İSKİ, 'su havzaları düzenlemesi'ne karşı Danıştay’a başvurdu
İSKİ, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, içme-kullanma suyu havzalarını tehlikeye atacak düzenleme kararının iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu.
DUVAR - İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ), Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, içme-kullanma suyu havzalarını tehlikeye atacak düzenleme kararının iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu.
t24'te yer verilen dilekçede, su havzalarına korumaya yönelik bilimsel araştırmalar yapılarak belirlenen özel hükümlerin tek bir raporla değiştirilebilmesine ve su havzalarının çevresinde maden ve tarım faaliyetlerine, sanayi tesisi kurulmasına ve toplu konut yapılmasına olanak sağlayan düzenlemenin, uygulamada görev ve yetki karmaşası oluşturacak şekilde belirsiz bir durum oluşturduğu belirtildi. Değişiklik maddesinde sadece ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınmasının yeterli görülmesinin açık ve net bir ifadeyi içermediğinden mevzuat hazırlama usul ve esaslarına aykırılık oluşturduğu vurgulanan dilekçede, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri’nin görüş ve onayı alınmadan istenilen değişikliğin yapılabilmesinin önünün açıldığı ifade edildi. İSKİ, ilgili fıkranın hukuka aykırılık nedeniyle iptalini istedi.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ), Tarım ve Orman Bakanlığı’nın içme ve kullanma suyu havzalarını korumaya yönelik bilimsel araştırmalar ve halkın katılımı göz önünde bulundurularak belirlenen özel hükümlerin doğal afetler, salgın hastalık, kuraklık gibi durumlarda bakanlık tarafından hazırlanacak bir rapor ile değiştirilmesin ve havzaların çevresinde maden ve tarım faaliyetlerine, toplu konut ve otel yapımlarına, sanayi tesisi kurulmasına yönelik olanak tanıyan düzenlemenin iptali ile ilgili Danıştay’a başvuruda bulundu.
'AÇIK BİR İFADE İÇERMİYOR'
Dilekçede, "... Bakanlık revize edilen koruma planına ilişkin ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini alır..." ibaresinde görüş alınacak kurum ve kuruluşların isimleri belirtilmediğinden uygulamada hataya veya yanlışa yol açabilecek durumlara sebebiyet verebileceği vurgulanırken, değişiklik maddesinde sadece ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınmasının yeterli görülmesinin açık ve net bir ifadeyi içermediğinden mevzuat hazırlama usul ve esaslarına aykırılık oluşturduğu ifade edildi.
(HABER MERKEZİ)