İşçiler İstanbul'da direndi, Elazığ'da kazandı

Elazığ’da Rönesans işbirliğiyle yapılan TOKİ konutları şantiyesinde ücretleri verilmeyen işçiler, İstanbul’da gerçekleştirdikleri eylemin ardından haklarını aldı.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Elazığ’da Rönesans işbirliğiyle yapılan TOKİ konutları şantiyesinde çalışan 68 işçi, haklarını alamadı. Bunun üzerine İstanbul’da bulunan 2 işçi, Rönesans’a ait plaza önünde İnşaat-İş Sendikası öncülüğünde bir araya geldi.

Plazada bulunan Piazza AVM içerisinde yurttaşlara yaşadıkları mağduriyeti anlatarak haklarını talep eden işçiler, ücretleri yatırılana kadar eyleme devam edeceklerini belirtti.

‘ÖNCE ÖDEYECEĞİZ DEDİLER, SONRA ÖDEMEYECEĞİZ’

Haklarını almak için işçilerin gerçekleştirdiği ilk eylemin 1’nci saatinde Rönesans yetkilileri tarafından arandıklarını ve “Ücretleri hemen ödeyeceğiz, hesap numaralarını gönderin” denildiğini belirten İnşaat-İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür, “Hesap numaralarını gönderdik ve eylemi sonlandırdık. Daha sonra ise Rönesans firması ödemelerin taşeron firma TUSEM tarafından yapılacağını söyledi. Biz ise ‘taşeron firma bizim muhatabımız değil’ dedik. Çünkü yasal olarak Rönesans sorumlu. Daha sonra ise ‘biz ödemeyeceğiz’ dediler” diye konuştu.

‘EYLEMİ SONLANDIRIN, PARALARI VERECEĞİZ’

İkinci eylemin ardından Rönesans firması tarafından tekrar arandıklarını ve ‘eylemi sonlandırın, paraları vereceğiz’ denildiğini belirten Özgür, “Paralar hesaplara yatmadan eylemi bitirmeyeceğiz. Dün müzakereler başladı ve eylem içerisinde de devam etti. Yasal olarak bu parayı ödeyemeyeceklerini söylediler. AGİ’de yasal, ihbar hakları da yasal, mesaileri de yasal dedik. ‘Bunları kanıtlayın’ dediler. Asgari ücreti yatırıyorsunuz, geri kalanı elden veriyorsunuz, yasadışı iş yapıyorsunuz ve bizden bunu kanıtlamamızı istiyorsunuz. Kanıtlamaya mecbur değiliz, ister verin ister vermeyin dedik.’ Biz orada çadır kurup bekleyecektik. En son akşamüzeri tamam dediler ve çift taraflı imzalar atıldı” dedi.

‘İŞÇİLER TÜM HAKLARINI ALACAK’

Çift taraflı imzalar atıldıktan sonra eylemin sonlandırıldığını söyleyen Özgür, “Henüz ödemesi yapılmayan arkadaşların pazartesi günü ödemeleri yapılacak. İşçiler, bizim yaptığımız hesaba göre kuruşu kuruşuna tüm haklarını alacak” ifadelerini kullandı.