IŞİD'e soğanlı patlayıcı nakliyatı davasının gerekçeli kararı: Liderliğini Gökhan Nuri Bozkır yaptı

Necip Hablemitoğlu cinayeti sanıklarından Gökhan Nuri Bozkır liderliğindeki ekibin IŞİD'e soğan yüklü tırlarla patlayıcı göndermesiyle ilgili davanın gerekçeli kararı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD’e soğan yüklü tırlara gizleyerek patlayıcı temin etmekle suçlanan 3 sanığın davasında gerekçeli karar açıklandı. Karar, Necip Hablemitoğlu cinayeti sanıklarından Gökhan Nuri Bozkır liderliğindeki ekibin en az 4 sevkiyatı tamamladığını ortaya koydu. Sevkiyatlardan biri, İstanbul üzerinden Libya’ya yapıldı. Silah sevkiyatının planlaması ise Isparta’daki at çiftliğinde yapıldı.

Halk TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve geçen günlerde karara bağlanan dosyaya ilişkin verilen karar, liderliğini eski Özel Kuvvetler Komutanlığı mensubu Yüzbaşı Gökhan Nuri Bozkır’ın yaptığı iddia edilen ekibin sistematik bir biçimde yasadışı silah ticareti yaptığını ortaya koydu. Buna göre ekip, Mayıs 2015 ile 8 Eylül 2015 arası dönemde 5 ayrı sevkiyat yaptı. Sevkiyatların önemli bir bölümü, anılan dönem Suriye’de güçlü bir etkinliği bulunan IŞİD’e yapıldı. Karara göre, bomba kullanımında kullanılan 14,5 ton patlayıcı ve bağlantılı ürünün sevkiyatı yapıldı.

SOĞAN ÇUVALLARINA SAKLANDI

Ekibin son sevkiyatı ise, gelen bir ihbar sonucu yakalandı. 8 Eylül 2015 akşamı, Yalçın Kaya yönetimindeki tırı Akçakale’de durduran polis ekipleri, araçta detaylı arama yaptı. Tırın dorsesinin kapıları açıldığında, aracın soğan çuvalları ile dolu olduğu görüldü. Soğan çuvalları indirildikten sonra araçta, bombada kullanılan 6 bin 375 kilo infilaklı fitil olduğu belirlendi.

Yürütülen soruşturma sonrası şebeke ile bağlantılı kişiler gözaltına alındı ve tutuklandı. Mahkeme, uzun süre yakalanamayan Gökhan Nuri Bozkır (49), Jandarma Okullar Komutanlığı’nda görevli Jandarma Üsteğmen Ahmet Yasin Güneş (38) ile patlayıcıların temin edildiği şirketin ortağı Mehmet Ali Günaydın’ın (43) dosyasını ayırdı. Bozkır’ın, Hablemitoğlu soruşturması kapsamında, Ukrayna’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesi sonrası bu dosyada da yargılama hız kazandı.

Mahkeme yaptığı yargılama sonrası, ‘terör örgütüne silah sağlama’ suçundan Bozkır’a 21 yıl 9 ay, Güneş’e ise 15 hapis cezası verdi. Mahkeme, Günaydın hakkında ise beraat kararı verdi. Gerekçeli kararda yer verilen ifadeler ile hazırlanan tutanaklar, yasadışı silah sevkiyatlarına ilişkin bir dizi bilgi içeriyor. Buna göre, Bozkır liderliğindeki ekip 4 aylık süreçte 4 sevkiyat yaptı. 8 Eylül’de yapılması planlanan son sevkiyatta yakayı veren ekipte ikinci sıradaki ‘lider’ ise Jandarma personeli Ahmet Yasin Güneş’ti. Patlayıcıların temini için yapılan ödemeleri ile sevkiyatta görev alan kişilerin ödemelerini Güneş yaptı.

PLANLAMA SARITAŞ’IN AT ÇİFTLİĞİNDE

Gerekçeli karara göre, 8 Eylül akşamı yakalanan patlayıcılara ilişkin sevkiyat hazırlığı 1 ay kadar önce başladı. Sevkiyat hazırlığının başında Bozkır ve Güneş yer alsa da bu kişilerle birlikte hareket eden çok sayıda isim oldu. Hazırlık planlarının önemli bir bölümü, savunma sanayinde iş yapan Arif İzzet Sarıtaş’ın Isparta Gönen’deki at çiftliği ile Ankara’daki bir restoranda yapıldı. Bu görüşmelere, o dönem Ankara Büyükşehir Belediyesi sebze meyve halinde çalışan Mehmet Oktar ile şefi konumundaki Tahir Döner de yer aldı. Bu arada birçok sanık, 1990’lı yıllarda astsubay olarak görev yapan Oktar’ın, ‘MİT mensubu’ olarak tanıtıldığını anlattı.

14,5 TON PATLAYICI GÖNDERİLDİ

Soruşturma sürecinde Trend Madencilik’i mercek altına alan ekipler, şebekenin daha önce de sevkiyat yaptığını belirledi. Yapılan incelemede şirket deposunda olması gereken 1,1 milyon metre fitil, 212 bin adet kapsül, patlayıcı yapımında kullanılan 48 bin 650 kilo amonyum nitrat ile 1 ton dinamit bulunamadı. Gerekçeli karara göre, şebekenin sevkiyatını planladığı patlayıcı miktarı 20 ton. 14.5 tonluk sevkiyat yapıldı. 5.5 tonluk son sevkiyat ise son anda Akçakale’de yakalandı.

''ARKAMIZDA DEVLET VAR, ŞEHİTLER İÇİN' DEDİLER, YAPTIM'

Tutuklanan tır şoförü Yalçın Kaya’nın gerekçeli kararda yer alan ifadesinde, kendisi ile bağlantıya geçen kişinin çiftlik sahibi Arif İzzet Sarıtaş olduğunu belirterek “Isparta'dan Urfa'ya bir yük olduğunu söyledi. Götürüp götüremeyeceğimi sordu. ‘Götürürüm’ dedim. Gönen İğdecik Köyü’nde bulunan çiftlikte buluştuk. Burada kendisini binbaşı olarak tanıtan Nuri Bozkır da vardı. Kendisini ‘binbaşı Gökhan’ olarak tanıttı. Ben yükün mahiyetini sordum. Bana ‘malzeme saracağız, bu malzemeyi Şanlıurfa'ya götüreceksin; oradan bu malzeme IŞİD'e gidecek. Arkamızda Türkiye Cumhuriyeti var, korkulacak bir şey yok, şehitlerimiz için bu malzemeyi göndereceğiz" dediler. Ben de sarılacak malzemenin ne olduğunu sordum. Onlar da bana ‘kablo’ dediler. Ben de ‘arkamızda devlet var şehitlerimiz için yapılacak’ denilince nakliyeyi kabul ettim” ifadelerini kullandı.

Öte yandan hakkında ayırma kararı verilen dosyanın sanıklarından Doğan Güneş, Gökhan Güneş, Mehmet Oktar, Yalçın Kaya, Bülent Erol, Mesut Doğanay ile Arif İzzet Sarıtaş, ‘terör örgütüne silah sağlama’ suçundan ceza aldı. Konu ile ilgili telefonla ulaşmaya çalıştığımız çiftlik sahibi Sarıtaş’tan ise dönüş olmadı.