İspanya, Suriye vatandaşlarının iltica başvurularını askıya almayacak

Pek çok Avrupa ülkesinin aksine İspanya, Suriye vatandaşlarının sığınma taleplerini askıya almayacağını açıkladı. BM, ülkelere mültecileri Suriye'ye geri gönderme konusunda acele etmeme uyarısı yaptı.

Halep/ Suriye. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa'da Almanya, Fransa ve Avusturya gibi bazı ülkeler, Beşar Esad yönetiminin devrilmesi sonrası Suriye vatandaşlarının iltica başvurularını askıya almaya karar verdi. İspanya'dan bugün yapılan açıklamada, Madrid yönetiminin benzer bir yol izlemeyeceğine işaret edildi. Birleşmiş Milletler'den (BM) yapılan açıklamada da ülkelere Suriye vatandaşlarını ülkelerine geri gönderme konusunda aceleci olmamaları uyarısı yapıldı.

İSPANYA, DİYALOG İÇİN SURİYE'YE ÖZEL TEMSİLCİ GÖNDEREBİLİR

Reuters'ın aktardığına göre, konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, şimdilik ülkenin bu konudaki yaklaşımını değiştirmesine ihtiyaç olmadığını, çünkü İspanya'da yapılan iltica başvurularının nispeten daha az olduğunu söyledi. Albares, "Askıya almak şu anda gerekli değil ve tartışılmıyor" dedi. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre bu yıl 1393 Suriyeli İspanya'da sığınma başvurusu yaptı. 

Bakan Albares, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların Şam'ı ele geçirdiği ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkeyi terk ettiği Suriye'deki büyükelçilik çalışanlarına takviye sağlamayı planladıklarını ve olasılıkla yeni yetkililer ile diyalog başlatmak için Suriye'ye özel bir temsilci gönderebileceklerini belirtti. Albares, Suriye'de insan haklarına saygı gösterilen barışçıl bir iktidar devrine yönelik umutlarını da dile getirdi. 

BM'DEN AVRUPA ÜLKELERİNE UYARI

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen de BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına katılarak Suriye'deki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Pedersen, Avrupa ülkelerinin mültecileri Suriye'ye gönderme konusunda acele etmemesi gerektiğini söyledi. "Suriye'deki durum çok istikrarsız" diyen Pedersen, pek çok Suriyelinin evlerine dönmeye istekli olduğunu ama Suriye'de geçim kaynakları konusunda halen zorlukların olduğunu belirtti. Pedersen, "İnsani durum feci. Ekonomi çöktü" ifadelerini kullanarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Geri dönmek pek çok Suriyelinin umduğu bir şey ama uluslararası toplumun onlara bu süreçte yardım ettiğinden emin olalım." 

İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarının da durması gerektiğine vurgu yapan Pedersen, İsrail'in Suriye topraklarına saldırılarının rahatsız edici bir gelişme olduğuna işaret ederek, "İsrail'in Suriye topraklarına yönelik eylemlerini ve bombardımanlarını görmeye devam ediyoruz. Bunun durması gerekiyor. Bu son derece önemli" dedi.

Pedersen, sivillerin korunmasının önemini vurgulayarak, silahlı gruplara bu yönde çağrıda bulunduğunu hatırlattı. Gerilimi azaltmak için çalışmaya devam etmeleri gerektiğini kaydeden Pedersen, farklı silahlı gruplar arasında çatışmanın olmamasını sağlamak gerektiğini söyledi. Pedersen, Şam'da güvenilir bir geçiş sürecine ilişkin ihtiyaçlara odaklanmanın önemine de işaret ederek, Suriye toplumunun mümkün olan en geniş yelpazesinin temsilini sağlayan kapsayıcı düzenlemeler olması gerektiğine değindi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)