İşçi alımında 'torpil' iddiası: 'Belgeniz yok' dediler elediler
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2021 Yılı Sürekli işçi Alımı Sözlü Sınavı sonuçlandı. Muhalefet partileri, Bingöl’de AK Parti üyelerinin işe alındığı iddia etti.
Fırat Bulut
BİNGÖL - Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2021 Yılı Sürekli işçi Alımı Sözlü Sınavı sonuçlarıyla ilgili Kırşehir, Sinop, Ankara, Dersim ve Bingöl başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde torpil iddiaları gündeme geldi.
Bingöl’de, AK Parti üyelerinin işe alındığı iddia ederken, haksız bir şekilde elendiklerini söyleyen adaylar dava açacağını belirtti.
ADAYLAR İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI
Gençlik ve Spor Bakanlığı, taşra teşkilatında istihdam edilmek üzere 4 bin 346 sürekli işçi alınacağını açıklamıştı. İŞKUR üzerinden alınan başvurular sonrası, 15 Eylül 2021 tarihinde Ankara’da, noter huzurunda çekilen kura sonuçlarına göre iller bazında listeler düzenlenerek belirlenen adaylar mülakata alındı. Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde, güvenlik görevlisi ve temizlik görevlisi meslek kodunda istihdam edilmek üzere belirlenen 39 kişilik kontenjan için binlerce kişi başvuru yaptı. 01-12 Kasım 2021 tarihleri arasında sözlü sınavlar gerçekleştirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada işe alınacak personellerin belirlendiği duyuruldu. Bakanlığın açıklaması sonrası, Türkiye’nin birçok ilinde torpil iddiaları gündeme gelirken alımlarda haksızlık yapıldığını söyleyen adaylar sosyal medya platformlarında örgütlenerek imza kampanyası başlattı.
60’A YAKIN BAŞVURUCU EVRAK EKSİKLİĞİNDEN ELENDİ
Yarısı yedek olmak üzere toplamda 297 adayın belirlendiği Bingöl’de torpil iddiaları sözlü sınav öncesi de gündeme gelmişti. Asil listede ismi çıkan 60’a yakın başvurucunun ‘evrak eksikliği’ gerekçesi ile elenmesi tartışmalara yol açmış, muhalefet partileri, ‘yandaşlara yer açılıyor ‘ iddiasıyla duruma tepki göstermişti. Bakanlık ve il müdürlüğünden konuya dair resmi açıklama yapılmazken, kura sonucu asil listede yer alıp sözlü sınav öncesi elenen çok sayıda başvurucu konuyu CİMER’e yazdı. Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre asil listede olup sözlü sınav öncesi elenenlerin büyük çoğunluğu, başvuru için istenilen belgeleri belirlenen süre içerisinde sunamadığı için elendi. Ancak elenen başvurucular, istenilen belgeleri belirlenen süre içerisinde eksiksiz sunduklarında ısrar ederek haksızlık yapıldığını iddia ediyor.
‘ASİL ADAYLAR ELENEREK YEDEKTEKİ REFERANSLI KİŞİLERE YER AÇILDI’
Asil listede ismi çıkan fakat ‘evrak eksikliği’ gerekçesiyle elenen bir genç, işe alım sürecinde yaşadıklarını anlattı: “Başvuru için aranan şartları taşımama rağmen mülakat öncesi elendik. Ben başvuru yaparken özel güvenlik kartım ve sertifikam vardı ve bunların geçerlilik süresinin de dolmasına 2-3 yıl var. Silahsız kimlik kartımı, silahlı özel güvenlik kartına çevirmek için Emniyet Müdürlüğü’ne başvuru yapmıştım ve yeni kimlik kartım bana teslim edilinceye kadar, ‘aslının yerine geçerli’ belgesi düzenlendi. Biz başvuru yaparken silahsız kimlik kartımız zaten vardı, daha sonra evrak sunarken emniyetin bize verdiği belgeyi sunduk. Zaten mülakata kadar yeni kimlik kartımız da elimize ulaşmıştı. Birçok arkadaşım da benim gibi bu şekilde elendi. Bizi kasıtlı bir şekilde eleyerek yedek listedeki referanslı kişilere yer açtıklarını düşünüyorum’’ dedi.
CİMER’e ve yetkili makamlara itiraz dilekçesi sunduğunu fakat her defasında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne yönlendirildiğini belirterek “Evrakım doğru dürüst incelenmedi. Yasada çok açık beyan şeklinde ‘son geçerlilik tarihi’ denilmesine rağmen onlar, işlem tarihini baz alarak ‘siz bu hakka sahip değilsiniz’ diyor. Adeta bizleri aptal yerine koyup, sağa, sola yönlendirip, yıldırıp vazgeçmemizi istiyorlar” dedi. İdari mahkemeye de başvuracağını söyleyerek “Ben 30 yaşındayım, ömrüm gurbette geçti. Kendi memleketimde bir ekmek yiyemeyecek miyim?’’ diyerek yaşananlara tepki gösterdi.
‘İLKE VE LİYAKAT ESAS ALINMALIYDI’
Bingöl’de yaptığı sivil toplum çalışmalarıyla bilinen araştırmacı-yazar Doğan Karasu da asil listede yer alan oğlunun haksız bir şekilde elendiğini ileri sürerek mülakat sonuçlarının iptal edilmesini istedi. Mülakat sonuçlarının kamuoyuna açıklanmadığına dikkat çeken Karasu, Bingöl’e ayrılan kontenjanın sekiz katı kadar kişinin kura ile belirlenmesinin sebebinin ‘kendi adamlarını seçmek için’ olduğunu öne sürdü. Karasu “İlke ve liyakat esas alınmalıydı. Alınan kişilerden beşi, çocuğumun sahip olduğu niteliklere sahip olsun iddiamızdan vazgeçmeye hazırız. Önce kazananların listesini açıklasınlar. O zaman kimin ne tür özelliklere sahip olduğunu, referanslarının neler olduğunu Bingöl kamuoyu görür ve değerlendirmeyi yapar. Haksızlığa uğradık” ifadelerini kullandı.
‘AK PARTİ İLÇE KADIN KOLLARI BAŞKANI İŞE ALINDI’
Bingöl’de muhalefet partileri alımlarda şaibe olduğunu iddia ederek kurada asil listede olan kişilerin elendiğini, yerlerine AK Partili isimlerin işe alındığını iddia etti. DEVA Partisi Bingöl il Başkanı Mikail Kovalar yaptığı paylaşımda “AK Parti ilçe kadın kolları başkanını işe almak doğru mudur? Peki ya siz Bingöl Ak Parti milletvekilleri ve yöneticileri vicdanınız rahat mı?” dedi. Konuya ilişkin Kovalar “Daha önce yaptığımız açıklamalarda ne kadar haklı olduğumuzu mülakat sonrası AK Parti üyelerinin işe alınması ile bir kez daha gördük. Bir tanesini belirtebilirim, yedek listede ikinci sırada yer alan AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Sena Olgun. Kendisi mülakatta bütün sorulara cevap veremediği halde işe alınırken, aynı ilçede asil listede yer alıp mülakatta tüm soruları bilmesine rağmen referansı olmadığı için elenen yurttaşlar var” şeklinde konuştu. “Sınav sonuçlarının kamuoyuna açıklanmamasının nedeni de torpili gizleme çabasıdır” diyen Kovalar, haksız yere elenen adaylarla birlikte basın açıklaması yapacakları bilgisini paylaştı.
'PARTİMİZİN İŞÇİ ALIMLARINA MÜDAHİL OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR'
Konuyla ilgili AK Parti Bingöl İl Başkanı Haşim Sağlar ise torpil iddialarını reddederek partilerinin işe alımlara müdahil olma durumunun söz konusu olamayacağını ifade etti. Sağlar, Gençlik ve Spor Bakanlığı işçi alımlarının belirlenen kurallar çerçevesinde yapıldığını belirterek “Personel alım konusunda esas alınacak usul ve yönetmenlik bellidir. Biz Gençlik ve Spor Bakanlığı alımlarında herhangi bir usulsüzlük görmüyoruz. Demokratik ve adil bir ülkede yaşıyoruz, haksızlığa maruz kaldığını düşünen herkes hakkını arayabilir, itiraz hakkını kullanabilir” açıklamasında bulundu. Parti üyelerinin işe alındığı iddialarına da yanıt veren Sağlar “İş başvurularında parti aidiyetlerinin belirleyiciliği yoktur; her partiden her yurttaş eşitliğin, hukukun gereği olarak başvuru yapabilir ve işe alınabilir. Parti olarak bu sürece müdahil olma durumumuz söz konusu değildir, olamaz da” ifadeleirni kullandı.
Cumhuriyet Halk Partisi il Başkanı Hasan Aktaş ve Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı Muhammed Fatih Tiryaki de torpil ve adam kayırmanın yıllardan beri Bingöl’de ve tüm ülkede yapıldığına dikkat çekerek mülakat sistemini eleştirdi. İddialara ilişkin açıklama yapılmasını isteyen muhalefet partileri torpilin sıradanlaştığına dikkat çekti.