İSİG Meclisi: Son on yılda en az 828 mülteci işçi hayatını kaybetti
18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü'nde yayımlanan İSİG Meclisi raporunda, son 10 yılda 828 mülteci işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.
DUVAR - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü'nde Türkiye'de mülteci işçilerin yaşamını yitirdiği son 10 yılda gerçekleşen iş cinayetlerine dair rapor yayımladı. Raporda, Türkiye'de son on yılda (2013-2022) en az 828 göçmen/mülteci işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtildi.
KATAR GÖÇMEN İŞÇİ ÖLÜMLERİYLE GÜNDEME GELDİ
Evrensel'de yer alan habere göre; İSİG Meclisi raporu, başta Katar olmak üzere dünyanın her ülkesinde iş cinayetlerinde hayatını kaybeden göçmen/mülteci işçilere adadı.
Bu akşam 2022 FIFA Dünya Kupası’nda Fransa-Arjantin finali oynanacağının belirtildiği açıklamada, Dünya Kupası için yapılan inşaatlardaki iş cinayetleri hatırlatıldı: "Katar’da düzenlenen dünya kupası futboldan çok göçmen işçi ölümleri ile gündeme geldi. Statların yapım sürecinde çoğunluğu Pakistanlı, Nepalli, Sri Lankalı, Bangladeşli, Filipinli ve Kenyalı olmak üzere 6 bin 500 işçinin (bazı kaynaklar göre 15-20 bin civarı) iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Açıkçası dünya kupasının Katar’da düzenlenmesi, bu ülkenin son on yılda Fas’tan Mısır’a, Suriye’den Afganistan’a yaptığı müdahaleler ve savaşlardaki rolü sonrası bir ‘imaj düzeltme’ çabası olarak görülüyor. Bu noktada ABD’nin ve AB’nin siyasi baskısı ve verilen ‘rüşvetler’ karşılığı dünya kupasının Katar’a verildiği gerçeği ortaya çıktı."
Geçen hafta Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili’nin de aralarında olduğu birçok kişinin usulsüz şekilde Katar'ın çıkarlarını korumaları iddiasıyla gözaltına alındığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Yapılan aramalarda çeşitli yerlerde ele geçirilen yaklaşık 1 milyon Euro’ya el konuldu. Rüşvetin boyutu bilinmiyor. Ancak gözaltına alınıp tutuklananlar arasında eski Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı ve şu an Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC)’un Genel Sekreteri Luca Visentini’nin olduğunu da belirtelim. Siyasi baskılar ve rüşvetler sonucu 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonu Katar’a verildi. İşçilerin çalışma koşulları ve ölen binlerce işçi görmezden gelindi. (ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in geçen ay “Birçok göçmen işçi dahil olmak üzere işçiler olmadan Dünya Kupası'nın mümkün olmayacağını biliyoruz. Katar, işçi haklarını ilerletmek için son yıllarda çalışma yasalarında anlamlı adımlar attı.” açıklamasıyla yaşananları nasıl örtbas etmeye çalıştığını da hatırlatalım.)" (KAYNAK)