İsrail, UNRWA yasağını Birleşmiş Milletler'e bildirdi

İsrail, BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın faaliyetlerinin yasaklanmasına ilişkin iki yasa tasarısını meclisten geçirdikten sonra söz konusu kararı BM'ye resmi olarak bildirdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail 2,5 milyon Filistinliye yardım sağlayan Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) faaliyetlerinin yasaklanmasına ilişkin iki yasa tasarısını 28 Ekim'de meclisten geçirmesinin ardından, UNRWA'nın İsrail'deki faaliyetlerini düzenleyen anlaşmanın iptal edildiğini BM'ye bildirdi.

AA'nın aktardığına göre, Tel Aviv yönetimi, İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan BM'ye gönderilen mektupla, UNRWA'nın İsrail'deki faaliyetlerini düzenleyen 1967 tarihli anlaşmayı iptal ettiğini duyurdu. İşgal altındaki Batı Şeria'da ve İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü yaklaşık 2,5 milyon Filistinli mülteci, UNRWA'dan destek alarak yaşamını sürdürüyor.

FİLİSTİN'DEN KARARA TEPKİ

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın UNRWA'nın İsrail'deki faaliyetlerini düzenleyen anlaşmanın iptal edildiğini BM'ye bildirmesinin ardından Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne yazılı açıklama yayımladı. Ebu Rudeyne, "İşgalci İsrail hükümetinin, UNRWA ile ilişkilerini kestiğini BM'ye resmi olarak bildirmesi, uluslararası insan hakları hukukunu, tüm uluslararası sözleşmeleri ve kararları hiçe saymaktır" ifadesine yer verdi.

İsrail'in Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkını tasfiye etmek ve UNRWA'nın faaliyetlerini engellemek için Ajansı hedef almaya devam ettiğini belirten Ebu Rudeyne, kararın sonuçlarından İsrail'i sorumlu tuttu, ülkelere İsrail'e karşı ciddi ve somut adım çağrısında bulundu.

ANLAŞMA, 3 AY İÇİNDE FESHEDİLECEK

UNRWA'nın yasaklanmasını hedefleyen iki yasa tasarısının 28 Ekim Pazartesi günü İsrail Meclisi'nden geçmesinin ardından 1967'den bu yana yürürlükte olan anlaşma üç ay içinde feshedilecek. İsrail Meclisi'nden geçen iki yasa kapsamında, UNRWA'nın İsrail'in 'egemenlik alanı' içerisinde doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir temsilcilik açması, hizmet vermesi ya da herhangi bir faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.

Söz konusu yasak kapsamında, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki UNRWA ofisi, Doğu Kudüs'teki tek mülteci kampı Şufat'taki UNRWA'nın faaliyetleri tamamen durdurulacak ve Kudüs’teki Eski Şehir’de bulunan UNRWA sağlık kliniği de kapatılacak. İsrail'in yasağından doğrudan etkilenmemekle beraber, UNRWA'nın saldırı altındaki Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki operasyonlarının olumsuz anlamda etkilenmesi bekleniyor.

MALEZYA'DAN KARAR TASARISI: İSRAİL, BM'DEN ÇIKARILSIN

Öte yandan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim, İsrail'in Filistin konusunda uluslararası hukuk ihlallerini sürdürmesi halinde Birleşmiş Milletler'den (BM) atılmasını öneren karar tasarısını BM Genel Kurulu'na sunmak üzere hazırladıklarını duyurdu.

Başbakan Enver, Malezya Parlamentosu'nda (Dewan Rakyat) hazırlanan karar tasarısına ilişkin açıklama yaptı. Malezya'nın, İsrail'in BM kuruluşlarının faaliyetine ve varlığına izin verme yükümlülüğüne dair Uluslararası Adalet Divanı'ndan (UAD) tavsiye görüşü talep eden karar tasarısını hazırlayan 'çekirdek gruba' katıldığını aktaran Enver, hazırlanan taslağın BM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi halinde BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) Gazze, Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki Filistinlilere yardım sağlamaya devam etmesinin önünü açabileceğini belirtti.

Karar tasarısı hakkında görüşmelerin sürdüğünü ve yakında BM Genel Kurulu'na sunulacağını ifade eden Enver, bu taslakta İsrail'in Filistin konusunda uluslararası hukuku ihlal etmesi halinde BM'den atılmasının önerildiğini kaydetti.

İSRAİL'İN GAZZE'YE HAVA SALDIRILARINDA EN AZ 31 KİŞİ ÖLDÜ

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Gazze Şeridi ve Lübnan'a saldırılarını sürdüren İsrail güçleri, 3 Kasım Pazar günü Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında en az 31 Filistinliyi öldürdü. Filistinli sağlık makamları, bu ölümlerin yaklaşık yarısının İsrail ordusunun son haftalarda yeniden yoğun saldırı başlattığı kuzeyde olduğunu bildirdi. 

Filistinli sağlık yetkilileri, İsrail ordusunun kuzeydeki Beyt Lahiya ile Cibaliya'da evlere düzenlediği ayrı saldırılarda en az 13 Filistinlinin öldüğünü kaydetti. İsrail'in Gazze şehri ve Han Yunus da dahil olmak üzere güneye düzenlediği saldırılarda da 18 kişi yaşamını yitirdi. Daha önce de İsrail güçlerinin baskın ve saldırı düzenlediği kuzeydeki Kemal Advan Hastanesi'ndeki sağlık yetkilileri, dün akşam saatlerinde yaptıkları açıklamada, tesisin yeniden İsrail tankları tarafından ateş altına alındığını ve hastanede tedavi gören bir çocuğun bu saldırıda ağır yaralandığını belirtti. Hastane direktörü Hüssam Ebu Safiya, Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) bir heyetin hastaneyi ziyaret etmesinin ve bazı hastaların tahliye edilmesinin ardından İsrail tanklarının hastaneye saldırı düzenlediğini açıkladı. 

Ebu Safiya, tankların saldırısında hastanenin su tedarik altyapısının, bahçesinin ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinin vurulduğunu ifade ederken, İsrail ordusunun Filistinli sivillerden sorumlu COGAT isimli kurumu, patlamanın Filistinli gruplar tarafından yerleştirilen bir patlayıcının infilak etmesi sonucu yaşandığını, olayın kaynağının İsrail saldırısı olmadığını savundu. COGAT, sivil altyapıların, sağlık tesislerinin ve uluslararası yardım kuruluşlarının 'terör amaçlarıyla kötüye kullanıldığını' iddia ederken, Hamas, sivil yapıları askeri amaçlarla kullandığı iddialarını reddediyor. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)