İsrail ve Hizbullah'tan karşılıklı saldırılar, İngiltere'den 'Beyrut' adımı

Hizbullah komutanı Şükür'ün İsrail'in saldırısında ölmesi sonucu İsrail ve Hizbullah arasında karşılıklı saldırılar sürerken İngiltere Beyrut Büyükelçiliği'ndeki diplomatların ailelerini tahliye etti.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ü öldürmesinin ardından İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında karşılıklı saldırılar yaşanıyor. Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkenin vatandaşlarına seyahat uyarısında ve ülkeden ayrılma çağrısında bulunduğu Lübnan'da bulunan İngiliz diplomatların aileleri de bu bağlamda ülkeden çıkarıldı. 

NNA: İSRAİL'İN HAVA SALDIRISINDA 2 KİŞİ ÖLDÜ

AA'nın Lübnan resmi haber ajansı NNA'dan aktardığına göre, İsrail ordusu, Lübnan’ın Meysel Cebel beldesine hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu biri Hizbullah bünyesindeki 'İslami Sağlık Heyeti' mensubu iki kişinin öldüğü kaydedildi. NNA'nın geçtiği başka bir haberde de İsrail savaş uçaklarının Kefr Killa beldesini bombaladığı aktarıldı.

'LÜBNAN TOPRAKLARINDAN İSRAİL'E FÜZE ATILDI'

Sınırdaki gerilim sürerken Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyine füze ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırı düzenlendiği bildirildi. İsrail ordu sözcülüğünden bir yetkili, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyine yönelik füze ve SİHA'larla saldırı düzenlendiğini belirtti. İsrailli yetkili, saldırılarda yaralanma ya da can kaybı olup olmadığına dair ise bilgi paylaşmadı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada da ülkenin kuzeyinde sirenler çaldığı kaydedildi. Lübnan'daki Hizbullah Hareketi'nden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde ise İsrail'in kuzeyine füze ve silahlı insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıyı Lübnan Hizbullahı'nın yaptığı ifade edildi. Haberde, İsrail ordusunun yaptığı soruşturma sonucu, Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyindeki Ayelet Hashahar yerleşim yeri yakınlarındaki bir askeri üsse düzenlediği silahlı insansız hava ara saldırısında bir subay ile bir askerin yaralandığı bilgisi verildi.

HİZBULLAH: 2 ÜYEMİZ İSRAİL'İN SALDIRISINDA ÖLDÜ

Hizbullah, bu saldırı öncesinde yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine yönelik düzenlediği hava saldırılarında iki mensubunun öldüğünü duyurmuştu. Buna göre, resmi Telegram hesabından konuya ilişkin açıklamada bulunan Hizbullah, İsrail ordusunun hava saldırısı sonucu, mensuplarından 1984 doğumlu Muhammad Hasan Ferhad ve Ali Mustafa Amru'nın hayatını kaybettiğini bildirmişti.

İsrail ordusunun 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana Lübnan'ın güneyine yönelik düzenlediği hava saldırılarında ölen Hizbullah mensubu sayı da 392'e yükselmişti.

İNGİLTERE, DİPLOMATLARIN AİLELERİNİ TAHLİYE ETTİ

Öte yandan, İngiltere de Beyrut Büyükelçiliği'nde çalışan diplomatların ailelerinin ülkeden çıkarıldığını duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İngiltere vatandaşlarının Lübnan'dan ayrılması tavsiyesinde bulunulan seyahat uyarısının güncellendiği belirtildi. Yapılan açıklamada, "İngiltere Büyükelçiliği geçici olarak çalışanların ailelerini geri çekti. İngiliz vatandaşlarına hizmet sağlamak da dahil olmak üzere temel hizmetler verilmeye devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.

İngiltere vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmeme tavsiyesinin geçerliliğini koruduğu belirtilen açıklamada, Lübnan'daki vatandaşların ülkeden ayrılması tavsiye edildi. Dışişleri Bakanlığınca yayımlanan seyahat uyarısının güncellenmiş versiyonunda, "Bakanlık, İsrail ile Lübnan Hizbullah'ı ve Lübnan'daki diğer gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle Lübnan'a tüm seyahatlere karşı uyarıyor" açıklaması yer aldı.

İsrail-Lübnan sınırında karşılıklı füze ve top atışları olduğu belirtilen uyarıda, Beka Vadisi ile Litani Nehri'nin kuzeyinde de riskler bulunduğu kaydedildi. Seyahat uyarısında, Lübnan'daki gerginliğin çok kısa sürede artabileceği ve bunun ulaşımı ciddi şekilde aksatabileceği belirtilerek, "Eğer şu an Lübnan'daysanız ayrılmanızı tavsiye ediyoruz" denildi.

(ANADOLU AJANSI)