İsrail ordusu, Han Yunus'un doğusundan çekildi: 250 ölü, 300 yaralı

İsrail güçlerinin bir hafta sonra çekildiği Han Yunus'un doğusuna dönen Gazzeliler, evlerinin tahrip edildiğini ya da tamamen yıkıldığını gördü. Gazze'deki hükümet 250 kişinin öldüğünü açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze Şeridi'ne Ekim 2023'ten bu yana havadan ve karadan saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, daha önce tahliye talebinde bulunarak saldırı düzenlediği güneydeki Han Yunus kentinin doğusundan çekildi. Bölgede yaşayan Filistinliler, İsrail güçlerinin bu sabah itibarıyla Han Yunus'un doğusundan çekildiğini ama kentin güneyindeki ilerleyişini sürdürdüğünü aktardı. İsrail'in 22 Temmuz'da başlattığı saldırılar nedeniyle kenti terk eden yüzlerce Filistinli, Han Yunus'un doğusundaki evlerine dönmeye başladı.

AA'nın aktardığına göre, Gazze'deki hükümet, İsrail'in Han Yunus'a 8 gün boyunca düzenlediği kara saldırılarında en az 250 kişi öldüğünü, 300 kişinin yaralandığını açıkladı. 

Filistinli sağlık yetkilileri, bugün öğlen saatleri itibarıyla İsrail'in saldırılarında öldürülen 42 Filistinlinin cansız bedenine ulaştıklarını bildirmişti. Gazze'deki Sivil Acil Durum Servisi, arama çalışmalarının sürdüğünü, 200 kişinin kayıp olduğunu açıklamıştı. İsrail ordusu ise Han Yunus'un doğusuna yönelik bir hafta süren saldırılarında 150'yi aşkın Filistinli silahlı kişinin öldürüldüğünü iddia etmiş, tünellerin imha edildiğini ve silahlara el konulduğunu belirtmişti. İsrail ordusunun çekilmesinin ardından Han Yunus'un doğusundaki evlerine dönen Gazzeliler ise evlerinin zarar gördüğünü ya da tamamen yıkıldığını gördü.

'BU İNSANLAR DAHA ÖNCE DEFALARCA YERİNDEN EDİLDİ'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, görgü tanıkları, İsrail ordusunun Han Yunus kentinin doğusunda yer alan Beni Süheyla beldesindeki mezarlığı da buldozerlerle tahrip ettiğini, bazı mezarların kazılmış olduğunu anlattı. 

Evine dönmek için en az 5 kilometre yürüdüğünü ifade eden İtimad El Masri isimli bir Filistinli, "Geri geliyorum ve Allah'a inanıyorum. Yaşayacak mıyız ya da ölecek miyiz bilmiyorum. Ama hepsi vatanımızın uğruna" dedi. Çekilen acılara rağmen sabırlı olduklarını anlatan El Masri, bölgede yaşayan pek çok kişinin daha önce pek çok kez yerinden edildiğini söyledi. Omzuna attığı eşyalarıyla evine dönüş yolunda olan Velid Ebu Nsaira ise "Umuyoruz ki ateşkes ve sükunet olacak. Umuyoruz ki ateşkese uygun davranacaklar ve biz de böylece emniyet ve güven içinde yaşayabileceğiz" ifadelerini kullandı.

İsrail 29 Temmuz Pazartesi günü akşam saatlerinden itibaren kentteki birçok evi hedef alan saldırılar düzenlemiş, sosyal medya hesaplarında, kentin doğusundaki El Kerara bölgesinde bir okulun vurulduğunu gösteren görüntüler yayınlanmıştı.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 39 BİN 400'E YÜKSELDİ

Öte yandan, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan bugün yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 298 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte düzenlediği üç 'katliamda' 37 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği ve 73 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 39 bin 400'e, yaralananların sayısının da 90 bin 996'ya yükseldiği bildirildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler İsrail Gazze Han Yunus