İsrail'den 'Ayşenur Ezgi Eygi' açıklaması: 'Büyük olasılıkla doğrudan ve kasıtlı değildi'

İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail güçlerinin açtığı ateşin 'büyük olasılıkla doğrudan ve kasıtlı olmayan bir şekilde' Ayşenur Ezgi Eygi'ye isabet ettiğini savundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), işgal altındaki Batı Şeria'da yasadışı yerleşimlere karşı bir protesto sırasında İsrail güçlerince başından vurularak hayatını kaybeden Türkiye-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi hakkında açıklama yaptı.

IDF, Ayşenur Ezgi Eygi'nin hayatını kaybetmesine ilişkin yapılan ilk incelemenin sonuçlarına işaret ederek, Eygi'nin 'büyük olasılıkla' doğrudan ve kasıtlı olmayan bir şekilde IDF'nin açtığı ateşin kendisine isabet etmesi sonucu yaşamını yitirmiş olduğunu belirtti. İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail'in otopsi yapılması talebinde bulunduğunu bildirerek 'Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümü karşısında en derin pişmanlığını' ifade etti.

'EN DERİN PİŞMANLIĞIMIZI İFADE EDİYORUZ'

IDF’nin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, IDF komutanlarının Eygi’nin ölümüyle ilgili inceleme yaptığı belirtildi. “İnceleme, büyük olasılıkla, kendisini değil, isyanın kilit kışkırtıcısını amaçlayan IDF ateşinin doğrudan ve kasıtlı olmayan bir şekilde kendisine isabet etmiş olduğunu ortaya koymuştur” denilen açıklamada, “Olay, Beita Kavşağı’nda onlarca Filistinli şüphelinin lastik yaktığı ve güvenlik güçlerine doğru taş attığı şiddetli bir ayaklanma sırasında yaşanmıştır” ifadeleri kullanıldı. 

Olayın ardından Askeri Polis Cezai Soruşturma Birimi’nin (MPCID) soruşturma başlattığı bilgisi verilen yazılı açıklamada, incelemenin tamamlanmasının ardından bulguların incelenmek üzere ilgili makamlara iletileceği bilgisi verildi. “İsrail, otopsi yapılması için talepte bulunmuştur” bilgisinin de verildiği açıklamada, “IDF, Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümü karşısında en derin pişmanlığına ifade eder” ifadeleri kullanıldı. 

BLINKEN: KİMSE BİR PROTESTOYA KATILDIĞI İÇİN ÖLDÜRÜLMEMELİ

Bu açıklamanın kamuoyu ile paylaşılmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, IDF'nin soruşturmasının Eygi'nin ölümünün 'provoke edilmemiş ve meşru olmayan' bir durum olduğunu gösteriyor gibi göründüğünü söyledi. Blinken, "Hiç kimse bir protestoya katıldığı için vurulup öldürülmemeli" dedi.

AA'nın aktardığına göre, hiç kimsenin görüşlerini özgürce ifade ettiği için hayatını riske atmak zorunda kalmaması gerektiğini vurgulayan Blinken, şunları kaydetti:

"Bize göre, İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria'daki faaliyetlerinde, angajman kurallarında yapılacak değişiklikler dahil bazı nihai değişiklikler yapması gerekmektedir. Aşırılık yanlısı yerleşimciler Filistinlilere saldırdığında güvenlik güçlerinin görmezden geldiğine dair bazı raporlara uzun zamandır şahit oluyoruz. İsrail güvenlik güçlerinin Filistinlilere karşı aşırı güç kullandığını gördük ve şimdi de İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülen ikinci bir ABD vatandaşı var. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu değişmeli ve biz bunu İsrail hükümetinin çoğu üyesine açıkça ifade edeceğiz."

Ne olmuştu?

İsrail askerleri, Batı Şeria'da barışçıl bir gösteri sırasında katılımcıların üzerine ateş açmış, Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurularak ağır yaralanmıştı. Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırılan Eygi, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsü bir insan hakları savunucusuydu. 2003'te İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı harekete mensuptu.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)