İsrail ordusundan Refah için yeni tahliye emri

İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ve Refah kentindeki bir dizi bölgede yaşayanların buralardan ayrılarak 'genişletilmiş insani alanlara' gitmelerini istedi. Gazze'de ölü sayısı 34 bin 971'e yükseldi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin daha fazla bölgesi için tahliye emri verdi. Söz konusu bölgelerdeki Filistinlilerin buralardan ayrılmasını isteyen ordu, Filistinlilere El Mavasi'deki 'genişletilmiş insani alana' gitme çağrısı yaptı.

AA'nın aktardığına göre, İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X platformundan yaptığı paylaşımda, İsrail ordusunun Hamas'a saldırı başlatacağını, bu nedenle söz konusu bölgelerde yaşayanların belirlenen 'güvenli bölgelere' yönelmeleri çağrısında bulundu. Adraee, Refah'ın doğusundaki Şabbura ve Refah kampları, İdari, El Cenine ve Hırbet Ads gibi mahallelerdeki yerinden edilmiş Filistinlilerin derhal El Mevasi bölgesine gitmelerini istedi.

GAZZE ŞERİDİ'NİN KUZEYİ İÇİN DE TAHLİYE EMRİ VERİLDİ

Sözcü, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesi, Selam, Nur, Tel Zater, Beyt Lahiya, Cibaliya Kampı, İzbet Mellin, Ravda, Nuzhe, El-Cerin, Nahda ve Zuhur mahallelerindeki Gazzelilerin de bulundukları yerlerden çıkmaları ve kentin batısına geçmeleri gerektiğini kaydetti. Kuzeydeki Filistinlilerin, tel örgülere yaklaşmalarının yasak olduğunu aktaran Adraee, paylaşımında boşaltılması istenen bölgelerin haritalarına da yer verdi.

UNRWA: REFAH'TAN 150 BİN KİŞİNİN GÖÇ ETTİĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Medya Departmanından Louise Waterridge, X sosyal medya platformundan Refah'taki duruma ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah kentine yönelik kara saldırısının ardından 150 bin Filistinlinin kentten göç ettiğinin tahmin edildiğini söyledi.

Waterridge, açıklamasında, "Bugün Refah'ın batısına bakıldığında her yerde ailelerin eşyalarını topladığı, sokak ve caddelerin büyük ölçüde boşaldığı görülüyor." ifadesini kullandı. UNRWA'nın 150 bin kişinin Refah'taki saldırılardan kaçtığını tahmin ettiğini belirten Louise Waterridge, "Güneyde Refah'ın merkezine ve Gazze'nin kuzeyinde Cibaliya'ya doğru yeni bölgeler için tahliye emirleri çıkarıldı" diye konuştu.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 34 BİN 971'E YÜKSELDİ

Öte yandan, Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin orta bölümündeki noktalara düzenlediği hava saldırılarında en az 24 kişi hayatını kaybetti. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 971'e çıktığı, yaralı sayısının 78 bin 641'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

ABD DIŞİŞLERİ'NDEN 'İSRAİL' RAPORU

İsrail tankları, 10 Mayıs Cuma günü İsrail'in saldırıları sebebiyle 1 milyonu aşkın Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin doğusu ile batısını birbirinden ayıran ana yolu kontrolü altına almış, Refah'ın doğusunu kuşatmıştı. Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrail, Hamas, ABD, Mısır ve Katarlı yetkililerle yapılan ateşkes ve rehine takası görüşmelerinden sonuç çıkmazken, "İsrail, Refah'a geniş çaplı saldırı başlatırsa silah göndermeyi durduracağız" uyarısında bulunan Beyaz Saray, İsrail'in 'operasyonlarını endişe ile' izlediklerini belirtmiş, fakat bunların 'yerel' göründüğünü ve 'şehrin büyük çaplı işgali' anlamına gelmediğini savunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Kongre'ye sunulmak üzere Başkan Joe Biden'ın talebiyle İsrail'e ilişkin hazırladığı raporunda, İsrail'in Gazze'deki sivilleri koruma konusunda uluslararası standartları ve insancıl hukuku ihlal etmiş olabileceğine inanıldığına, fakat askeri yardımların durdurulmasını haklı çıkaracak belirli örnekler bulunamadığına işaret etti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)