İsrail Savunma Bakanı'ndan 7 bin Haredi'nin askere çağrılmasına onay

İsrail'in yeni Savunma Bakanı Katz, halefinin görevden alınmadan bir gün önce onayladığı karara yeşil ışık yakarak 7 bin Ultra-Ortodoks Yahudi'nin askere çağrılmasına karar verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, ordunun 7 bin Ultra-Ortodoks Yahudi'yi (Haredi) askere çağırma kararını onayladı.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Katz'ın 7 bin Haredi'nin askere çağrılması kararını onayladığı belirtildi. Haredileri askerlik görevine çağıran emirlerin İsrail ordusunca 17 Kasım'dan itibaren kademeli olarak gönderileceği kaydedildi.

GALLANT, GÖREVDEN ALINMADAN 1 GÜN ÖNCE İMZALAMIŞTI

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, açıklamada ayrıca Savunma Bakanı Israel' Katz’ın muvazzaf, daimi ve yedek askerlerin üzerindeki yükü hafifletmek amacıyla Haredilerin İsrail ordusuna gerçek anlamda entegrasyonunu sağlayacak bir çözümü teşvik etmek için tüm taraflarla diyalog yürütme niyetinde olduğu ifade edildi.

Eski savunma bakanı Yoav Gallant'ın görevden alınmadan bir gün önce imzaladığı bu kararın Başbakan Benjamin Netanyahu tarafından göreve getirilen Israel Katz tarafından uygulamaya konulup konulmayacağı tartışılıyordu.

Yedioth Ahronoth'un 4 Kasım’da yayımlanan haberinde, Gazze ve Lübnan'a saldırılarına devam eden İsrail ordusunun, 7 bin askeri göreve çağırmaya ihtiyacı olduğu aktarılmıştı.

26 YAŞINA KADAR EĞİTİM ALIRLARSA MUAF TUTULUYORLARDI

İsrail'de Harediler, zorunlu askere alınmalarına karşı askerlik şubelerinin önünde sık sık protestolar düzenliyor. Çoğu dini gerekçelerle askere gitmeyi reddeden Harediler, 9 milyonluk ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor.

Ülkedeki Haredi Yahudilerinin büyük çoğunluğu Batı Kudüs'teki Meaşerim Mahallesi'nde ve başkent Tel Aviv yakınlarındaki Bney Brak kentinde yaşıyor.

İsrail'de 1 Kasım 2022'de yapılan genel seçimlerden zaferle ayrılan Likud lideri Benjamin Netanyahu'nun koalisyon ittifakında faşist partilerin yanı sıra Ultra Ortodoks Şas ve Birleşik Tevrat Yahudilik partileri de yer alıyor.

Laik Yahudilerle aralarında birçok konuda görüş ayrılığı olan ve toplumun geri kalanına entegre olmayı reddeden Haredi Yahudilerin çoğu, orduda dinlerinin gerektirdiği şekilde yaşayamayacakları gerekçesiyle askerlik yapmayı reddediyor.

Kadın ve erkekler için İsrail'de 3 yıl zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor. Ultra-Ortodoks Yahudilik inancına sahip Harediler ise 26 yaşına kadar Tevrat Kurslarında (Yeşiva) eğitim almaları halinde askerlikten muaf tutuluyor. İsrail'de koalisyon ortağı Haredi partiler, 'Tevrat eğitiminin temel hak olduğu' yönünde bir kanunu geçirerek temsil ettikleri kesimin askerlikten muaf tutulmasını yasal güvence altına almak istiyor.

(ANADOLU AJANSI)