olay yerinde detaylı bir inceleme yapmadım ancak aldığım bilgilere göre, Pamukkale ilçesinde bulunan bir atış poligonu inşaatında foseptik çukuru oluşturuluyor. Burada geçen günlerde yoğun bir yağış olmuş, çukura su ve çamur doluyor. İşçiler de hem kalıp sökmek hem de su ve çamurun tahliyesi için çukura (halk arasında pancar motoru denen) dizel yakıtla çalışan pompa sokuyorlar. Pompanın egzozundan çıkan zehirli gazdan etkilenerek hayatlarını kaybediyorlar”

'ALINMASI GEREKEN KAPALI ALAN ÖNLEMLERİ BELLİDİR'

Dizel yakıtlı pompalarda egzoz emisyonu olduğunu hatırlatarak böyle kapalı alanda asla çalıştırılmaması gerektiğini belirten İpek, “Kapalı alanda çalışmanın en temel prensiplerinden biri bu. Bu prensiplerin ihlali nedeniyle ölümlerin gerçekleştiğini düşünüyorum” diye konuştu.

İpek ayrıca "Foseptik kuyularının ağız genişliği de bellidir, derinliği de" ifadelerini kullandı.

'KAPALI ALAN ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ OLSAYDI İŞÇİLER BUGÜN HAYATTA OLACAKTI'

Foseptik çukuru denilince akla ilk metan gazının geldiğine dikkat çeken İpek, “Ama bu kullanılmayan bir çukur ve içinde taze su var, dolayısıyla burada metan gazı birikmesi mümkün değil. Bu da işçilerin pompanın egzozundan zehirlendiğini gösteriyor. Yapılan incelemeler ve bilirkişi raporlarında durum daha net ortaya çıkacaktır. Aldığım bilgilere göre şu kadarını söyleyebilirim; bir kapalı alan çalışma prosedürü olsaydı işçiler bugün hayatta olacaktı” ifadelerini kullandı.