İspanya'da 900 yıllık 'selfie' bulundu

İspanya'daki ikonik Santiago de Compostela Katedrali'nde 900 yıl sonra çarpıcı bir keşif yapıldı. Bir taş ustasının, 13 metre yüksekliğindeki bir sütunun işlemelerine kendi 'selfie'sini kazıdığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: Dr. Jennifer Alexander.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın Galiçya bölgesindeki ikonik Santiago de Compostela Katedrali'nde, bir taş ustasının kendi 'selfie'sini bir sütunun başına işlediği ortaya çıktı. 'Taştan selfie', İngiliz bir sanat tarihçisinin çalışması sonucunda 900 yıl sonra ilk kez keşfedildi.

Romanesk mimarinin başyapıtlarından biri sayılan, UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde bulunan ve Katolik âlemi için uzun bir hac yürüyüşün son durağı olan Santiago de Compostela Katedrali'ndeki keşfin hikâyesi şöyle:

13 METRE UZUNLUĞUNDAKİ BİR SÜTUNUN BAŞINDA

Prestijli İngiliz üniversitesi Warwick'te Ortaçağ kiliseleri mimarisi üzerine uzmanlaşmış Dr. Jennifer Alexander, Santiago de Compostela'nın yapım sekansı (sırası) üzerine Galiçya hükümeti adına ayrıntılı bir çalışma yapıyordu. Alexander, taş işlemeleriyle ünlü yapıda her bir taşı ayrı ayrı analiz ederken, 13 metre yüksekliğindeki bir sütunun başında söz konusu 'selfie'yi fark etti. 

12'inci yüzyılın başlarında işlenmiş bu 'selfie', aradan geçen yaklaşık 900 yılda hiçbir uzmanın veya katedrali her yıl hac için ziyaret eden milyonlarca Katoliğin dikkatini çekmemişti.  

'TATLI BİR GÜLÜŞÜ VAR, KENDİNDEN MEMNUN'

Alexander, taş ustasının kendi portresini çok zor ulaşılabilen bir noktada, bir sütunun tacına işlediğini söyledi. Söz konusu alandaki sütun başlarının hepsinin işlemelerinin aynı olduğunu, sadece bu figürün farklı olduğunu belirten Alexander, "Figürün, ustanın kendisine ait olduğunu sanıyoruz. Sütundan dışarıya doğru çıkıyor ve ona tutunuyor... Tatlı bir gülüşü var. Kendinden memnun. Güçlü bir biçimde karakterize edilmiş, harika bir biçimde kazınmış" dedi. 

Dr. Jennifer Alexander

Ortaçağ'da inşa edilen yapılarda taş ustalarının neredeyse tamamen anonim olduğunu ve 'dahilerin' isimlerinin tarihte kaybolduğunu belirten Alexander, bu 'selfie'nin bir tür imza olduğunu söyledi. Alexander sözlerine şöyle devam etti: 

'FARK EDİLMEK İÇİN BU KADAR BEKLEYECEĞİNİ DÜŞÜNMEMİŞTİR'

"Bu, Ortaçağ yapılarında görülen bir durum. Genellikle, onları sadece bir başka taş ustasının görebileceği karanlık köşelerde yer alıyorlar. Bu işleme de, onu görebilmek için oraya çıkmış bir taş ustası olmanızı gerektiren bir yerde bulunuyor. Bir dizi sütun başının arasına gizlenmiş durumda.

"Bu, bizimle onu kazıyan kişi arasında son derece büyüleyici bir bağ. Tabii ki bu taş ustası, [işlemenin] fark edilmesi için bu kadar uzun süre beklemesi gerekeceğini düşünmemiştir." (DIŞ HABERLER)