İspanya'da normalleşme sevinci: 'Özgürlük' partileri düzenlendi

İspanya'da Covid salgını nedeniyle altı aydır devam eden gece sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı. Binlerce genç sokaklarda sabaha kadar eğlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının en ağır etkilediği Avrupa ülkelerinden biri olan İspanya'da, altı aydır devam eden olağanüstü hal kısıtlamalarının birçok bölgede kaldırılmasıyla gençler 'özgürlük partileri' düzenliyor. Ülkenin 17 bölgesinden 13'ünde korona virüsü kısıtlamaları kaldırılırken, dün yüzlerce genç 'özgürlük' sloganlarıyla sokaklarda ve plajlarda eğlendi.

İspanya'da bugüne dek 78 bin 792 ölüm, 3.6 milyon vaka kaydedildi. Son dönemde vaka sayıları düşerken ve aşılama hızı da artarken, gece 12'den sonra sokağa çıkma yasağı dün kaldırıldı. Son yasak dün 22.00'da başladı; yeni kararın 24.00'da yürürlüğe girmesiyle insanlar sokağa döküldü. Polisin aradaki bu iki saatte yine de yasağı uygulamak zorunda kalması espri konusu oldu.

Saatin 12'yi göstermesiyle başkent Madrid'deki Puerta del Sol Meydanı'nda toplanan yüzlerce genç alkış tuttu. Barselona'da da gençler plajlara akın etti. Ülkenin başka birçok noktasında da doğaçlama partiler düzenlendi.

Barselona'daki bir plaj partisine katılan 28 yaşındaki Paula Garcia, "Herkes gibi gençler de çok kısıtlanmıştı. Yazın biraz tadını çıkarmamız için bize biraz özgürlük tanımanın vakti gelmişti" dedi. 25 yaşındaki Andreu Pujol ise "Yine de pandeminin yönetilme şeklinden çok mutsuzum" dedi.

Gençlerin arkadaşlarıyla aylar sonra ilk özgürce buluşmalarında sosyal mesafe ve maske kurallarına pek uyulmadığı gözlemlenirken, bu görüntüler sosyal medyada tepki de çekti. Madrid'in muhafazakâr belediye başkanı Jose Luis Martinez-Almeida, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Özgürlük kuralların ihlal edilmesini içermez" diyerek sokakta sosyal mesafeyi ihlal edecek şekilde içki içmenin hâlâ yasak olduğunu hatırlattı.

İspanya'da gece sokağa çıkma yasağı, 17 bölgenin 13'ünde kaldırılmış durumda. Bu kısıtlamanın hâlâ uygulandığı yerler ise Kanarya Adaları, Balear Adaları, Navarra ve Valencia. (DIŞ HABERLER)