İsrail, Nusayrat mülteci kampına saldırdı: ‘Gazze’de her yer potansiyel ölüm bölgesi’

İsrail ordusu, Nusayrat’a düzenlediği saldırıda 11 kişiyi öldürdü. BM Genel Sekreteri, Gazze’de güvenli hiçbir yerin olmadığını söylerken Dışişleri Bakanlığı da hastane saldırısına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta bölgesindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda bir evi hedef alması sonucu 11 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise İsrail’in ekim ayından bu yana devam eden saldırılarına ilişkin açıklamasında, Gazze'deki yıkımın ‘anlaşılamaz ve kabul edilemez’ olduğunu belirterek, "Gazze'de her yer potansiyel ölüm bölgesi" değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL’İN NUSAYRAT’TA EVİ HEDEF ALDI: 11 ÖLÜ

Yerel kaynakların AA'ya verdiği bilgilere göre, İsrail güçleri dün Nusayrat Mülteci Kampı’nda Hamed ailesinin evini hedef aldı. Saldırıda 11 Filistinli yaşamını yitirirken çok sayıda kişi yaralandı. Ölü ve yaralıların yıkılan evden çıkarılması için çalışma başlatıldı.

BM GENEL SEKRETERİ: GAZZE’DE GÜVENLİ HİÇBİR YER YOK

Gazze'deki hükümet, dün yaptığı açıklamada, İsrail'in ‘uluslararası yasaklı silahları’ kullanarak, son 48 saatte en az 320 Filistinliyi öldürdüğünü ve yaraladığını duyurmuştu. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 38 bin 664 Filistinli öldü, 89 bin 97 kişi yaralandı.

BM Genel Sekreteri Guterres, bu bağlamda X hesabından paylaştığı mesajında, Gazze'deki yıkım ve çatışma düzeyinin ‘anlaşılamaz ve kabul edilemez’ olduğunu ifade ederek "Güvenli hiçbir yer yok" diye konuştu. "Gazze'de her yer potansiyel ölüm bölgesi” diyen Guterres, taraflara siyasi cesaret ve istek göstererek anlaşma sağlamaları çağrısı yaptı.

DIŞİŞLERİ’NDEN TÜRK-FİLİSTİN DOSTLUK HASTANESİ’NE SALDIRIYA TEPKİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in Gazze'de bulunan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ni hedef alan saldırıları hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, "Filistin basınında yer alan ve Gazze'deki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi önünde bir grup İsrailli askerin görüntülendiği fotoğraf, İsrail'in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuku ihlalinin yeni bir delilidir" denildi.

Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'nin Gazze'de bulunan kanser hastalarına hizmet veren tek merkez olduğu vurgulanan açıklamada, "İsrail güçleri tarafından hastaneye verilen zarar ve buranın askeri üs olarak kullanılması, İsrail'in Filistin halkını yok etmeyi amaçlayan sistematik politikalarının bir parçasıdır" ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca Türkiye'nin bu saldırıların sorumlularının uluslararası mahkemeler önünde hesap vermesi için çaba göstermeye devam edeceği belirtildi.

İSRAİL BASINI: ORDU, TANK SIKINTISI ÇEKİYOR

Öte yandan, İsrail basınına yansıyan haberlerde, ordunun Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’deki ‘Aksa Tufanı’ saldırısının ardından Gazze Şeridi’ne saldırı başlatamasından bu yana ilk defa tank sıkıntısı çektiğini iddia etti. 

Yediot Ahronot gazetesinde yer alan haberde, İsrail ordusunun savaşta bazı tankların hasar görmesi ve mühimmat eksikliği nedeniyle zırhlı kolorduda kadın subayların görevlendirilmesini reddettiği belirtildi. İsrail ordusunun bunu Yüksek Mahkeme'nin önünde ifade ettiği aktarılan haberde, ordunun zırhlı kolorduda görev yapan kadın subayların ‘düşman hattının olmadığı’ tatbikatlarda eğitim almaları talebinde bulunduğu kaydedildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin tank ve mühimmatlardaki ciddi eksiklikler nedeniyle kadın askerleri zırhlı kolorduya alma tatbikatlarını 2025 yılının sonuna kadar erteleme kararı aldığı aktarılan haberde, "İsrail ordusu ilk defa Gazze savaşında çok sayıda tankını kaybettiği ve mühimmat sıkıntısı çektiğini kabul etmiş oldu" denildi.

Gazze'deki savaşta İsrail ordusuna çok sayıda tankın hasar gördüğü için savaşta veya tatbikatta kullanılabilecek durumda olmadığına işaret edilen haberde, yakın zamanda zırhlı kolorduya yeni tankların katılmasının beklenmediği de paylaşıldı.

PENTAGON: GAZZE’DEKİ YÜZER İSKELE HALEN AŞDOD LİMANI’NDA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, dün kameralara kapalı olarak yaptığı basın toplantısında, Gazze’de inşa edilen yüzer iskele hakkında da açıklamalarda bulundu. Singh, yüzer iskelenin İsrail’in Aşdod Limanı'nda durduğunu ve hafta sonu yeniden demirlemesine izin verecek koşullar oluşmadığını belirterek, "Dolayısıyla iskele Aşdod Limanı'nda kalmaya devam ediyor" dedi.

Şu anda Kıbrıs Cumhuriyeti ya da ABD gemilerinde bulunan yardımların bir şekilde Gazze halkına ulaşacağını ifade eden Singh, bunun geçici iskele ya da Aşdod üzerinden bir şekilde yapılacağını söyledi. Singh, iskelenin yeniden demirleyip demirlemeyeceğinin komutanlar tarafından değerlendirildiğini dile getirerek, hafta sonu denizdeki hava koşullarının buna izin vermediğini bu hafta ise konuyla ilgili bir güncelleme yapılacağını vurguladı.

Singh, yüzer iskele aracılığıyla şu ana kadar yaklaşık 20 milyon sterlinlik (yaklaşık 856 milyon lira) yardım taşıdıklarına işaret ederek, bunun başarı olduğunu söyledi. İskelenin en başından itibaren geçici olduğunu anımsatan Singh, yazın sonlarına doğru deniz koşullarının geçici limanın çalışmasına müsaade etmeyeceğini bildiklerini kaydetti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)