İsrail, 4 rehinenin öldüğünü doğruladı: 'Hükümetin onları ölüme terk etmeye hakkı yok'

İsrail ordusunun dört rehinenin Gazze'de öldüğünü doğrulamasının ardından Tel Aviv'de protesto gösterisi düzenlendi. Bir rehine yakını, "İsrail hükümetine uyanmaları çağrısında bulunuyorum" dedi.

"Rehine anlaşması şimdi; tüm gözler Netanyahu'nun üzerinde" (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları gece saatlerinde de devam etti. El Bureyc Mülteci Kampı'nın İsrail savaş uçakları tarafından vurulması soncu üç Filistinli hayatını kaybetti.

AA'nın Filistin haber ajansı WAFA'dan aktardığına göre, savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin orta bölümündeki  Bureyc Mülteci Kampı'nda sivillerin kaldığı, Ganim ailesinin kaldığı ev, El Mugari, Ahlam, Hamed ve Kudüs apartmanları olmak üzere beş binayı hedef aldı. Ganim ailesine ait evin İsrail savaş uçakları tarafından bombalanması sonucu üç kişi yaşamını yitirirken, yaralananlar Deyr El Belah kentindeki Aksa Şehitleri hastanesine kaldırıldı. İsrail savaş uçakları, El Mugari Apartmanı'nı en az bir roketle vururken, Ahlam Apartmanı'na yönelik saldırıda yaralanan beş kişi Aksa Şehitleri Hastanesi'ne götürüldü.

İSRAİL, 4 REHİNENİN DAHA ÖLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

İsrail ordusu ise 7 Ekim 2023'te Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' saldırısı sırasında rehin alınan dört İsraillinin daha hayatını kaybettiğini, cansız bedenlerinin Hamas'ın elinde olduğunu doğruladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, öldüğü doğrulanan dört rehinenin 80 yaşındaki Chaim Peri, 80 yaşındaki Yoram Metzger, 84 yaşındaki Amiram Cooper ve 51 yaşındaki Nadav Popplewell olduğu açıklandı. Hamas, dört rehinenin de hayatta oldukları dönemdeki görüntülerini yayınlamıştı. Hamas, geçen ay videosunu yayınladığı Popplewell'in İsrail'in hava saldırısında aldığı yaralar sebebiyle öldüğünü açıklamıştı. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, aldıkları yeni istihbaratın ışığında dört rehinenin öldüğünü doğruladıklarını açıkladı. Hagari, dört rehinenin birkaç ay önce güneydeki Han Yunus kentinde İsrail'in saldırılarının sürdüğü dönemde birlikte öldürüldüklerine inandıklarını bildirdi. Hagari, bu dört ölümün nasıl gerçekleştiğini incelediklerini ve 'tüm olasılıkları kontrol ettiklerini' söyledi. İnceleme sonucunda elde edilen bulguların önce ailelerle, ardından kamuoyu ile paylaşılacağı bilgisi verildi. 

İSRAİL'DE PROTESTO: 'REHİNE TAKASI ANLAŞMASINI İMZALAYIN'

İsrail ordusunun Gazze'de tutulan dört rehinenin hayatını kaybettiğini doğrulamasının ardından, İsrail'de protesto gösterisi düzenlendi. Eylemciler, İsrail'deki Benjamin Netanyahu hükümetinden Gazze'de ateşkes ve rehine takası öngören anlaşmayı imzalamalarını talep etti. Protesto gösterisi sırasında eylemciler "Rehine anlaşması şimdi" ve "Tüm gözler Netanyahu'nun üzerinde" yazılı döviz ve pankartlar da açtı. 

The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, yüzlerce kişi dün akşam Tel Aviv'deki Begin Yolu'na gelerek yolu çift taraflı olarak trafiğe kapattı ve rehinelerin geri dönmesinin sağlanması için protesto gösterisi yaptı. Eylem sırasında konuşan rehine Matan Zangauker'in annesi Einav Zangauker, "Bu akşam sadece tek bir sorum var: Neden biz? Neden rehin alınan insanların ölüm haberlerini almak zorundayız?" diye sordu. 

Einav Zangauker, şöyle devam etti: "Bu aşamadan sonra, ortada imzalanmış bir anlaşma olduğunu duyana kadar buradan hareket etmeye niyetim yok. Hükümetin rehineleri ölüme terk etmeye hakkı yok. Kimin yaşayacağına, kimin yaşamayacağına karar verme yetkileri yok. Hepsinin eve dönmesini istiyoruz, hayatta olanların ve öldürülenlerin... Bugün, askeri baskının sonucunda onların ölüm (haberini) aldığımızın kesin bir kanıtına sahibiz. İsrail hükümetine uyanmaları çağrısında bulunuyorum... Anlaşmayı şimdi istiyoruz. Rehineleri evde istiyoruz. Vatandaşların sokaklara çıkmasının, araçların geçişine izin vermemesinin ve her kavşağı, her bir yolu kapatmasının zamanı geldi."

ABD'DEN İSRAİL'E: NETANYAHU'NUN DEĞERLENDİRMESİNE KATILMIYORUZ

Diğer yandan, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı, Gazze'de ateşkes ve rehine takası öngören anlaşmanın yankıları da sürüyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, dün telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde, Gazze'de olası ateşkes sürecini ve taraflar arasındaki tartışmaları değerlendirdi. Kirby, ABD Başkanı Biden'ın cuma günü detaylarını kamuoyuna duyurduğu Gazze'de üç aşamalı ateşkes taslağının 'İsrail'e ait teklif' olduğunu ancak süreci ABD kamuoyu nezdinde daha etkili anlatmak ve ABD'nin de rolüne vurgu yapmak amacıyla öneriyi Biden'ın açıkladığını belirtti.

Cuma günü Biden'ın duyurduğu anlaşma taslağı üzerinde Tel Aviv ile çalıştıklarını ve taslağın İsrail'e ait olduğunu söyleyen Kirby, Biden'ın konuşmasından önce İsrail tarafıyla görüştüklerini ve kamuoyuna açıklanmayan bazı ilave başlıkların da bulunduğunu kaydetti.

John Kirby, Hamas'ın yeniden bir 7 Ekim saldırısı düzenleyemeyecek noktaya baskılandığını ve Refah kentinde Hamas liderlerinin üzerinde baskı kurulduğunu dile getirerek, "Ancak şu an, bir sonraki aşamaya geçme zamanı. 6 haftalık ateşkesi içeren ilk aşamaya geçilsin, bazı esirler serbest bırakılsın, 600 tır yardım (Gazze'ye) girsin, ondan sonra ikinci aşama olan kalıcı ateşkese doğru ilerleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 

'BIDEN, İSRAİL'İN TEKLİFİNİ DUYURDU'

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Biden'ın açıkladığı taslak ile kendi önerileri arasında 'bazı boşlukların olduğu' şeklindeki açıklamasını değerlendiren Kirby, şunları söyledi:

"Hangi boşluklara referans verdiğinizi bilmiyorum. İsrail'den bazı farklı açıklamaları gördüm ancak İsrail Dışişleri Bakanı'nın da söylediği gibi bu, İsrail'in önerisidir ve (Biden'ın) İsrailliler ile üzerinde çalıştığımız bu öneriyi doğru şekilde aktardığından da eminiz. Dolayısıyla konuşacak herhangi bir boşluk olduğunu sanmıyorum."

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby, İsrail'in Hamas'ı yok etme 'misyonunu' ABD olarak her zaman tanıdıklarını ve bu konuda aynı düşündüklerini kaydederek, Biden'ın şu an önceliğinin altı haftalık ateşkesi içeren ilk aşamaya geçilmesi ve esirlerin serbest bırakılması için anlaşmanın taraflarca kabul edilmesi olduğunu aktardı.

Hamas yetkililerinin, cuma günkü ateşkes önerisine ilk tepkilerinin olumlu olduğunu hatırlatan Kirby, hem İsrail'in hem de Hamas'ın bu anlaşma etrafında uzlaşmasının ve bir an önce 6 haftalık geçici ateşkes sürecinin başlamasının önemine işaret etti. "Şu anda top Hamas'ın sahasında, perşembe gecesi öneri kendilerine yazılı olarak iletildi. Bunu kabul etmeliler. Bu öneri, Gazze halkı için de İsrail halkı için de olumlu, şimdi artık ilerlemeleri gerekiyor." diyen Kirby, Hamas'ın teklifi kabul etmesini umduklarını, sonrasında taraflar arasında yapılacak müzakerelerle kalıcı ateşkese giden yolun açılabileceğini belirtti.

ABD, TEKLİFİ BMGK'DE KARAR TASARISIYLA DESTEKLEYECEK

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği de Başkan Biden'ın duyurduğu ateşkes teklifini BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) karar tasarısıyla destekleyeceğini duyurdu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, tasarıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. ABD'nin bugün üye ülkelerin müzakere etmesi için ateşkes ve esir takası anlaşmasını destekleme niyetiyle bir karar tasarısı sunduğunu bildiren Greenfield, bölgede de olmak üzere bazı lider ve hükümetlerin Biden'ın duyurduğu teklifi desteklediğine dikkat çekti. Greenfield, BMGK üyelerinin de bu teklifin uygulanmasını desteklemeleri çağrısında bulundu.

Teklifin hızlı bir şekilde uygulanmasının hemen ateşkes, rehinelerin serbest bırakılması, İsrail güçlerinin Gazze'de nüfus bulunan yerlerden çekilmesi, insani yardımın artması, temel hizmetlerin yeniden inşası, Filistinli sivillerin Gazze'nin kuzeyine dönmesi, krizin sonlandırılması için yol haritası oluşturulması ve uluslararası destekli yeniden inşa planının önünün açılmasını sağlayacağını ifade eden Greenfield, "Nihai olarak da İsrail'in güvenliğini ve Gazzeli sivillerin rahatlamasını sağlayacak şekilde savaşın sonlanmasına yol açacak" değerlendirmesinde bulundu. Greenfield, BMGK'nin Hamas'ın teklifi kabul etmesi konusunda ısrarcı olması gerektiğini belirterek, "Konsey üyeleri bu fırsatı kaçırmamalı. Tek bir sesle konuşarak teklifi desteklemeliyiz" ifadelerini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)