İspanya'da casus yazılım krizi: Katalanlar hükümete desteği geri çekti

Katalonya Başkanı Pere Aragonès, “Pegasus” isimli casus yazılımla takibe alındığının ortaya çıkmasının ardından, partisinin İspanya koalisyon hükümetine verdiği desteği çektiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katalonya özerk yönetim hükümeti başkanı Pere Aragonès, telefonunda Pegasus casus yazılım sistemi bulunmasının ardından, İspanya hükümetine verdiği desteği çektiğini açıkladı.

Aragonès, Reuters haber ajansına dün verdiği bir röportajda, başında olduğu Esquerra Republicana de Catalunya Partisi (ERC) ile Pedro Sanchez başbakanlığındaki İspanya koalisyon hükümeti arasında güvenin “sıfıra yakın" bir seviyeye düştüğünü söyledi.

'NET, GÜÇLÜ, ŞEFFAF' BİR SORUŞTURMA İÇİN ÇAĞRI 

Aragonès, takibe alınmasının arkasında İspanya Gizli Servisi'nin olduğundan şüphelendiğini ve bu gözetleme için İspanya hükümetinden onay alınması gerektiğini söyledi. Katalan lider, iddialar ile ilgili “net, güçlü ve şeffaf” bir soruşturma yapılması için İspanya hükümetine çağrıda bulundu.

Aragonès, “Bu güven tekrar onarılıncaya kadar, birkaç hafta önce olduğu gibi devam etmemiz mümkün değil, yani İspanya hükümetini desteklememiz açısından” şeklinde konuştu.

İSPANYA HÜKÜMETİ İDDİALARI REDDEDİYOR 

Toronto merkezli Citizen Lab dijital haklar grubu, hafta başında yaptıkları bir açıklamada, Katalan bağımsızlıkçı hareketiyle bağlantılı 60'tan fazla kişinin Pegasus casus yazılımıyla hedef alındığını söylemişti. Citizen Lab, casusluk operasyonlarını kesin olarak kimin yaptığını belirleyemediklerini, ancak ikinci derece kanıtlar İspanyol yetkililerle bir bağlantı olduğunu gösterdiğini aktarmıştı.

İspanya hükümeti, salı günü yaptığı bir açıklamada, Katalan politikacıları gözetlediği iddialarını reddetmişti. (DIŞ HABERLER)