İsrail: Gazze'deki savaş yıl boyunca devam edebilir

Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Danışmanı, Gazze'deki savaşın yıl boyu sürebileceğini söyledi. İsrail ordusu, Mısır-Refah sınırındaki 'tampon bölgenin' dörtte üçünü kontrol altına aldıklarını açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırıları, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) 'derhal durdurma' emrine rağmen devam ediyor. İsrail, bugün de tanklarla Refah'ın içinde saldırılar düzenlerken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail'in 'Gazze'de Hamas'a karşı savaşının en az 2024 yılı boyunca devam edebileceğini' söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Hanegbi, "Refah'taki çatışmalar, amaçsız bir savaş değil" diyerek İsrail'in saldırılarının amacının 'Gazze'deki Hamas yönetimine son vermek, Hamas'ı durdurmak ve İsrail'e saldıran müttefiklerini durdurmak' olduğunu belirtti. 

'TAMPON BÖLGENİN YÜZDE 75'İ KONTROL ALTINDA'

İsrail güçleri, dün ilk defa kaardan Refah kentinin içine doğru ilerlemişi. Refah'ta yaşayan Gazzeliler, tankların kentin batısındaki Tel El Sultan, Yibna ve kentin iç kesimlerindeki Shaboura'ya doğru ilerlediğini anlattı. Refah'taki ambulans ve acil durum servislerinin direktör yardımcısı Haitham al Hams, "İnsansız hava araçlarının (İHA) kaldıkları yerden hareket ederek güvenli bölgelere doğru giden insanları hedef aldığı yönünde Tel El Sultan'da yaşayan kişilerden yardım çağrıları aldık" bilgisini verdi. 

İsrail ise Mısır sınırındaki 'tampon bölge'nin üçte birinin ordu tarafından kontrol altına alındığını ve 'Hamas'ın silah kaçakçılığını engellemek için' bu bölgenin tamamını kontrol altına almayı amaçladıklarını açıkladı. Filistin Sağlık Bakanı Mecid Ebu Ramazan, Refah sınır kapısının yakın zaman içinde yeniden açılacağına dair bir işaret olmadığını bildirdi.

HAMAS: ABD, REFAH'TAKİ KATLİAMLARI GÖRMEZDEN GELİYOR

Hamas da İsrail'in Refah'a yönelik saldırıları hakkında açıklama yaptı. "Biden yönetiminin, siyonist işgal ordusunun Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilere karşı gerçekleştirdiği korkunç katliamları görmezden gelme ve inkar etme konusundaki ısrarını kınıyoruz" ifadesinin kullanıldığı yazılı açıklamada, çadırların hedef alınması sonucu ortaya çıkan görüntüler ve uluslararası tepkilere rağmen ABD'nin bu tutumunu sürdürdüğü belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby'nin, Refah saldırısının 'nüfusun yoğun olduğu bölgelere kapsamlı saldırı' şeklindeki ABD'nin 'kırmızı çizgisini' aşmadığı yönündeki savunmasına da tepki gösterilen açıklamada, Kirby'nin ifadelerinin, 'Amerikan yönetiminin sivillerin hayatlarını hiçe saydığını ve sivillerin öldürülmesindeki suç ortaklığını' açıkça ortaya koyduğu kaydedildi. Açıklamada ayrıca Refah'ta çadır kampına düzenlenen saldırıda ABD yapımı mühimmat kullanıldığına işaret edildi.

BM: İNSANLAR, UYGUN YAŞAM ŞARTLARININ OLMADIĞI BÖLGELERE KAÇIYOR

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA), X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından da Gazze'de yerinden edilen Filistinlilerin durumuna ilişkin açıklama yapıldı. Kurumun açıklamasında, "Zorla yerinden edilme ve korku, insanları ellerinden gelen her yerde sığınacak yer aramaya itiyor ancak Gazze Şeridi'nde güvenlik yok. Aileler temel ihtiyaç malzemelerinin ve uygun yaşam şartlarının bulunmadığı bölgelere kaçıyor" ifadeleri kullanıldı.

Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr El Belah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin yaşadığı bölgelerdeki 'çöp dağlarına' ilişkin fotoğrafların paylaşıldığı açıklamada, "Burası Deyr El Belah, baktığınız her yerde bir çöp yığını var" denildi.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)