İsrail'den Gazze'de ateşkes ve rehine takası için 'beklenmedik' talep

Reuters'a konuşan kaynaklar, İsrail'in Gazze'nin kuzeyine dönmek isteyen siviller için 'güvenlik incelemesi mekanizması' istediğini söyledi. Batılı bir yetkiliye göre bu 'beklenmedik' bir talep.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, Gazze kent merkezinin doğusuna düzenlediği saldırılarda en az beş Filistinliyi öldürdü, saldırılarda çok sayıda kişi de yaralandı. İsrail ve Hamas arasında Gazze Şeridi’nde ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması yönündeki çabalar sürerken, İsrail’in anlaşma planında değişiklikler yapmak istediği iddia edildi.

Anadolu Ajansı’nın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığına göre, İsrail savaş uçakları Gazze kent merkezinin doğusundaki Sahabe Mahallesi'nde iki evi bombaladı. Biri Elbenna ailesine ait iki eve düzenlenen saldırıda en az beş Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. İsrail savaş uçaklarının Gazze kentinin doğusunda bulunan Ed Durc Mahallesi'ndeki bir evi bombalaması sonucu ise aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az altı kişi yaralandı. İsrail, Gazze Şeridi'nin merkezindeki El Miğraka bölgesinde ise birçok binayı patlayıcılarla havaya uçurdu. Gazze'deki halk da sivil savunma ekiplerinin yardımıyla İsrail'in Han Yunus kentinin doğusundaki Beni Süheyla beldesinde bombaladığı evlerin enkazından çok sayıda kişinin cansız bedenini çıkardı.

REUTERS: İSRAİL, ATEŞKES PLANINDA DEĞİŞİKLİK İSTİYOR

Reuters haber ajansına konuşan bir Batılı yetkili, bir Filistinli ve iki Mısırlı kaynak ise İsrail’in Gazze’de ateşkes ve rehine takası öngören anlaşmada değişiklik yapma arayışında olduğunu söyledi. Dört kaynağın aktardığına göre, İsrail, yerinden edilen Filistinlilerin Gazze Şeridi’nin kuzeyine dönmeden önce incelemeye tabi tutulmasını istiyor. Anlaşmaya ilişkin kamuoyuna duyurulan ilk planda, Gazze Şeridi’nin güneyine gitmek zorunda bırakılan sivillerin özgür bir şekilde kuzeye dönebilmesi öngörülüyordu. Batılı yetkili, İsrailli arabulucuların ‘burada konuşlu Hamas mensuplarını destekleyebilecekleri endişesiyle kuzeye dönmek isteyen siviller için bir güvenlik incelemesi mekanizması’ istediğini söyledi. Filistinli ve Mısırlı kaynaklar, Hamas’ın İsrail’in yeni talebini reddettiğini belirtti. 

‘NETANYAHU, HÂLÂ OYALIYOR’

Mısırlı kaynağa göre, ateşkes ve rehine takası anlaşması konusunda bir diğer düğüm noktası ise İsrail’in Gazze Şeridi-Mısır sınırını kontrolü altında tutmak istemesi. Doğrudan İsrail’in talepleri hakkında yorumda bulunmayan Hamas’ın üst düzey isimlerinde Sami Abu Zuhri, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya işaret ederek, “Netanyahu hâlâ oyalıyor. Şu ana kadar yaklaşımında bir değişiklik olmadı” diye konuştu. 

‘BU BEKLENMEDİK BİR ŞEYDİ’

Hamas ve İsrail arasında ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yeniden yapılmaya çalışılan dolaylı ateşkes ve rehine anlaşması görüşmeleri, ABD Başkanı Joe Biden’ın kamuoyuna duyurduğu anlaşma teklifine dayanıyor. Anlaşma teklifinde üç aşama öngörülüyor. Buna göre, anlaşmaya varılması halinde başlayacak ilk aşamada altı haftalık bir ateşkes ve İsrail'deki yüzlerce Filistinli tutukluya karşı Gazze'deki kadın, yaşlı ve yaralı rehinelerin salıverilmesi sağlanacak; ilk aşama esnasında Biden’ın ‘çatışmalara kalıcı bir son verileceğini’ söylediği ikinci aşama ile ilgili müzakereler yapılacak. Üçüncü aşamada ise yeniden inşa faaliyetleri başlayacak. 

ABD’li yetkililer, haftalardır anlaşmaya yakın olunduğunu söylese de zorluklar devam ediyor. Batılı ve Mısırlı kaynakların aktardığına göre, İsrailli yetkililer, bu ayın başında Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan son görüşmelerde Gazze Şeridi’nin kuzeyine dönecek siviller için güvenlik incelemesi mekanizması talebinde bulundu. Batılı yetkili, “Bu beklenmedik bir şeydi” diye konuştu, İsrail'in sadece Hamas mensuplarının kuzeye dönmesinden değil, sivillerin de Hamas'a üstü kapalı destek vermesinden endişe duyduğunu savundu.

Kaynaklar, İsrailli yetkililerin Gazze Şeridi ve Mısır arasında ‘Philadelphia Koridoru’ olarak da bilinen hattan çekilme konusunda da tereddütlü olduğunu aktardı. 

Temmuz ayının başında İsrail ve Mısırlı arabulucuların Hamas ile bir ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması halinde Philadelphia Koridoru'ndaki İsrail askerlerinin çekilmesine izin verecek bir elektronik gözetleme sistemine ilişkin görüşme yaptığı iddia edilmişti. Reuters'ın haberinin ardından İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, bunun 'tamamen yalan haber olduğu' ileri sürülmüştü.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)