İsrail güçleri, Tulkerim ve Tubas'tan çekildi: Cenin'de saldırılar sürüyor

İsrail güçleri, üç gün önce baskın ve saldırı başlattıkları işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim ve Tubas kentlerinden çekildi. Cenin kentine saldırıların ise sürdüğü belirtildi.

Tulkerim/ Batı Şeria. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde başlattığı saldırılar üçüncü gününde devam ediyor. Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin 28 Ağustos Çarşamba günü işgal altındaki Cenin kentinde başlattığı saldırılarını genişleterek sürdürdüğünü belirtti.

AA'nın aktardığına göre, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı, ez-Zebabide beldesi ve diğer bazı bölgelerde de evleri kuşatarak baskınlar düzenlediğini ve Filistinlileri sorguladığını aktaran tanıklar, bölgede zaman zaman silah ve patlama sesleri duyulduğunu ifade etti. Filistinlilerle çatışmaların çıktığı bazı bölgelere takviye gönderen İsrail ordusunun çok sayıda iş makineleriyle de altyapıyı tahrip ettiği kaydedildi. Zebabide beldesinde yaşayan kişilerden Ahmed Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin beldeye baskın düzenleyerek bir grup Filistinliye ateş açtığı ve bir aracı ateşe verdiğini anlattı. Türkmen, İsrail askerlerinin çekilmesinin ardından yerlerde kanlar gördüklerini ifade etti.

30 SAAT SONRA TUBAS'TAN, 48 SAAT SONRA TULKERİM'DEN ÇEKİLDİLER

İsrail, 28 Ağustos'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde Cenin, Tulkerim ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarına '2'nci İntifada'nın yaşandığı 2002 yılından itibaren en yoğun ve kapsamlı 'Yaz Kampları' adlı saldırısını başlattığını duyurmuştu.

İsrail ordusu, Tulkerim kentinde 48 saat süren saldırıların ardından dün akşam kentten çekildi. Filistinlilerin evlerine ve altyapıya ciddi zarar veren İsrail askerlerinin, dört kişiyi öldürdüğü ve çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldıktan sonra çekildiği kaydedildi. Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tubas kentine bağlı 'l Faria Mülteci Kampı'na da saldırı düzenleyen İsrail ordusu, 30 saat sonra bölgeden çekilmişti. Tubas kentinde dört kişiyi öldüren İsrail askerleri onlarca Filistinliyi gözaltına almış ve altyapıyı tahrip etmişti. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topaklarındaki yasadışı İsrailli yerleşimcilerin saldırılarında en az 670 Filistinli hayatını kaybetti.

'NE KADAR SALDIRIRLARSA SALDIRSINLAR EVİMİ ASLA TERK ETMEYECEĞİM'

İsrail güçlerinin çekilmesinin ardından AA muhabirine konuşan, Tulkerim kentindeki Nur Şems Mülteci Kampı'nda yaşayan Asım isimli Filistinli, evinin yatak odasının duvarını İsrail askerlerinin iş makinalarıyla yıktığını anlattı. Çocuklarıyla birlikte evde olduklarını vurgulayan Asım, tüm çevrenin tahrip edildiğini kaydetti. Asım, İsrail askerleri 'ne kadar saldırırsa saldırsın evini asla terk etmeyeceğini' belirtti.

ÜÇ GÜNDE EN AZ 17 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail'in saldırılarında şu ana kadar 17 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı ve 45 kişi gözaltına alındı. İsrail ordu sözcülüğü, İsrail askerleri Tulkerim kentindeki Tulkerim Mülteci Kampı’nda girdikleri silahlı çatışmada beş Filistinliyi öldürdüğünü açıklamış, saldırılarda yaşamını yitiren isimler arasında Nur Şems'teki Filistin silahlı direniş gruplarının liderlerinden 'Ebu Şuca' lakaplı Muhammed Cabir’in de yer aldığı belirtilmişti.

Filistin sağlık kaynakları da Ebu Şuca’nın hayatını kaybettiğine ilişkin haberleri doğrulamıştı. İsrail ordusu, Nur Şems Mülteci Kampı'nda 18 Nisan'da da baskın düzenlemiş ve kamptaki saldırılar iki gün sürmüştü. O zamanki İsrail baskınında öldüğü iddia edilen İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Tugayları'nın Nur Şems Tabur Komutanı Muhammed Cabir (Ebu Şuca) saldırılarda ölen Filistinlilerin cenaze töreninde ortaya çıkmıştı.

(ANADOLU AJANSI)