İSKİ'den su tasarrufu uyarısı
Olağanüstü bir kuraklık döneminden geçildiğini belirten İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İstanbullulara su tasarrufu çağrısında bulundu.
DUVAR - İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), su tasarrufu konusunda uyarıda bulundu. İSKİ’den yapılan açıklamada, “Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklık, suyun tasarruflu ve verimli kullanılmasının önemini her geçen gün artırıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ocak ayı verilerine göre de Türkiye, birkaç bölge dışında aşırı kurak bir dönem yaşıyor. Su arzının devamlılığı için, tüm dünyada olduğu gibi İstanbul’da da kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor” denildi.
Küresel iklim değişikliği nedeniyle hissedilen kuraklığın etkisini artırmaması için İstanbul’da tasarrufa gidilmesi gerektiğini bildiren bir açıklamada şu ifadeler yer aldı:
SU DİKKATLİ KULLANILIRSA İHTİYAÇLAR AZ SARFİYATLA GİDERİLEBİLİR: Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklık, suyun tasarruflu ve verimli kullanılmasının önemini her geçen gün artırıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ocak ayı verilerine göre de Türkiye, birkaç bölge dışında aşırı kurak bir dönem yaşıyor. Su arzının devamlılığı için, tüm dünyada olduğu gibi İstanbul’da da kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor. Su dikkatli kullanıldığında aynı ihtiyaçlar çok daha az sarfiyatla giderilebiliyor.
SU ARZI NOKTASINDA GEREKLİ ÖNLEMLER ALINIYOR: 2053 yılını hedef alan Su Master Plan çalışmaları kapsamında, önümüzdeki yıllara yönelik yeni su kaynaklarının planlaması ve devreye alınmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Kayıp-kaçak oranını düşürerek 2019 yılından bugüne 60 milyon metreküpü kurtaran İdare, geri kazanım suyu sayesinde de sadece 2022’de 30 milyon metreküplük bir su tasarrufu sağladı.
MELEN SİSTEMİ’NİN KAPASİTESİ ARTIRILIYOR: Melen 3. Terfi Merkezi kapsamında çalışmalar tamamlanmak üzere. Çalışmalar sona erdiğinde, sistemden günlük 735 bin metreküp ilave su temin edilebilecek. İçme suyu yatırımlarında, başta 4 yeni içme suyu arıtma tesisi (Ömerli Emirli 2. Kademe, Taşoluk, Şile ve Silivri) inşaatı olmak üzere 3,5 yıl içerisinde 7 milyar 600 milyon liralık yatırım yapıldı.