İsrail'den Gazze ve Lübnan'da saldırılar: 5 kişi öldü
İsrail, ateşkesin sürdüğü Gazze ve Lübnan'a hava saldırıları düzenledi. Gazze'de dört Filistinlinin, Lübnan'ın güneyindeki Sayda'da ise bir kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
DUVAR - İsrail güçleri, ateşkesin devam ettiği Gazze Şeridi ve Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırılarında en az beş kişiyi öldürdü. Gazze'deki acil durum servisinin açıklamasına göre, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında dört Filistinli öldü.
Reuters haber ajansının haberine göre, İsrail ordusu, konuya ilişkin açıklamasında, saldırıya ilişkin açıklamayı incelediğini bildirdi. Öte yandan, İsrail güçlerinin Lübnan'ın güneyinde bir otomobili insansız hava aracıyla (İHA) hedef aldığı da açıklandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun güneyde yer alan Sayda kentine bağlı Deyr ez-Zahrani yolunda seyir halindeki bir araca İHA'yla saldırı düzenlediği belirtildi. Açıklamada, saldırıda bir kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.
LÜBNAN CUMHURBAŞKANI AVN'DAN 'SALDIRILAR DURSUN' ÇAĞRISI
Bugün başkent Beyrut'taki Baabda Sarayı'nda Ateşkesi Denetleme Komitesi Başkanı ABD'li Tümgeneral Jasper Jeffers ile bir araya gelen Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, da 'İsrail'in ülkesine yönelik saldırılarının durdurulması' talebinde bulundu.
AA'nın aktardığına göre, İsrail'in Lübnan'la ateşkes anlaşmasına uymasını ve varlığını sürdürdüğü noktalardan geri çekilmesini talep eden Avn, İsrail'in alıkoyduğu Lübnanlı esirleri serbest bırakmasını istedi. Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın haberinde, görüşmenin güneydeki İsrail sınırı yakınlarında yer alan en-Nakura beldesinde bir araya gelecek Ateşkesi Denetleme Komitesi öncesinde gerçekleştiği, Avn'ın Jeffers'ten İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının durdurulmasını da istediği kaydedildi.
Öte yandan, Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Ahbar gazetesi, 'İsrail'in alıkoyduğu 11 Lübnanlı sivilden altısını serbest bırakabileceğini' yazdı. Haberde, İsrail'in söz konusu Lübnanlıları Ateşkesi Denetleme Komitesinin toplantısından sonra serbest bırakılabileceği aktarıldı.
GAZZE VE LÜBNAN'DA ATEŞKES SAĞLANMIŞTI
Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve rehine takası anlaşması 19 Ocak Pazar günü Türkiye saatiyle 12.15'te yürürlüğe girmişti. Ancak İsrail ordusu sık sık ateşkesi ihlal ediyor. Anlaşma kapsamında 27 Ocak Pazartesi günü, Netzarim Koridoru Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişine açılmış, İsrail ordusu 9 Şubat'ta Netzarim Koridoru'ndan çekilmişti. Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail ordusunun 8 ay süren işgalinin ardından 1 Şubat'ta hasta ve yaralıların tahliyesi için açılmıştı. Anlaşmanın birinci aşamadaki rehine takaslarında, İsrail hapishanelerindeki 1700’ün üzerinde Filistinli tutuklu serbest bırakılırken Gazze'deki 25'i sağ, sekizi ölü olmak üzere 33 İsrailli rehine teslim edildi. Ayrıca Gazze'deki beş Taylandlı rehine de serbest kaldı.
Lübnan ve İsrail arasında 27 Kasım 2024 tarihinde yapılan ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail bu anlaşmayı da sıklıkla ihlal ediyor. Lübnan resmi makamlarının paylaştığı verilere göre, ateşkes anlaşmasının koşullarına karşın Lübnan'ın güneyindeki beş noktada askeri varlığını sürdüren İsrail ordusunun ateşkesin sağlanmasının ardından düzenlediği saldırılarda en az 86 kişi hayatını kaybederken, 285 kişi yaralandı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)