YAZARLAR

İşçi sınıfı öncüsünü arıyor

Üç işçi konfederasyonu, ortak talepler etrafında ayrı ayrı miting ve etkinlik yaptı. Türk-İş de, 20 Ekim’de Ankara’da büyük bir miting düzenliyor. DİSK Başkanı Çerkezoğlu, “Emek Platformu için nesnel zemin var ama şimdilik o kadar” dedi. Emek Partisi Milletvekili Bayhan da, “Birleşik mücadele açısından zemin fazlasıyla var ama bir emek platformuna öncülük edecek irade yok” diye konuştu.

Ülkemizdeki üç işçi konfederasyonunun (Türk-İş, Hak-İş, DİSK) genel başkanları, 9 Temmuz 2024 tarihinde ortak bir basın toplantısı düzenleyerek 10 maddelik bir talep listesi açıklamıştı. Bu talepler içersinde asgari ücrete ikinci bir zam yapılması, emekli aylıklarının yükseltilmesi gibi konular yer alıyordu. Ayrıca etkinlik ve miting düzenleyecekleri de belirtiliyordu.

Türk-İş, 81 ilde kitlesel basın açıklamaları yaptı, Çerkezköy ve Zonguldak’ta da miting düzenledi. Bu etkinlikler, katılım ve coşku yönünden pek etkili olmadı. DİSK de “Artık yeter, geçinemiyoruz” sloganı etrafında “Vergide adalet” başlığı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin’de “büyük işçi buluşmaları” gerçekleştirdi. Hak-İş ise, Kayseri, Kocaeli ve Gaziantep’te zayıf katılımlı mitingler düzenledi.

Hak-İş’in AKP “yandaşı” bir sendika hüviyetinde olduğu, Türk-İş yönetiminin siyasal iktidarla uyumlu bir tavır izlediği, DİSK’in de sınırlı gücüyle etkinlik yaptığı dikkati çekiyordu. 

Özellikle Türk-İş’te açıktan AKP iktidarını destekleyen sendika yönetimlerinin yanı sıra AKP’den çekindikleri için hükümetin icraatına karşı muhalif bir tutum sergileyemeyen sendikalar mevcut bulunuyor. Siyasal iktidarın baskısı nedeniyle bir “korku sendikacılığı” varlığını sürdürüyor.

TÜRK-İŞ’İN 20 EKİM MİTİNGİ

Sendika yönetimlerindeki bu tutuma rağmen tabanın baskısıyla da Türk-İş yönetimi, 20 Ekim 2024 tarihinde Ankara Tandoğan Meydanı’nda saat 11.00’de büyük bir işçi mitingi düzenliyor.

Mitingin başlığı. “Zordayız, Geçinemiyoruz: Emek Buluşması”. İçeriğinde de “Vergide adalet için, emekliye, asgari ücretliye ve emekçiye adil gelir için, işsize iş, taşerona kadro ve sendikal haklarımız için, insan onuruna yakışır bir yaşam için haydi meydanlara” ibaresi yer alıyor.

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Yol – İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, mitingle ilgili sorularımızı şöyle cevapladı:

“Vergide adalet, asgari ücret, kamuda ücret dengesizliği konuları başta olmak üzere böyle bir miting yapacağız. Bir süre önce de Maliye Bakanlığı önünde kitlesel bir basın açıklaması yapmıştık. Orada işçiler 'Hükümet istifa, Bakan Şimşek istifa' diye slogan attılar”.

‘EMEK PLATFORMU GÜNDEMDE YOK’

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, “Diğer işçi konfederasyonlarıyla ortak bir miting olacak mı, yeniden bir Emek Platformu oluşumu gibi bir durum söz konusu mu?” şeklindeki sorumuzu da şöyle yanıtladı:

“9 Temmuz’da yapılan toplantıda ortak talepler belirlendi ama her konfederasyon ayrı ayrı etkinlik ve miting yapacaktı. Yönetim olarak sendikalarımız dışında öncelikle emeklilere, asgari ücretlilere, işsizlere, kamu kesiminde sıkıntısı olan çalışanlara mitinge katılım çağrısı yaptık. Tabii ki isteyen herkes gelebilir.

Genel Başkanımız Ergün Atalay da, DİSK ve Hak-İş’i de bilgilendirdi. Diğer sendikalar da mitingimize destek verebilir. Ancak şu aşamada mitingin amacı açısından gündemimizde bir Emek Platformu’nun yeniden oluşturulması konusu yok. “

Ramazan Ağar, siyasi partilere de herhangi özel bir çağrı yapmadıklarını ancak siyasilerin de mitinge katılabileceklerini ifade etti.  

‘NESNEL ZEMİN VAR AMA’

DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu ise birleşik mücadele ve yeni bir emek platformunun oluşumu konusundaki sorumuza şu yanıtı verdi:

“Üç işçi konfederasyonu ortak talepler doğrultusunda kendi programlarını uyguluyor ve ayrı mitingler yapıyor. Daha sonra yeni durumu da bir araya gelip değerlendirebiliriz. Daha önceki Emek Platformu deneyimi önemli bir deneyimdi. Ancak AKP döneminde sönümlendi.

Şimdi birleşik mücadele açısından nesnel bir zemin var. Bakalım durumu gözlüyoruz. Aslında içinde bulunduğumuz bu dönemde tüm emek ve meslek örgütlerinin bir araya gelmesi lazım. Sendikasız geniş bir kitle var. DİSK olarak da o yönde bir örgütlenme çalışması içindeyiz. Süreç birleşik bir mücadele ihtiyacını fazlasıyla hissettiriyor.”

‘ÖNCÜ İRADE YOK’

Emek Partisi (EMEP) İstanbul milletvekili İskender Bayhan ülke çapındaki birçok işçi eylemini takip eden, fiilen katılım sağlayan, emekçilerin sorunlarıyla yakından ilgilenen bir milletvekili. İskender Bayhan da bu yöndeki sorumuzu şöyle yanıtladı:

“20 Ekim’deki Türk-İş’in mitingine güçlü bir katılım gerekiyor. Kışa doğru asgari ücret meselesi yine gündeme gelecek, emeklilerin aylıklarındaki artışlar da gündemde ve halen ülke çapında Türk-İş’e bağlı Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Sağlık-İş gibi sendikaların da sürdürdüğü grev ve direnişler var.

Şu anda gözlemleyebildiğimiz kadarı ile birleşik mücadele açısından zemin fazlasıyla var. Ancak bu mücadeleye öncülük edecek bir irade yok, özellikle Türk-İş açısından bu yükümlülüğü üstlenecek sendikal kadrolar mevcut değil. O nedenle bir emek platformunun oluşumu şu an için uzak bir ihtimal”

'BEŞTEPE’NİN UZUNU, ATTIRIRIZ TOZUNU'

EMEP’li Bayhan, Türk-İş’in bir süre önce Maliye Bakanlığı önünde yaptığı etkinlikte ilk kez “Hükümet istifa” sloganlarının atıldığına dikkat çekerek “Bu bence önemli bir göstergedir. 20 Ekim’deki mitingde de, Türk-İş’in mücadeleci sendikalarındaki işçi önderleri baskılanmazsa böyle sloganları daha sık duyabiliriz” dedi.

İstanbul milletvekili İskender Bayhan, Özal için o dönemde atılan “Çankaya’nın şişmanı, işçi düşmanı” şeklindeki sloganı da hatırlatarak kendisinin de bu dönem için “Beştepe’nin uzunu, attırırız tozunu” şeklinde bir slogan bulduğunu söyledi. Bayhan, “20 Ekim mitinginde neden böyle bir slogan atılmasın” diye de açıklamada bulundu. 


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.