İsrail'den Cumhurbaşkanı Reisi'ye BM Genel Kurulu'nda 'Emini' protestosu
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin BM Genel Kurulu konuşması sırasında İsrail'in BM Büyükelçisi, üzerinde Emini'nin fotoğrafı da olan "İranlı kadınlar şimdi özgürlüğü hak ediyor" yazılı bir pankart açtı.
DUVAR - ABD'nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail tarafından protesto edildi.
The Guardian'ın aktardığına göre, Reisi'nin konuşması sırasında İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, üzerinde 2022 yılında 'ahlak polisi'nin gözaltında katledilen 22 yaşındaki Mahsa Jîna Emini'nin fotoğrafının da olduğu bir pankart açtı. Pankartta, "İranlı kadınlar şimdi özgürlüğü hak ediyor" yazısı vardı. Reisi ise BM Genel Kurulu'na hitabında, protestolarla ilgili haberlerin 'çarpıtılmış' ve 'yalan' olduğunu ileri sürdü.
Bu haberlerin 'Batılı istihbarat yetkililerinin komplosu' olduğunu da iddia eden Reisi, İslam öğretilerine atıfta bulunarak kadın ve erkeğin 'yaradanın gözünde eşit olduğunu' söyledi.
'ABD'NİN ANLAŞMADAN ÇEKİLMESİ BAĞLILIK İLKESİNİ İHLAL ETTİ'
AA'nın aktardığına göre, Reisi, konuşmasında, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesine de değindi. ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesine yönelik eleştirilerini yineleyen Reisi, Washington yönetiminin bu tutumunu 'zorbalık' olarak nitelendirdi.
Reisi, "ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi, anlaşmaya bağlılık ilkesinin ihlaliydi. Amerika'nın bu davranışı, iddiasının aksine, işbirliği yerine kanunsuzluğu ve zorbalığı ikame etmesidir" ifadelerini kullandı. Nükleer silahın ülkesinin savunma doktrininde yer almadığını öne süren Reisi, "Atom bombası suçu işleyen (ABD), nükleer silahsızlanmaya gitmediği gibi bir de yaptırımlarla milletin hakkını ayaklar altına alıyor" dedi.
ZELENSKİY: RUSYA'NIN NÜKLEER SİLAHLARDAN ARINDIRILMASI GEREKİYORDU
Rusya ile savaşın 24 Şubat 2022'den bu yana devam ettiği Ukrayna'nın Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de savaşın başlamasından bu yana ilk defa dün BM Genel Kurulu'na yüz yüze hitap etti. Zelenskiy, Rusya'ya güvenilmemesi gerektiğini savunarak, "Ukrayna, Rusya'nın saldırganlığından sonra dünyada kimsenin herhangi bir ülkeye saldırmaya cesaret etmemesi için elinden geleni yapıyor" dedi. Ukrayna'nın daha önce nükleer silahtan arındırıldığını anımsatan Zelenskiy, "Rusya'nın, daha 1990'larda nükleer silahtan arındırılması gerekiyordu. Bunu tarih bize gösteriyor. Rusya, bugün de bu silahtan arındırılmayı hak ediyor. Teröristlerin nükleer silaha sahip olma hakkı yok" diye konuştu.
Rusya'nın Ukrayna ve tüm dünyaya karşı çeşitli silahlar kullandığını söyleyen Zelenskiy, Rusya'nın savaşın başlamasının ardından Karadeniz ve Azak Denizi'nde Ukrayna'ya ait limanları engellediğini, Tuna Nehri'ndeki limanlara yönelik saldırılar düzenlediğini savundu.
'PUTİN'E GÜVENİLİP GÜVENİLMEYECEĞİNİ PRİGOJİN'E SORUN'
Geçen yıl BM Genel Kurulu'nda 'Barış Formülü'nün ana hatlarını sunduğunu anımsatan Zelenskiy, bunun 140 devlet tarafından desteklendiğine dikkat çekerek, "Ukrayna'nın barış formülü küreselleşiyor. Formülün maddeleri, Rusya'nın Ukrayna'ya ve diğer ülkelere karşı kullandığı, diğer saldırgan ülkeler tarafından kullanılabilecek her türlü silahlanma biçimini durduracak çözümler ve adımları içeriyor. Modern tarihte ilk kez, saldırıya uğrayan ulusun şartlarına göre saldırıyı durdurmak için gerçek şansımız var" dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ayrıca şu ifadeleri kullandı: "Perde arkasında bazı şüpheli anlaşmalar yapılmaya çalışıldığını biliyorum. Kötülüğe güvenilmez. 'Putin'e güvenilebilir mi?' sorusunu Prigojin'e (düşen uçakta ölen paralı savaşçı grubu Wagner'in kurucusu) sorun. Rusya dünyayı son savaşa iterken, Ukrayna, Rusya'nın saldırganlığından sonra dünyada kimsenin herhangi bir ülkeye saldırmaya cesaret etmemesi için elinden geleni yapıyor. Silahlanmanın önüne geçilmesi gerekiyor. İşlenen savaş suçlarının cezası olmalı. Sınır dışı edilenlerin evlerine dönmesi gerekiyor. Kafirin de kendi ülkesine dönmesi gerekiyor. Bunu başarmak için birlik olmalıyız ve bunu yapacağız." (DIŞ HABERLER)