İspanya'da Covid-19'un ele geçirdiği apartman: İki haftada altı kişi öldü, 25 kişi karantinada

İspanya'nın Bilbao kentinde 16 katlı bir apartmanda Covid-19 salgınının önüne geçilemiyor. Apartmanda yaşayan altı kişi iki hafta içinde öldü. Yetkililer binanın asansör ve havalandırma sistemlerinden şüpheleniyor.

Fotoğraflar ve görsel El Pais gazetesinden alınmıştır.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın Bilbao kenti, 16 katlı bir apartmanda patlak veren korona virüsü salgınını konuşuyor. Apartmanda ocak ayından bu yana altı kişi öldü; burada yaşayan veya bu kişilerle temaslı olan 33 kişi iki hafta içinde Covid-19'a yakalandı. İki kişinin hastaneye kaldırıldığı ve 25'inin evde karantinaya alındığı belirtildi. Yetkililer, havalandırma ve asansör sistemlerinde hijyenin önemine dikkat çekti; evlerin içine girene dek maske ve temizlik önlemlerine dikkat edilmesi çağrısında bulundu.

BİR KADIN VE OĞLU İKİ GÜN İÇİNDE ÖLDÜ

Apartmandaki ilk vaka, sağlık yetkililerine 9 Ocak gününde bildirildi. 21 Ocak günündeyse, dokuzuncu katta yaşayan 85 yaşındaki bir kadın Covid-19'dan vefat etti. 23 Ocak'ta, aynı kadının 50 yaşındaki oğlu da korona virüsü nedeniyle öldü.

DEZENFEKSİYON YAPILAN GÜN İKİNCİ ÖLÜM

Apartman yönetimi 26 Ocak günü binayı dezenfekte ettirdi. Ancak ilk vakanın görüldüğü 9 Ocak'tan bu yana geçen yaklaşık iki haftada virüs binada yayılmıştı. 27 Ocak günü 11'inci katta yaşayan 84 yaşındaki bir kadın koronadan öldü. 30 Ocak'ta ise ilk katta yaşayan 73 ve 75 yaşlarındaki iki erkek kardeş vefat etti. 8 Şubat'ta da altıncı bir kişinin daha öldüğü açıklandı.

İspanyol gazetesi El Pais'in haberine göre, yetkililer hem bir 'süper bulaştırıcı'dan, hem de binanın asansör ve havalandırma sistemlerinden şüphe ediyor. Habere göre, ilk vakanın tespit edildiği 9 Ocak ile dezenfeksiyonun yapıldığı 26 Ocak arasında geçen 17 günde, virüs binanın iki asansöründe yayılmış olabilir.

'ASANSÖR VE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNDEN ŞÜPHE EDİLİYOR'

Gazeteye konuşan enfeksiyon hastalıkları uzmanı José Jiménez, apartmandaki bir kişinin 'süper bulaştırıcı' olabileceğini söyledi. "Bunlar çok yüksek viral yükü olan ve sosyal aktiviteleri nedeniyle normal insanlardan daha fazla bulaştıran kişiler" diyen Jiménez, "Eğer bunlardan biri asansörü çok kullanıyorsa, bulaşın kaynağı burası olabilir" dedi. Jimenez, bir diğer olası sebep olarak da havalandırmalara işaret etti: "Binanın havalandırma sistemleri birbirleriyle bağlantılı ve kötü durumda olabilir; bu genelde banyolar için geçerli oluyor. Benzer bir durum Güney Kore'de yaşanmıştı." (DIŞ HABERLER)