İşçi önderlerine madenci anıtında veda
Trafik kazasında hayatını kaybeden Tahir Çetin ve Ali Faik İnter için düzenlenen törende madenciler, mücadeleyi bıraktıkları yerden devam ettirme sözü verdi.
Osman Çaklı
MANİSA - Ankara’dan Soma’ya dönüş yolunda Kırkağaç’ta gerçekleşen trafik kazasında hayatlarını kaybeden Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ile işçi önderi Ali Faik İnter için bugün saat 10:30’da Soma’da bulunan Bağımsız Maden İş Sendika temsilciliği önünde tören düzenlendi.
Tahir Çetin ve Ali Faik’in arkadaşları, CHP ve HDP’li milletvekilleriyle çok sayıda sendika temsilcisi üzüntülerini dile getiren konuşmalar yaptı. Törenin ardından Tahir Çetin’in defin işlemleri için İzmir’in Kınık ilçesine hareket edildi.
ANKARA SOMA ARASINDA 17 KERE YOLCULUK
15 yıl öncesine dayanan tazminat alacakları için Bağımsız Maden İş Sendikası’yla defalarca Ankara yoluna çıkan Uyar Maden mağduru işçilere, defalarca haklarının ödeneceği sözü verildi. Mahkeme kararıyla kazanılmış tazminatın ödenmemesi üzerine madenciler, 4 Temmuz’da tekrar Ankara’ya gitti. Ankara’ya girişi engellenen madenciler beş gün asfalt kenarında kaldı. Ak Partili siyasetçilerle yaptıkları görüşmelerde yeni bir söz aldılar. Tazminatlarını almak için verilen mücadelede Ankara’dan Soma’ya dönen Tahir Çetin ve Ali Faik İnter trafik kazasında hayatını kaybetti. Çetin ve İnter, Ankara’da daha önce yapılan görüşmelerde sürekli yer alan isimlerdendi. 17 kez Ankara’ya gidip gelen işçi önderleri için Soma’da bugün tören düzenlendi.
‘TAHİR BAŞKANI ANLATACAK SÖZ YOK’
Sendika binasının önünde toplanan kitle, Soma Madenci Anıtı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında sıkça “Tahir Çetin ölümsüzdür”, “Ali Faik ölümsüzdür” ve “Yaşasın onurlu mücadelemiz” sloganları atıldı. Anıt önünde yapılan konuşmalarda yaşadıkları duyguyu ifade etmekte zorlanan madenciler, vefat eden arkadaşlarına mücadele sözü verdi: “Onlar rahat uyusun.” Çetin ve İnter’in mücadele arkadaşı Sami Yavuz, anıt önünde yaptığı konuşmada, Tahir Çetin’i diğer sendika başkanlarından ayırarak, onurlu ve mücadeleci bir başkan olduğundan bahsetti. Ardından Bağımsız Maden İş Sendikası Yöneticisi Erdoğan Çapaklı da emekçiler olarak zor ve duygusal anlar yaşadıklarını anlattı: “Tahir başkanı anlatacak söz yok. Biz onunla burada omuz omuza, betonlarda, yollarda, aç mücadele ettik. Bundan sonra o bizim onursal başkanımız ve liderimiz olarak kalacak. Onlar ölmedi.” Çapaklı, Ali Faik hakkında da benzer ifadeler kullanarak, “Sonuna kadar onunla onur ve gurur duyacağız. Onu hep örnek alacağız” dedi.
‘MÜCADELE KALABALIK OLURSA ÖLMEYİZ’
Madencileri mücadelesinde yalnız bırakmayan, pek çok kez meclis konuşmasına konu eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de bir konuşma yaptı. Özel, konuşmanın en zor olduğu günlerden biri olduğunu belirtti. Dün Ali Faik’in cenazesine katılan Özgür Özel, cenazede konuşmak gibi bir geleneklerinin olmadığını ifade ederek kalabalığa seslendi: “Biz Kırkağaç’ta, Kınık’ta Soma’da Savaştepe’de kalabalık cenazeler yapıyoruz. Kalabalık cenaze yapmakta üstümüze yok. Kalabalık cenaze yerine emek mücadelesini kalabalıklaştırmak lazım. O zaman ezilmeyeceğiz, üzülmeyeceğiz. Onların sesine ses olursak, seslerini kesemezler. Fakat Ali Faik buradan 45 kişiyle yürüdü. Her şeyi çok iyi göstermenin yarın yeni cenazeler getireceğini herkes bilsin. Bütün Türkiye’nin yoksullarına ve emekçilerine benim söyleyeceğim bu. Tarafınızı belli edin. Sizin tarafınız emekçilerin tabutunun arkasında yürümekle belli olmaz…”
‘İKTİDAR VE PATRONLAR ÜLKEYİ İŞÇİ CEHENNEMİNE ÇEVİRDİ’
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da işçi cinayetleri kaza değil, kitlesel katliamdır dedi: “İktidar ve patronlar ülkeyi işçi cehennemine çevirdi. Her yıl iki binden fazla işçi, ekmeğini kazanmak isterken ölüyor. İşçilerin bütün hakları gasp ediliyor. Kazanılmış haklarını almak için dövüşmek ve ölmek zorunda kalıyorlar. İnşaatlarda, fabrikalarda, madenlerde işçiler haklarını almak için ağır bedeller ödüyor. İktidar her seferinde jandarmayı, polisi işçinin karşısına dikiyor.” Piroğlu, yan yana gelmenin zorunluluk olduğunu işaret ederek sorunun bu şekilde çözülebileceğini belirtti. “Öyle mi alay komutanı” çıkışıyla bilinen madencilerle 12 Ekim’de Ankara’ya yürüyen sendika uzmanı Kamil Kartal, devletin bir tane patron ile başa çıkamadığını söyledi. Kartal, “Bize namus ve şeref sözleri verilmesinin ardından Soma'ya döndük ama sözlerinde durmadılar. Dün bize namus ve şeref sözü verenler hiç değilse bu vefat eden arkadaşlarımızın hürmetine bu zulmü bitirsinler. Sözlerinin arkasında durmuyorlarsa gerçekten şerefsiz ve katildirler.”
ÇETİN'İN CENAZESİ KINIK'TA: BU ADI UNUTMAYIN
Bağımsız Maden İşçileri Sendikası binası önünde yapılan konuşmaların ardından sendikanın genel başkanı Tahir Çetin'in cenazesi defnedilmek üzere evinin bulunduğu İzmir'in Kınık ilçesine götürüldü. Evinde helallik alınarak Kınık Cem Evi'ne götürülen Çetin'in cenazesi buradan yapılan törenin ardından Arpaseki Köyü Mezarlığı'nda defnedildi. Cenaze töreninde konuşma yapan sendikanın örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, yaşanan sürece tepki gösterdi. Sadaka değil, haklarını istediklerini ve aylardır mücadele ettiklerini vurgulayan Aksu, şunları söyledi: "Bu adı unutmayın. Tahir, Ali Faik.. Ciğerimizden söktüler onları. 13 Mayıs'tan beri bağıra bağıra, söyleye söyleye, kıvrana kıvrana, haykıra haykıra, yalvara yalvara çözmeye çalıştık. Yol almaya çalıştık. Kazandık, kaybettik. Linç edildik. Tehdit edildik. Öldürülmeye çalışıldık. Yeter ulan. Ey patronların devleti, lanet olsun sana. Lanet olsun yoksula 25 milyonu çok görene. Lanet olsun iki göze 25 milyonu çok görene. Lanet olsun iki ayağa 25 milyonu çok görene. Yuh olsun size. Hak istedik hak, sadaka değil."
BU ADLARI UNUTMAYIN!
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) July 10, 2021
TAHİR’İ, ALİ FAİK’İ SAKIN UNUTMAYIN!#MadenciÖnderleriniUğurluyoruz pic.twitter.com/00r1Wm9cNG