İsrail, UAD kararına rağmen yeniden Refah'a saldırdı: 12 ölü

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah kentine saldırıları UAD kararına rağmen sürüyor. İsrail'in kente düzenlendiği hava saldırısında en az 12 Filistinlinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a saldırıları, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) askeri harekat ve saldırıların derhal durması kararına rağmen devam ediyor. İsrail güçlerinin dün Refah'a düzenlediği hava saldırısında en az 12 Filistinli öldü.

Reuters'ın aktardığına göre, İsrail, dün Mısır-Refah arasındaki 'tampon bölgeyi' ele geçirdikten sonra Refah'a yönelik saldırılarını sürdürdü. Gazze'deki sağlık kaynakları, İsrail'in saldırılarında en az 12 Filistinli sivilin hayatını kaybettiğini, saldırılarda yaralananların da olduğunu bildirdi. Filistinli telekomünikasyon şirketi Jawa, İsrail'in saldırılarının ardından Refah'taki iletişim hizmetlerinin kesildiğini açıkladı. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze kentinin batısındaki El Şati Mülteci Kampı'na yönelik hava saldırısında da bir kişi yaşamını yitirdi. İsrail ordusu ise Gazze Şeridi'nde iki askerini daha öldüğünü duyurdu.

NETANYAHU: TUTUKLAMA KARARI BAŞVURUSUNDA BULUNULMASI DELİLİK

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da Fransa'nın LCI kanalına verdiği röportajda, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han'ın kendisi hakkında tutuklama kararı talebinde bulunmasını değerlendirdi. Başsavcı'nın Hamas liderleri için de tutuklama talep ettiğine atıfla Netanyahu, UCM Başsavcısı'nın 'Hamas liderleri ile İsrail'in demokratik yollarla seçilmiş liderleri arasında sahte bir eşdeğerlik kurduğunu' öne sürerek yakalama kararı başvurusunu 'delilik' olarak nitelendirdi.

AA'nın aktardığına göre, mahkemenin iddia ettiği gibi 'sivilleri aç bırakma politikalarının olmadığını' ileri süren Netanyahu, Han'ın kendisi hakkında sunduğu gerekçelerin 'uydurma' olduğunu ve Gazze'de kıtlığı önlemek için 'her şeyi yaptıklarını' savundu.

NETANYAHU, KANAL ÖNÜNDE PROTESTO EDİLDİ

Gazze'de sivil kayıplara ilişkin soruya Netanyahu, askeri kayıplara kıyasla Gazze'deki sivil kayıpların 'modern şehir savaşlarında görülen en düşük oran' olduğunu iddia etti. Dünya genelinde İsrail'e karşı düzenlenen protesto gösterilerini eleştiren İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, eylemcileri 'İsrail’in demokrasisini' hedef almakla suçladı.

Öte yandan, Filistin devletini tanıyıp tanımayacaklarına ilişkin Netanyahu, Filistin'in 'barışçıl bir devlet' olmayacağını iddia ederek, "Onlara şimdi bir devlet verirseniz bu, teröristler için mümkün olan en büyük ödül olacaktır" ifadelerini kullandı.

Benjamin Netanyahu, İsrail'in Gazze'yi işgaline yönelik soruya ise "Gazze'yi işgal etmek gerekecek mi bilmiyorum ama teröristleri durdurmak için her an oraya girebilmemiz gerekecek" cevabını verdi. Netanyahu röportajının yayımladığı sırada yüzlerce kişi televizyon binasının önünde toplanarak Netanyahu'ya 'propaganda yaptırılmasını' protesto etti.

ABD: YÜZER İSKELENİN YENİDEN KURULUMU 1 HAFTADAN FAZLA SÜRECEK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh de dün düzenlediği günlük basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yapımı 320 milyon dolara mal olan ve fırtına nedeniyle 24 Mayıs'ta dağılan Gazze sahilindeki yüzer iskelenin parçalarının İsrail’in yardımı ile toplanarak Aşdod limanına tamir için getirildiğini belirten Singh, onarım bittikten sonra yeniden kurulumun bir haftadan fazla süreceğini ifade etti.

Singh, yüzer iskelenin ikinci kez kurulumundan sonra insani yardımların Gazzelilere hızlı bir şekilde ulaştırılması için İsrail ile herhangi bir mekanizma kurulup kurulmadığı sorusu üzerine, iskelenin parçalandığı günden bu yana yardım dağıtılmadığını, yüzer iskeleyi onarmak için ellerinden geldiğince hızlı çalıştıklarını ifade etti.

Yüzer iskelenin hazır olması durumunda yardımların ulaştırılması konusunda tekrar başa mı dönülecek sorusuna da Pentagon Sözcüsü Singh, "Hayır, başa geri döndüğümüzü sanmıyorum. Ve eğer sorunuzu yanlış anladıysam özür dilerim. Bir anlaşma var. Yardım, bölgeye ulaştığında Gazze içine dağıtılacak. Bu konuda Pentagon ve diğer ilgili insani kuruluşlar İsrail ordusu ile çalışıyor" yanıtını verdi.

'GAZZE'YE HAVADAN YARDIMLAR DURDURULDU'

Singh, ABD’nin Gazze’ye havadan yardım yapmaya devam edip etmediği sorularına da cevap verdi. Önce "Bunu hiçbir şekilde durdurmadık. Bu havadan yardımları yapmaya devam etmek istiyoruz ancak aynı zamanda bunu yapmanın güvenli olduğu yerleri de değerlendiriyoruz" diyen Singh, hava yardımları için rüzgarı ve hava şartlarını göz önünde bulundurduklarını belirtti. Singh, konuşmasının devamında ise "İsrail ordusu operasyonlarına devam ederken havadan yardım yapamayız, bu durumda savaş alanına girmiş oluruz. Dolayısıyla son zamanlarda havadan yardım yapılmadı ama buna devam etmeyi umuyoruz" dedi.

Gazze’ye havadan ve denizden yardımların geçici çözüm olduğunu belirten Singh, Gazze'deki sivillere yönelik en etkili yardım ulaştırma yolunun kara geçişleri olduğuna işaret etti. Singh, sorular üzerine Refah’ta hâlâ 'sivillerin korunması için kayda değer bir plan' görmediklerini de belirterek, "Bu bir ABD operasyonu değil, biz sahada değiliz. Biz sadece insani yardımları ulaştırmak için uğraşıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

'İSRAİL VE MISIR, REFAH GEÇİŞİNİ AÇMA KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİNE VARDI'

Öte yandan, İsrail basınına yansıyan haberlerde, ABD yönetiminden gelen baskının ardından İsrail ile Mısır'ın Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı'nı yeniden açma konusunda fikir birliğine vardığı ileri sürüldü. İsrail televizyonu KAN'da yer alan haberde, İsrail ile Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı yeniden açmayı kararlaştırdığı aktarıldı. Tel Aviv ile Kahire'nin bu kararı ABD'den gelen baskıların ardından aldığı iddia edildi.

Refah'ın yeniden açılması için İsrail yönetiminin askerlerini sınır kapısından çekmeyi kabul ettiği öne sürüldü. Haberde, sınır kapısının uluslararası bir kuruluşun kontrolüne bırakılmasının planlandığı, İsrail'in bir kuruluş bulununcaya kadar geçici süreyle Gazze'de "Hamas ile bağlantısı bulunmayan Filistinlilerce" kontrol edilmesini kabul ettiği ifade edildi.

İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemişti. Bunun ardından 7 Mayıs'ta İsrail ordusu, Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır'la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu. Refah Sınır Kapısı, bölgede İsrail işgalinin başladığı 7 Mayıs'tan bu yana kapalı durumda bulunuyor. Bu kapı, Gazze Şeridi'nin İsrail dışında dış dünyaya açılan tek sınır kapısı olma özelliğini taşıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)