İsrail savaş kabinesinden müzakere heyetine 'rehine takası' talimatı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 17 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail Savaş Kabinesi, rehine takası anlaşmasına varılabilmesi için müzakere heyetine görüşmeleri sürdürme izni verdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzey ve güneyine saldırılarında en az 10'u çocuk olmak üzere 17 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı. Filistin haber ajansı WAFA, İsrail ordusunun Gazze kenti ve güneydeki Refah kentinde iki eve saldırı düzenlediğini aktardı. 

İsrail güçlerinin, Gazze kentinin merkezindeki ed-Derec Mahallesi'nde bir evi bombalaması sonucu en az 10'u çocuk 16 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Refah kentinde, Eş-Şair ailesine ait evin hedef alınması sonucu da bir Filistinli yaşamını yitirdi.

İSRAİL'DE YÜZLERCE KİŞİ REHİNE TAKASI ANLAŞMASI TALEP ETTİ

İsrail ve Hamas arasında Gazze Şeridi'nde ateşkes ve geçici ateşkes için Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda, ABD'nin de desteğiyle gerçekleştirilen dolaylı görüşmeler, İsrail'in Refah kentine düzenlediği kara harekatıyla durma noktasına gelirken, dün, Hamas üyelerinin, 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'nin bitişiğindeki Nahal Oz yerleşim birimindeki bir askeri üsten kadın askerleri rehin aldığını gösteren görüntüler yayınlandı. 

AA'nın aktardığına göre, söz konusu videonun paylaşılmasının ardından, bunun da etkisiyle yüzlerce İsrailli dün Savaş Kabinesi'nin toplantısı sırasında Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Batı Kudüs'teki ofisi önünde gösteri yaparak Gazze Şeridi'ndeki rehinelerin takas anlaşmasıyla serbest bırakılmasının sağlanmasını talep etti.

Haaretz'in haberinde, Savaş Kabinesi üyeleri Benny Gantz ve Gadi Eisenkot ile Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın kabine toplantısı öncesi rehine aileleriyle görüştüğü, Netanyahu'nun ise onların görüşme taleplerini kabul etmediği belirtildi. Yüzlerce kişinin, rehine takası anlaşması yapılarak İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasının sağlanması talebiyle Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi önünde gösteri yaparak trafiği kapattığı aktarıldı. Yaklaşık 100 göstericinin de Netanyahu'nun ofisinin girişini kapattığı bildirildi.

HAMAS: VİDEONUN GERÇEKLİĞİ DOĞRULANAMAZ

Hamas'ın rehin aldığı askerlerin görüntüleri yayınlandı. (Rehine Aileleri Forumu/ Reuters)

Kudüs'teki göstericiler, rehinelerin resimlerini taşıdı ve Hamas'la acil bir anlaşmaya varılmasına atıfta bulunarak "Hemen anlaşma yapın" ve "Hepsini canlı geri getirin" gibi sloganlar attı. Tel Aviv'de ise protestocular kuzeye giden Ayalon Otoyolu'nu kapatarak hükümetin görevden alınmasını ve derhal erken seçim yapılmasını talep etti.

Rehinelerin aileleri, söz konusu görüntülerin Hamas'la ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılabilmesi için Benjamin Netanyahu hükümeti üzerindeki baskıyı artırmasını umarken, İsrail hükümet sözcüsü David Mencer ise basına yaptığı açıklamda, "Bu kızlar hâlâ Hamas'ın elinde. Lütfen gözlerinizi çevirmeyin. Filmi izleyin. İnsanlarımızı evlerine geri getirmek için İsrail'i destekleyin" ifadelerini kullandı. İsrail basınına yansıyan haberlere göre, söz konusu video, rehine aileleri tarafından yayınlanmıştı. Hamas, görüntülere ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail medyasında dolaşan videonun 'kırpılmış ve üzerinde oynanmış bir video olduğunu, içeriğinin gerçekliğinin doğrulanamayacağını' savundu.

SAVAŞ KABİNESİ, REHİNE TAKASI GÖRÜŞMELERİNİN DEVAMINA ONAY VERDİ

İsrail'in The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, 22 Mayıs Çarşamba akşamı bir araya gelen İsrail Savaş Kabinesi, müzakere ekibine rehine takası anlaşmasına varılabilmesi için çabalarını sürdürme talimatını verdi. Savaş Kabinesi'nin dört saat süren görüşmesinde, İsrail basınına göre, kabine üyelerinin büyük bir kısmı rehine takası anlaşmasına varılması için çabaların sürdürülmesine onay verdi. Bugün, Katar merkezli Al-Araby Al-Jadeed yayın organına konuşan Mısırlı bir kaynak, Mısırlı yetkililerin müzakerelere yeniden başlanması için teşebbüste bulunacağını söyledi. Kaynak, İsrail heyetinin haftada bir kez başkent Kahire'yi ziyaret ettiğini, bu ziyaretlerde iki ülke arasındaki güvenlik anlaşmalarının ve Refah sınırının yeniden açılmasının ele alındığını ifade etti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)