İsrail basınında 'Ukraynalı mülteciler' tartışması: Kiev'i terk eden aile Batı Şeria'ya yerleşti

İsrail basını, Ukraynalı yakınlarını ağırlayan vatandaşlardan ödeme istenmesinin tepki çektiğini yazdı. İçişleri Bakanı'nın "Ukrayna'dan gelenlerin yüzde 90'ı Yahudi değil" sözleri de tartışma konusu.

İsrail'de Ukrayna halkıyla dayanışma eylemleri düzenleniyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail İçişleri Bakanı Ayelet Şaked'in "Ukrayna'dan gelenlerin yüzde 90'ı Yahudi değil" sözleri ülke basınında tartışılırken Ukrayna'dan İsrail'e giden ailelerin son durumuyla ilgili de yeni bilgiler paylaşıldı. Buna göre, Ukraynalı bir aile İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'ya yerleşti. Ayrıca Ukraynalı mültecileri ağırlayan İsrail vatandaşlarından ödeme istenmesi de tepkiye yol açtı.

'VATANDAŞLARDAN ÖDEME İSTENMESİ UTANÇ VERİCİ'

İsrail gazetesi Haaretz, "İsrail'in Dönüş Yasası, en az bir Yahudi büyükanne ve büyükbabası olan kişilere İsrail vatandaşlığı alma hakkı tanıyor. Yaklaşık 200 bin Ukraynalı İsrail'e göç etme hakkına sahip ve bu yasaya göre direkt vatandaşlık alacak" şeklinde bir habere yer verdi.

Haberde, Ukrayna'dan gelen yakınlarını ağırlamak isteyen İsrail vatandaşlarından 10 bin şekel (3 bin 55 dolar) istendiği ve bir ay içinde ülkeyi terk edeceklerine dair bir beyanname imzalamaları istendiği de belirtildi. İsrail'de halihazırda 26 bin Ukrayna vatandaşının olduğu, yaklaşık 4 bininin sığınma başvurusunda bulunduğu da aktarıldı. İsrail'deki Ukrayna Büyükelçiliği ise İsrailli ailelerden ödeme istenmesine ilişkin karara "utanç verici" tepkisi verdi.

'UKRAYNALI AİLE İŞGAL ALTINDAKİ YERLEŞİMLERE SIĞINDI'

Yedioth Ahronot gazetesinin internet sitesi Ynet, Ukraynalı bir ailenin İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'ya yerleştirildiğini yazdı. Habere göre, Kiev'den gelen bir aile Filistin'in Nablus kentinin güneybatısında yer alan İsrailli yasadışı yerleşim yeri Revava'ya yerleşti. İsrailli bir yerleşimcinin, Filistinlilerin arazileri üzerinde yasadışı konutların yer aldığı bu bölgeye gelen Ukraynalı bir aileyle ilgili "öncüler" ifadesini kullandığı da aktarıldı.

Beş çocuğuyla Batı Şeria'ya gelen Meira Bloritska, "Eşim bana çocukları alıp hızla İsrail'e gitmem gerektiğini söyledi. Yalnızca bir çanta dolusu giysiyle geldik. Bizim gibi birçok Yahudi ve Yahudi olmayan savaştan kaçmaya çalışıyor" dedi. Habere göre, Ukraynalı Bloritska, bu zamana dek göç etmeyi asla düşünmediğini, "ancak savaşın her şeyi değiştirdiğini" söyledi.

İsrail Hayom gazetesi ise hükümetin Ukraynalı göçmenler için bir sahra hastanesi kurmayı planladığını yazdı. Haberde, İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz'in "Ukrayna halkına yardımları genişletme hedefindeyiz" dediği aktarıldı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler israil rusya