İspanya hükümetinde İsrail çatlağı: Podemos, koalisyondan desteğini çekti
İspanya'da sol koalisyon hükümetinde Gazze'deki katliam nedeniyle İsrail'e en sert tepkiyi gösteren Podemos, Meclis'teki İsrail-Filistin oturumunda söz verilmediği için hükümetten desteğini çekti.
DUVAR - Avrupa'da İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama yönelik tartışmalar sürerken, İspanya'da hükümet sarsıldı. Azınlık sol koalisyon hükümeti içinde, Gazze'deki saldırılarından dolayı İsrail'e karşı en sert tepkiyi veren Podemos partisi, Meclis'te İsrail ve Filistin ile ilgili bir oturumda söz hakkı verilmediği için hükümetten desteğini çektiğini duyurdu.
Koalisyon hükümetinin küçük ortağı olan ve sol partilerin ittifakından oluşan "Sumar Hareketi" içindeki Podemos, bundan sonra Meclis'te alınacak siyasi kararlarda Sumar ile hareket etmeyeceğini, Karma Gruba geçtiğini duyurdu.
Podemos Meclis Sözcüsü Javier Sanchez Serna, Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares'in İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarla ilgili Meclisi bilgilendirmesi için genel kurulda yapılan oturumda kendilerine söz hakkı verilmemesi nedeniyle Sumar'dan çıkma ve tek başlarına yollarına devam etme kararı aldıklarını açıkladı.
Yeni kurulan hükümette kendilerine bakanlık verilmemesini "darbe" olarak nitelendiren ve bunu bir şekilde kabullendiklerini söyleyen Serna, Mecliste bugün yapılan İsrail ve Filistin ile ilgili oturumda Podemos'a söz hakkı verilmemesinin "bardağı taşıran son damla" olduğunu ifade etti.
Serna "Podemos milletvekilleri, Sumar'da siyaset yapamaz. Koalisyon ortakları arasında kurallar eşit değil." dedi.
İspanya'da 350 milletvekilinin olduğu Mecliste Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Sumar arasındaki kurulan azınlık sol koalisyon hükümeti, 16 Kasım'da 179 oyla güvenoyu almıştı.
Mecliste 5 milletvekili bulunan Podemos'un direkt desteğini çekmesi, zaten dışarıdan 6 siyasi partinin desteğiyle ayakta duran yeni hükümetin, bundan sonra alacağı kararları Meclisten geçirme konusunda daha fazla zorlanacağı anlamına geliyor.
BAŞBAKAN SANCHEZ: FİLİSTİN'İ TANIMA EĞİLİMİMİZ DEVAM EDİYOR
Öte yandan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Avrupa Birliği (AB) içinde yeterli desteği almamaları halinde bile İspanya'nın Filistin devletini tanımasına yönelik eğilimin devam ettiğini söyledi.
Sanchez, başkent Madrid'de yabancı basın mensuplarına gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların son bulmasının iki devletli çözüme dayandığına ilişkin görüşünü yineleyen Sanchez, İspanya'nın öncülük ettiği uluslararası barış konferansı girişiminin yapılması için öncesinde Filistin devletinin tanınması gerektiğini dile getirdi.
Mevcut durumda 130'dan fazla ülkenin zaten Filistin devletini tanıdığını, ABD ve bazı AB ülkelerinin henüz bunu yapmadığını hatırlatan Sanchez, Filistin'in tanınması için AB içinde girişimlerde bulunmanın çabaya değer olduğunu, bunun gerçekleşmemesi halinde İspanya'nın Filistin'i tanımasına yönelik eğilimin devam ettiğini ifade etti.
'RUSYA'YA KARŞI ALDIĞINIZ TAVRI İSRAİL'E KARŞI DA GÖSTERİN'
Sanchez, AB'den, Ukrayna savaşında Rusya'ya karşı takındığı tavrı, Gazze'ye yönelik saldırılarında, insani konularda İsrail'e karşı da göstermesini isteyerek, diğer AB liderlerine "Çifte standart uygulamayın." çağrısında bulundu.
İspanya Başbakanı, İsrail'in insan hakları ihlalleri ve Gazze ile Batı Şeria'daki işgalleri karşısında AB'nin sessiz kalması halinde, uluslararası toplumda izole olma riskiyle karşı karşıya kalacağını ve Avrupa'nın politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
İsrail ve Filistin arasındaki sorunun iki devlete dayalı bir çözümle aşılabileceğini kaydeden Sanchez, bu problemin çözümünün hem ahlaki hem de jeopolitik açıdan Avrupa'nın çıkarına olduğunu dile getirdi. (HABER MERKEZİ)