İsrail, Gazze'de 'güvenli bölge' ilan ettiği El Mevasi'yi vurdu: 90 ölü, 300 yaralı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Han Yunus'ta zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadırlara bombardıman düzenlediğini, en az 90 Filistinlinin öldüğünü açıkladı.

Fotoğraflar: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki hükümetin medya ofisi, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısında yer alan El Mevasi bölgesinde zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadırlara saldırı düzenlediğini, saldırıda 100'ü aşkın ölü ve yaralı olduğunu duyurdu. Daha sonra Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırıda en az 90 kişinin hayatını kaybettiği, 300 kişinin yaralandığı bilgisi verildi. 

Reuters'ın aktardığına göre, İsrail ordusu, konuya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, söz konusu rapor ve haberlerin incelendiğini bildirdi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Nasır Hastanesi'ne 20 ölü, 90 yaralının getirildiğini açıklarken, Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, "İsrail işgal (güçleri) Han Yunus'taki yerinden edilmiş kişilerin çadır kamplarına bombardıman düzenleyerek büyük bir katliam yaptı. Bu korkunç katliamda yüzü aşkın kişi öldü ve yaralandı" denildi. Ofisten yapılan açıklamada, ölen ve yaralananlar arasında Sivil Acil Durum Servisi mensuplarının da olduğu bilgisi paylaşıldı.

NASIR HASTANESİ 'ARTIK FAALİYET GÖSTEREMİYOR'

İsrail savaş uçakları, El Mevasi'de çadır kampını vurdu.

İsrail'in El Mevasi'ye yönelik saldırısının ardından ölü ve yaralıların götürüldüğü Nasır Hastanesi'ndeki sağlık çalışanları, hastanenin 'artık faaliyet gösteremediğini' anlattı. Hekimler, İsrail'in şiddetli saldırılarında yaralanan kişilerin çokluğu ve tıbbi malzeme eksikliği karşısında bu kişilere tıbbi yardım sağlayamadıklarını ifade etti. 

İSRAİL ORDU RADYOSU: HEDEF, MUHAMMED DEİF'Tİ

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi de İsrail’in 'güvenli olduğunu' iddia ettiği El Mevasi'ye saldırısında en az 50 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını bildirdi.

Öte yandan, İsrail ordu radyosu, üç savunma kaynağına dayandırdığı haberinde, İsrail'in Han Yunus yakınlarında düzenlediği saldırının 'çok önemli' olduğunu savundu. Radyonun iddiasına göre, İsrail saldırısının hedefi Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif'ti. Ordu radyosunun haberinde, Deif'in 'Han Yunus kentindeki insani bölgede saklandığı' ileri sürüldü. Ordu radyosunun haberinde Deif'in ölüp ölmediğini henüz netlik kazanmadığını belirtildi. Reuters'a konuşan bir güvenlik yetkilisi de söz konusu saldırının hedefinin Muhammed Deif olduğu iddiasını doğruladı.

Associated Press (AP) haber ajansına göre, isminin paylaşılmaması koşuluyla konuşan İsrailli bir yetkili, bugünkü saldırının hedefinin Muhammed Deif olduğunu söyledi. İddiaya göre, saldırının bir diğer hedefi ise üst düzey Hamas mensuplarından Rafa Salama'ydı.

İSRAİL ORDUSU: SALDIRININ SONUÇLARI TEYİT EDİLİYOR

İsrail ordusundan askeri bir yetkili, saldırının ardından basın mensuplarına verdiği brifingde Muhammed Deif ve diğer Hamas yetkilisini hedef aldığı ifade edilen saldırının halen teyit edilme aşamasında olduğunu söyledi. Yetkili, saldırının Han Yunus'un batısındaki 'askeri bir yerleşkeyi hedef aldığını' savundu. Yetkili, Filistinli yetkililerin yaptığı en az 90 kişinin öldüğü yönündeki açıklamaları ise 'teyit edemeyeceğini' söyledi. 

İSRAİL BAŞBAKANLIK OFİSİ'NDEN AÇIKLAMA

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre de İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet, Gazze'nin Han Yunus kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı El Mavasi'ye yönelik hava saldırısında Deif ve diğer ilgili kişilerin hedef alındığını ileri sürdü. Bölgede İsrailli rehinelerin bulunduğuna ilişkin ellerinde istihbarat olmadığı belirtildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi yaptığı açıklamada, 'İsrail ordusunun Hamas'ın liderlik kadrosunun tamamının öldürülmesi için savaşın başından beri yetkilendirildiği' kaydedildi.

Öte yandan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun gelişmeler hakkında bilgi aldığı, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın saldırıyla ilgili görüşmek üzere toplandığı bilgisi paylaşıldı.

HAMAS: İSRAİL, KATLİAMI MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR
Gazzeliler, El Mevasi'de İsrail'in saldırı düzenlediği bölgede.

Reuters'a konuşan bir Hamas yetkilisi ise Han Yunus'ta öldürülenlerin siviller olduğunu, saldırının 'ciddi bir tırmanış' anlamına geldiğini, bunun aynı zamanda İsrail'in Gazze'de ateşkes anlaşmasına varılmasıyla ilgilenmediğini gösterdiğini söyledi.

Abu Zuhri isimli Hamas mensubu, ajansa yaptığı açıklamada, Deif'in orada olup olmadığını teyit etmeyerek, "İsrail'in iddiaları saçmalık; bu korkunç katliamı meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Tüm şehitler sivildir; yaşanan şey, Amerikan desteği ve dünyanın sessizliği ile desteklenen soykırım savaşının ciddi bir tırmanışıdır" ifadelerini kullandı. 

Daha sonra Hamas'tan yapılan açıklamada da İsrail'in El Mevasi'de Hamas liderlerini hedef aldığı iddiaları reddedilerek, "Bu, daha sonra yanlış olduğu kanıtlanmak üzere, İsrail'in Filistinli liderleri hedef aldığını ilk kez iddia edişi değil" ifadelerin kullanıldı. 

'İSRAİL BURAYI "GÜVENLİ BÖLGE" OLARAK SINIFLANDIRMIŞTI'

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal da AA'ya yaptığı açıklamada, İsrail'in onlarca kişinin ölümüne sebep olan saldırısından önce Gazze Şeridi'ndeki El Mevasi bölgesini Filistinliler için 'güvenli bölge' şeklinde sınıflandırdığını hatırlattı.

Basal, İsrail'in 'güvenli' diye açıkladığı Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesini hedef alan bombardımanında onlarca ölü ve yaralı olduğunu söyledi. İsrail ordusunun bombaladığı bölgede, yerinden edilmiş on binlerce Filistinli için çadırlar bulunduğuna dikkati çeken Basal, "İsrail bombaladığı yeri 'güvenli' olarak sınıflandırmıştı" dedi. Basal, ölen ve yaralananların çoğunluğunu çocuklar ve kadınların oluşturduğunu kaydetti.

'TÜM AİLEM GİTTİ, KİMSE KALMADI... YAZIKLAR OLSUN'
Saldırının ardından ölü ve yaralıların yakınları Nasır Hastanesi'ne gitti.

Saldırının görgü tanıkları, Reuters'a yaptığı açıklamada, saldırının hedefi olan bölgenin öncesinde sakin olduğunu, birden fazla füzenin ateşlendiğini anlattı. İsmini vermeyen bir kadın, "Hepsi gitti, tüm ailem gitti... Kardeşlerim nerede? Hepsi gitti, hepsi... Kimse kalmadı... Çocuklarımız paramparça oldu, paramparça... Yazıklar olsun..." diye konuştu. 

İSRAİL'DEN GAZZE KENTİNDE CAMİYE SALDIRI: 15 ÖLÜ

Öte yandan, İsrail güçlerinin bugün Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda 15 kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı bildirildi. Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in kuzeydeki Gazze kentinde yer alan Şati Mülteci Kampı'nda yeni bir 'katliam' gerçekleştirdiğini, El Ebyad Camisi'ni hedef aldığını söyledi. Basal, saldırıda 15 kişinin hayatını kaybettiğini, çoğu ağır 20 kişinin yaralandığını belirtti. 

İSRAİL, HAN YUNUS'UN DOĞUSU İÇİN TAHLİYE EMRİ VERMİŞTİ

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 1 Temmuz'da Filistinlilerden Han Yunus kentinin doğusundaki bölgeleri 'güvenlikleri için' acilen boşaltmaları yönünde açıklama yapmıştı.

Han Yunus'un doğu bölgelerinde yerinden edilen Filistinlilere ses kaydı gönderen İsrail, bölgenin 'tehlikeli çatışma bölgesi' olduğu iddiasıyla buranın tahliyesini istemişti.

AA'nın aktardığına göre, bunun üzerine, İsrail'in saldırılarından kaçan Filistinliler, Deyr El Belah'ın güneybatısından Refah'ın batısına uzanan ve yerleşim yeri olmayan El Mevasi bölgesine doğru göç etmek zorunda kaldı. Han Yunus kentindeki Gazze-Avrupa Hastanesi çalışanları da 2 Temmuz'da, İsrail'in hastanenin bulunduğu bölgenin boşaltılması yönündeki uyarısının ardından hasta, yaralı ve cihazların tahliyesine başladı.

Gazze Şeridi'nde faaliyetteki az sayıdaki sağlık merkezinden biri olan bu hastaneden tahliye edilen hasta ve yaralılar kent merkezindeki Nasır Hastanesi'ne nakledildi.

Yerleşim için uygun olmayan kumluk Mevasi bölgesine tahliye edilen Filistinliler ise altyapı, kanalizasyon, elektrik hattı ve iletişimden yoksun bu alanda sığınmak zorunda kaldı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)