İsrail Dışişleri Bakanı: Suriye'deki yeni yönetim Kürtlere zarar veriyor, Alevilerden intikam alıyor

İsrail Dışişleri Bakanı Saar, Brüksel'de bulunduğu diplomatik temaslar sırasında, Suriye'deki HTŞ yönetimini eleştirdi, yeni yönetimden 'cihatçı İslamcı terör örgütü' sözleriyle bahsetti.

İsrail Dışişleri Bakanı: Suriye'deki yeni yönetim Kürtlere zarar veriyor, Alevilerden intikam alıyor
Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, pazartesi günü Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle görüşmesi sırasında, Suriye'de Beşar Esad yönetiminin yıkılmasının ardından kurulan geçici yönetime ilişkin de değerlendirmede bulundu.

İsrail'in The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Muhammed El Colani'nin (Ahmed El Şara) başkanlığındaki Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetiminden 'cihatçı İslamcı terör örgütü' sözleriyle bahseden Saar, "Şara'nın kim olduğunu herkes biliyor. Alevilerden intikam alıyorlar. Kürtlere zarar veriyorlar. Sınır güvenliğimizden taviz vermeyeceğiz" dedi. 

TÜRKİYE'YE İŞARET ETTİ: 'YOKSA NÜKLEER YARIŞ OLUR'

Saar, AB-İsrail Ortaklık Konseyi toplantısında yaptığı bu açıklamanın yanı sıra, ABD'nin Politico haber sitesine de gündeme dair açıklamalarda bulundu. İran'ın nükleer silah üretmesini durdurmak için 'askeri seçenek' uyarısında bulunan İsrail Dışişleri Bakanı, İran'ın 'birkaç bomba' için yeterli uranyumunun olduğuna işaret ederek 'zamanın tükendiğini' savundu. İsrail'in halen diplomatik bir yol arama istediğinde olduğunu iddia eden Saar, böyle bir yaklaşımın başarı şansının 'çok büyük olmadığını' söyledi. 

Saar, "Bence İran'ın nükleer programını bir silah haline getirilmeden önce durdurmak için güvenilir bir askeri seçeneğin de masada olması gerekiyor" ifadesini kullandı.

ABD'deki Başkan Donald Trump döneminde saldırı olasılığı da sorulan İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, yanıtında, bunu yapmakta başarısız olunması halinde bu durumun 'Mısır, Suudiler ve Türkiye ile Ortadoğu'da bir nükleer yarışı' tetikleyeceğini savundu. 

'AVRUPA ESAD GİTTİĞİ İÇİN UMUTLU AMA...'

Suriye'ye işaret ederek 'çok hızlı hareket edilmesine' karşı uyarıda bulunan Saar 'güvenlik durumunun çok hızlı bir şekilde isyanlara evrilebileceğine ve kan dökülebileceğine' işaret etti. Saar, Suriye'ye ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Elbette Avrupa mutlu; biz de Esad'ın gitmiş olmasından mutluyuz. Şam'daki mevcut hükümetin Alevilere yaklaşımı çok olumsuz çünkü bu bir intikam duygusu. Ayrıca Suriye'de yargısız infaz var" dedi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)