İspanya Başbakanı Sanchez'in eşi 'yolsuzluk' iddiasıyla hakim karşısına çıkacak

Başkent Madrid'deki bir mahkeme, hakkında 'yolsuzluk ve nüfuz ticareti' iddiasıyla ön soruşturma yürütülen İspanya Başbakanı Sanchez'in eşi Gomez'in mahkemeye çıkmasının talep edildiğini duyurdu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın başkenti Madrid'deki bir mahkeme, Başbakan Pedro Sanchez'in eşi Begona Gomez'in 5 Temmuz tarihinde 'yolsuzluk ve nüfuz ticareti' iddiasıyla hakim karşısına çıkmasına karar verdi. Söz konusu iddialar, Sanchez'in istifa etmeyi değerlendirmesine ve Arjantin ile diplomatik bir kriz çıkmasına sebebiyet vermişti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, mahkeme, bugün yaptığı açıklamada, Begona Gomez'in iş anlaşmalarını etkilemek için mevkiini kullanıp kullanmadığı ile ilgili başlatılan ön soruşturma kapsamında hakim karşısına çıkmasının talep edildiğini belirtti. 

BEGONE GOMEZ NEYLE SUÇLANIYOR?

Begona Gomez hakkındaki şikayet, yolsuzlukla mücadele kampanyası yürüten Manos Limpias (Temiz Eller) tarafından yapılmıştı. Grubun aşırı sağla bağlantılı, Miguel Bernard adlı bir lideri bulunuyor. Temiz Eller, geçmişte de siyasetçilere karşı başarısız davalar açmıştı. Mahkeme, Begoma Gomez'e yönelik suçlamaların detaylarını açıklamamış, ancak nüfuz ticareti ve yolsuzluk iddialarının araştırıldığını belirtmişti.

Ancak, El Confidencial internet sitesi, soruşturmada Gomez’in kamu parası ve ihalesi alan şirketlerle bağlantılarına odaklanılacağını yazmıştı. Özellikle de turizm grubu Globalia ve 2020’de yönettiği IE Afrika Merkezi adlı vakıf arasında yapılan 'sponsorluk anlaşmasından' bahsedildi. Globalia, 2020’deki Covid-19 krizi döneminde havayolları şirketi Air Europa’nın kurtarılması için devletten 475 milyon euro almıştı.

Temiz Eller Grubu, daha sonra Bernard imzalı yazılı bir açıklama yaparak iddialarının doğru olmayabileceğini kabul etmişti. Açıklamada, “Doğru değillerse, yanlış olmalarının sorumluluğu bunları yayımlayanlarındır” ifadeleri kullanılmıştı. İspanya’da savcılar, nisan ayının sonunda bir başvuruda bulunarak, Başbakan Pedro Sanchez’in eşi hakkındaki yolsuzluk iddialarına dair ön soruşturmanın düşürülmesi çağrısı yapmıştı.

İSPANYA-ARJANTİN HATTINDA DİPLOMATİK KRİZ

Öte yandan, bu soruşturma, İspanya-Arjantin hattında da gerilime sebep olmuştu. 

İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, mayıs başında Arjantin Devlet Başkanı Milei için, "Onu televizyonda gördüm ve duyduklarımdan sonra kendi kendime dedim ki, hangi maddeleri kullanıyor bilmiyorum ama uyuşturucu kullanıyor. Seçimleri kazanması imkansız dedim ama oldu" ifadelerini kullanmıştı. Arjantin Devlet Başkanlığı Ofisi, bu açıklama üzerine yazılı açıklama yaparak İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'i eşinin adının karıştığı yolsuzluk iddialarına atıf yaparak sert dille suçlamıştı.

Arjantin Devlet Başkanı Milei, İspanya'daki faşsit Vox partisinin 19 Mayıs'ta Madrid'de düzenlediği etkinliğe katılarak bir konuşma yapmış ve Başbakan Sanchez'in, 'yolsuzluğa karışan eşi ile kirlendiğini' ifade etmişti. Bu sözlerin ardından İspanya Dışişleri Bakanı Albares, istişarelerde bulunmak üzere İspanya'nın Buenos Aires Büyükelçisini merkeze çağırmış ve özür dilemesi için Milei'ye çağrıda bulunmuştu.

Arjantin Devlet Başkanı Milei, saldırıya uğrayanın kendisi olduğunu savunarak, Sanchez'den 'her ne olursa olsun özür dilemeyeceğini' belirtmişti. İspanya Dışişleri Bakanı Albares, Arjantin ile doğrudan diplomatik ilişkileri kestiklerini duyurmuştu. Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ve eski Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Milei'nin Sanchez'e yönelik sözlerini sert şekilde eleştirerek, İspanya'ya destek açıklamasında bulunmuştu.

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)