İsrail Yüksek Mahkemesi: Haredi Yahudi ilahiyat öğrencileri askerlikten muaf tutulamaz

İsrail Yüksek Mahkemesi, oy birliği ile aldığı kararında, Ultra Ortodoks Yahudi ilahiyat öğrencilerinin zorunlu askerlikten muaf tutulamayacağına hükmetti.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları Ekim 2023'ten bu yana devam ederken, İsrail Yüksek Mahkemesi ülkedeki askere alma kuralları hakkında yeni bir karar verdi. Mahkeme, bugün açıkladığı kararında, hükümetin Ultra Ortodoks Yahudi ilahiyat öğrencilerini de askere alması gerektiğine hükmetti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun koalisyon hükümetinde iki Ultra Ortodoks partinin de bulunması dolayısıyla, bu kararın hükümette büyük bir kriz yaratabileceği öngörülüyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararında, Ultra Ortodoks Yahudi (Haredi) erkeklerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasına işaretle, "Zor bir savaşın zirvesinde, eşitsizliğin yükü hiç olmadığı kadar keskin" dedi. 

'YASAL DAYANAĞI YOK'

Haredi ilahiyat öğrencisi erkeklerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasının yasal dayanağının olmadığına ve askerliğe uygun olanların göreve alınması gerektiğine hükmedilen Yüksek Mahkeme kararında, askere alınmayan kişilerin kamu tarafından finanse edilen sosyal yardım ve eğitim yardımlarından da yararlanamayacaklarına yer verildi. Öte yandan, kararın, zorunlu askerliğe uygun olduğu tahmin edilen 67 bin Haredi erkeğe toplu mu yoksa kademeli biçimde mi tevdi edileceği ise henüz kesinleşmedi.

Ne olmuştu?

İsrail'de 7 Ekim 2023'ten sonra Gazze Şeridi'ne başlatılan saldırıların ardından Haredilerin askerlikten muaf tutulmaya devam edilip edilmeyeceği tartışması yaşanıyor. Yüksek Mahkeme, mart ayında Netanyahu hükümetinin yeni askerlik yasası hazırlanana kadar Haredi askerlik muafiyetinin uzatılması için ek süre talebini reddetmişti.

AA'nın aktardığına göre, mahkeme, şu ana kadar askerlik şubesine yazılmamış Tevrat okullarında (Yeşivalarda) eğitim gören Haredi öğrenciler için hükümetin sağladığı fonun da kesilmesi talimatını vermişti. İsrail Meclisinde, Haredilerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasına ilişkin yasa tasarısı, 11 Haziran'da yapılan oylamada oy çokluğuyla kabul edilmişti. Tasarının, yürürlüğe girmesi için ikinci ve üçüncü okumada onaylanmak üzere Meclisin Dışişleri ve Güvenlik Komitesinde tartışılması bekleniyordu.

Muhalefet partileri Haredilerin askerlikten muaf tutulmasını eleştirirken, Netanyahu hükümetinde yer alan Ultra Ortodoks Yahudileri temsil eden partiler ise Haredilere askerliği zorunlu hale getirecek yasa tasarısına karşı çıkıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)