'İşçilerin sağlığı ve güvenliği bir kez daha ertelenmemeli'

DİSK, KESK, TMMOB, TTB'den yapılan 'İşçilerin sağlığı ve güvenliği bir kez daha ertelenmemeli' başlıklı açıklamada 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun tam olarak uygulaması istendi.

'İşçilerin sağlığı ve güvenliği bir kez daha ertelenmemeli'
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) yaptıkları ortak açıklamada, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun tam olarak uygulamasının  beş kez ertelendiği belirtilerek, "Her ne kadar eksik, yanlış buluyor ve kanunu bu haliyle desteklemiyor olsak da bir erteleme daha kabul edilemez diye düşünüyoruz" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Bir kanunun herhangi bir maddesinin uygulanmasının defalarca ertelenmesi öngörüsüzlük, ciddiyetsizlik ve beceriksizlik olarak değerlendirilmelidir. Kabulünden sonra yapılan değişikliklerle kanun ve yönetmelikler yamalı bohçaya dönmüştür. Ertelemelerin gerekçelerine bakıldığında ise bu yıl da bir şeylerin düzelmeyeceği aşikâr olarak görülmektedir.

Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak işçi, kamu emekçisi her çalışanın hakkıdır. Bu ertelemeler işçi sağlığı ve iş güvenliğinin korunmasına yönelik ciddi endişeleri beraberinde getirmektedir.

Her ne kadar eksik, yanlış buluyor ve kanunu bu haliyle desteklemiyor olsak da bir erteleme daha kabul edilemez diye düşünüyoruz. 6331 sayılı kanunda yapılacak yamalar yerine sendikalar, üniversiteler, meslek odaları, yerel yönetimlerle oluşturulacak kurulların oluşumundan sonra, konunun taraflarının katılımı ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu başta olmak üzere, tüm mevzuat ve denetim mekanizması ekseni “insan” olan anlayışla yeniden düzenlenmelidir."