IŞİD'in eski lideri Bağdadi'nin eşine idam cezası

Bağdat'taki Karkh Ceza Mahkemesi, Ezidi kadın ve kız çocukları alıkoymakla suçlanan Esma Muhammed'e idam cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta mahkeme, 5 yıl önce Suriye'nin kuzeyindeki İdlib'de öldürülen IŞİD’in lideri Ebubekir el Bağdadi'nin eşi Esma Muhammed hakkında idam kararı verdi. Bağdat'taki Karkh Ceza Mahkemesi, Ebubekir el Bağdadi'nin eşini, "Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ile işbirliği yapmak", "Kürt Ezidi kadın ve kız çocukları evinde alıkoymak" suçlamasıyla idama mahkum etti.

Başkent Bağdat'taki Karkh Ceza Mahkemesi Basın Ofisi'nden konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Mahkeme, Bağdadi'nin eşi Esma Muhammed hakkında "IŞİD ile işbirliği yapmak ve Ezidi kadınları önce evinde hapsetmek sonra da Musul'un batısında yer alan Şengal’den IŞİD mensuplarınca kaçırılmalarına yardımcı olmak" suçlamasıyla idam kararı verdi.

'Ümmü Hüdayfe' olarak da bilinen Esma Muhammed, 2014 yazında Bağdadi ile birlikte IŞİD'in o zamanlar Suriye'deki kalesi olan Rakka'da yaşıyordu. IŞİD üyeleri tarafından kaçırılan ve cinsel saldırıya uğrayan Ezidilerin açtığı davada, Esma Muhammed 'işbirliği yapmakla' suçlanıyordu. 

SAHTE BİR İSİMLE TÜRKİYE'DE YAŞIYORDU

2019 yılında ABD güçleri, El Bağdadi'nin ailesinin bir kısmıyla birlikte Suriye'nin kuzeybatısında saklandığı yere baskın düzenledi. Bağdadi bir tünelde yakalandığında üzerindeki patlayıcı yeleği infilak ettirerek kendisi ve iki çocuğunu öldürmüş, dört eşinden ikisi ise çıkan çatışmada öldürülmüştü.

Ancak Esma Muhammed orada değildi. Sahte bir isimle Türkiye'de yaşıyordu ve 2018'de tutuklandı. Bu yılın şubat ayında Irak'a geri gönderildi ve o zamandan beri cezaevinde tutuluyordu. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler bağdadi ışid idam