İskenderun'da yaklaşık 40 bin kişi başka şehirlere gitti: 'Bizi Haluk Levent ve Oğuzhan Uğur kurtarıyor'
Binlerce insan, depremin ağır hasara neden olduğu İskenderun'dan kaçmaya çalışıyor. Bir otogar yöneticisi, ilçeden düzenlenen seferlerde 40 bine yakın kişinin İskenderun'dan ayrıldığını söyledi.
Can Bursalı - Kadir Cesur
İSKENDERUN - Türkiye’nin 10 kentini yerle bir eden iki deprem, Hatay’ın İskenderun ilçesini de vurdu. İlçede yüzlerce bina ya enkaz halinde ya da kullanılamaz durumda. İskenderunlular, ilçe girişindeki otogardan akın akın başka şehirlere gitmeye çalışıyor.
Gazete Duvar ekibinin otogar personelinden edindiği bilgiye göre, şimdiye kadar ilçeden yaklaşık 40 bin kişi ayrıldı. Bazı otobüs firmaları, aralık vermeden İskenderun’dan başka şehirlere sefer düzenliyor.
'BURADAN OTOBÜS BULAMAYANLAR ADANA'YA GİDİYOR'
Otogar yöneticisi Süer Yazar ilçe merkezinden çevre kentlere sefer düzenleyen otobüs şirketlerinin çalışamadığını söyleyerek "Yaşadığımız bu afetten dolayı maalesef yerli olan firmalarımız sefer yapamadı. Çünkü ya şoför, ya muavin ya da ailesinden en az biri göçük altında kaldı. Sadece il dışından gelen firmalar yolcu taşımacılığı yapabiliyorlar. Onlar da çok yetersiz oluyor. Buradan otobüs bulamayanlar ise Adana’ya geçip oradan otobüse binmeye çalışıyor. Şu ana kadar en az 40 bin yolcuyu il dışına taşıdık” diye konuştu.
'4 SEFER YAPTIM 320 KİŞİ TAŞIDIM'
Depremzedeleri taşıyan otobüslerden birinin şoförü Zeki Öztürk ise, depremden bu yana İstanbul – İskenderun arasında 4 sefer yaptığını belirtti. İki katlı otobüste aynı anda 80 kişi taşıyabildiğini ve toplamda 320 kişiyi İstanbul – İskenderun arasında götürüp getirdiğini ifade etti. Öztürk, ilk gün İstanbul’dan İskenderun’a enkaz altında kalanların yakınlarını taşıdığını, dönüşte ise depremzedeleri İstanbul’a götürdüğünü aktardı. Öztürk, ikinci seferinde ise yardım ekiplerini ilçeye getirdiğini, dönüş seferinde yine depremzedeleri taşıdığını söyledi.
'3 GÜN BOYUNCA SARGI BEZİ BİLE BULAMADIM, TEDAVİ OLMAK İÇİN İSTANBUL'A GİDİYORUM'
İskenderun’dan İstanbul’a gitmeye çalışan depremzede Kadir Gökalp ise, deprem sırasında yaralandığını ve üç gün boyunca sargı bezi dahi bulamadığını belirterek, tedavi olmak için İstanbul’a gittiğini ifade etti. "Bütün hastaneler yıkıldı. Bir hastane nasıl yıkılabilir?" diyen Gökalp, Hindistan’dan yardım için gelen bir ekibin sahra hastanesi kurduğunu ancak yerini kimse bilmediği için depremzedelerin faydalanamadığını ileri sürdü.
'BİZİ HALUK LEVENT VE OĞUZHAN UĞUR KURTARIYOR'
Depremde evi yıkılan ve şehir dışından gönderilen yardım kolisini almak için otogara gelen Haydar Bahadır Yıldırım ise, halasının evine sığındıklarını ve 70 kişi birlikte yaşadıklarını söyleyerek, “Çaresiz bir şekilde bekliyoruz. 60’ın üzerinde akrabamız öldü. Anlatılanların hepsi yalan. Bizi Haluk Levent ve Oğuzhan Uğur kurtarıyor” diye konuştu.
'SU YOK, İNSANLAR OTOGARDAN MİKROP KAPABİLİR'
Bir otobüs firmasının İskenderun Otogarı’ndaki işletmecisi Can Boran ise, otogardaki insan yoğunluğu nedeniyle hijyen sorunu yaşandığını dikkati çekti ve "Su yok, tuvaletler kullanılamayacak durumda. Özellikle kadınlar açısından çok zor oluyor. Çok basit gibi görünüyor olabilir ama değil. Çünkü burada bir hastalık kapılabilir, mikrop kapılabilir. Çocuklar var. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz” dedi. Otogar binasının da hasarlı olduğuna vurgu yapan Boran, “Otogar da sıcak çorba dağıtılmasını istiyoruz. Çünkü insanlar gece 3’e, 4’e kadar burada bekliyorlar. İnsanları içeride oturtturamıyoruz. O yüzden buraya bir çadır da kurulmasını istiyoruz. İnsanlar ısınmak için ateş yakmak zorunda kalıyor.” ifadelerini kullandı.