İsrail Savunma Bakanı, Sullivan'la görüştü: 'Refah'taki kara harekatı genişletilecek'

Katarlı bakan Al-Khulaifi, İsrail'in Gazze'deki askeri kara harekatlarının devam ettiği bir zamanda ateşkes anlaşmasına varmak için siyasi bir irade bulunmadığını söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 227'nci gününde devam ediyor. Gazze kentindeki Tel el-Heva Mahallesi'nin güneyindeki Netzarim koridorunda konuşlanan İsrail topçuları ile savaş uçakları, Gazze'nin Zeytun Mahallesi'ni yoğun şekilde bombaladı. Saldırıda ölen ve yaralananlar oldu. Gazze kent merkezinin Derac Mahallesi'nde bulunan Şeyh Zekeriya Camii çevresinin İsrail savaş uçaklarınca bombalanması sonucu yaşamını yitiren üç kişinin naaşı Ehli Baptist Hastanesi'ne getirildi.

İSRAİL, İKİ EVİ BOMBALADI: EN AZ 9 ÖLÜ

AA'nın aktardığına göre, İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin güneyindeki Es-Sabra Mahallesi'nde bir evi bombalaması sonucu ölen ve yaralananlar oldu. Savaş uçakları, Gazze'nin Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde de El-Attar ailesine ait evi bombaladı. Saldırıda üç kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. İsrail ordusu "Apache" tipi helikopter ve topçu ateşiyle kuzeydeki Cibaliye Mülteci Kampı'nı da bombaladı, saldırı sonucu ölen ve yaralananlar oldu.

İsrail'in kuzeydeki Beyt Lahiya'da "Lebid" ailesine ait bir apartmanı hedef alması sonucu altı kişi yaşamını yitirdi. İsrail savaş uçakları ve topçuları ayrıca gece boyu Nusayrat, Bureyc ve Cibaliya mülteci kampları ile Beyt Lahiya, Refah ve Gazze'ye de saldırlar düzenledi.

SULLIVAN, İSRAİL'DE SAVUNMA BAKANI GALLANT'LA GÖRÜŞTÜ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi. Haaretz'in aktardığına göre, Gallant, Sullivan'a İsrail'in 'Hamas'ı bertaraf etmek ve rehinelerin serbest kalmasını sağlamak için' Gazze Şeridi'nin güneyinde, 1 milyonu aşkın Filistinlinin sığındığı Refah kentindeki kara harekatını genişletmeye bağlı olduklarını ifade etti. 

Yoav Gallant'ın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Sullivan'la İsrail'de bir araya gelen Savunma Bakanı, görüşmeleri sırasında, Sullivan'a, 'nüfusu tahliye etmek ve uygun insani yardım yanıtını hayata geçirmek için İsrail tarafından yapılan düzenlemeleri' de sundu. Görüşmeye, Gallant ve Sullivan'ın yanı sıra, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve diğer üst düzey yetkililerin de katıldığı belirtildi. Açıklamaya göre, Savunma Bakanı Yoav Gallant, ayrıca İsrail'in güvenliğine olan kişisel bağlılığı için Sullivan'a, çeşitli tehditler karşısında İsrail'in yanında olduğu için de ABD'ye teşekkürlerini iletti. 

'GAZZE'DE HAMAS POLİS YETKİLİLERİ ÖLDÜRÜLDÜ'

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail'in iç istihbarat örgütü Shin Bet ise Gazze'nin merkezinde Hamas polis kuvvetlerine mensup iki üst düzey ismin öldürüldüğünü iddia etti. Buna göre, İsrail hava kuvvetleri, 19 Mayıs Pazar günü, Gazze'nin merkezindeki mülteci kamplarında Hamas'ın askeri kanadına mensup, Abu Ahmen olarak da bilinen Zahar Khouli'ye saldırdı. Bundan bir gün önce de İsrail güvenlik güçlerinin, Hamas'ın askeri kanadına mensup bir diğer isim olan Rami Khalil Faki'yi öldürdüğü ileri sürüldü.

KATAR: ATEŞKES SAĞLANMASI İÇİN SİYASİ BİR İRADE YOK

Hamas ve İsrail arasında yapılan dolaylı ateşkes ve rehine takası görüşmelerinin arabulucularından Katar'dan da Gazze Şeridi'ndeki duruma ilişkin açıklama yapıldı. Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan Devlet Bakanı Mohamed Bin Mubarak Al-Khulaifi, bugün yaptığı açıklamada, Gazze'de askeri kara harekatlarının devam ettiği bir zamanda ateşkes anlaşmasına varmak için siyasi bir irade bulunmadığını söyledi. 

BM: 810 BİNİ AŞKIN KİŞİ REFAH'TAN AYRILMAK ZORUNDA KALDI

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun saldırılarına devam ettiği Refah'tan göç etmek zorunda kalan Filistinlilere ilişkin bilgi verdi. Gazze'de güvenli yer olmadığının altı çizilen açıklamada, "Aileler her yerinden edildiğinde hayatlar ciddi risk altında oluyor. İnsanlar güvenlik arayışı içinde her şeyi geride bırakmak zorunda kalıyor" ifadesine yer verildi.

İsrail saldırıları altındaki Refah'tan son 2 haftada 810 binden fazla Filistinlinin Gazze'nin diğer bölgelerine göç etmek zorunda kaldığı aktarılan açıklamada, ateşkes çağrısı yapıldı.

İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması uyarısında bulunmuştu. Ardından 7 Mayıs'ta İsrail ordusu, Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır'la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin 10 Mayıs tarihinde Refah kentine kara saldırılarının 'alanının genişletilmesine' ilişkin kararı onayladığı belirtilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)