İsrail'den 'Han Yunus'un doğusunu terk edin' emri: Hastane de boşaltılıyor

İsrail ordu sözcülerinden Adraee, Filistinlilerden Han Yunus kentinin doğusundaki bölgeleri acilen boşaltmalarını istedi. Zorla yerinden edilen Gazzeliler yeniden El Mevasi'ye göç etmeye başladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürürken, dün güneydeki Han Yunus kentinin doğusunun boşaltılmasını istedi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu kentin doğu bölgelerinde yerinden edilen Filistinlilere gönderdiği ses kaydında bölgenin 'tehlikeli çatışma bölgesi' olduğunu iddia ederek boşaltılmasını talep etti.

İsrail ordu sözcülerinden Avichay Adraee de X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Filistinlilerden Han Yunus kentinin doğusundaki bölgeleri güvenlikleri için acilen boşaltmalarını istedi. Ordunun yaptığı bu çağrının, İsrail güçlerinin haftalar önce ayrıldığı bölgeye yeniden girebileceği yorumlarını beraberinde getirirken, ordu, dün erken saatlerde yaptığı bir başka açıklamada, Han Yunus bölgesinden roket atıldığını iddia etmişti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da dün yaptığı açıklamada, bir gün önce Gazze bölüğünü ziyaret ettiğini belirterek, "Refah'te yürütülen savaşta çok önemli başarılar gördüm. Hamas terör ordusunun bertaraf edilmesi aşamasının sonuna doğru ilerliyoruz. Geri kalanları vurmaya devam edeceğiz" demişti.

ZORLA YERİNDEN EDİLMİŞ FİLİSTİNLİLER YENİDEN EL MEVASİ'YE GÖÇ ETTİ

İsrail ordusunun 'Han Yunus'un doğusunu boşaltın' talimatının ardından kentin doğusundaki Filistinliler El Mevasi bölgesine doğru yeniden göç etti. Han Yunus ile Refah kentlerine uzanan El Mevasi bölgesi, İsrail ordusunun daha önce göçe zorladığı Filistinlilerin gitmesini istediği 'güvenli bölgeler' arasında yer alıyordu. Refah'ın batısında bulunan ve yerleşim yeri olmayan El Mevasi'de büyük ölçüde açık araziler bulunuyor.

GAZZE-AVRUPA HASTANESİ DE TAHLİYE EDİLİYOR

Han Yunus kentindeki Gazze-Avrupa Hastanesi çalışanları da İsrail’in hastanenin bulunduğu bölgenin boşaltılması yönündeki uyarısının ardından hasta, yaralı ve cihazların tahliyesine başladı. Anadolu Ajansı muhabirine konuşan sağlık kaynakları, Gazze Şeridi'nde faaliyetteki az sayıdaki sağlık merkezinden biri olan Gazze-Avrupa Hastanesi'nden tahliye edilen hasta ve yaralıların kent merkezindeki Nasır Hastanesi’ne nakledildiğini ifade etti. Kaynaklar, hastanenin veya çevresinin bombalanması durumunda zarar görecekleri endişesiyle ekiplerin 'hastanedeki tıbbi alet ve cihazları da tahliye etmeye başladığını' bildirdi.

BM: İSRAİL'İN ÇAĞRISI SON DERECE ENDİŞE VERİCİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) de konuya ilişkin açıklama yaparak, İsrail’in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus’ta binlerce kişiye 'bölgenin boşaltılması' çağrısı yapmasından son derece endişe duyulduğunu açıkladı.

OHCHR-Filistin’in X sosyal medya hesabından, İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’taki 'boşaltma' çağrısına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, “Binlerce kişinin Han Yunus’tan tahliye edilmesinin istenmesinden son derece endişe duyuyoruz. Bu, muhtemelen büyük kitlesel yerinden edilme, acılar ve aile ayrılıklarına yol açacak” denildi. Bu durumun, nüfusun gıda, su, barınak ve diğer temel ihtiyaçlar konusunda ciddi eksikliklerle karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleştiği vurgulandı.

İSRAİL, ŞİFA HASTANESİ MÜDÜRÜNÜ 7 AY SONRA SERBEST BIRAKTI

Öte yandan, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin orta ve güneydoğu sınırlarında alıkoyduğu 50 Filistinliyi dün serbest bıraktı. Serbest bırakılan kişiler arasında Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye de vardı. İsrail Silmiyye'yi alıkoyduktan 7 ay sonra 1 Temmuz Pazartesi günü serbest bıraktı. Serbest bırakılanlar, Deyr El Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi ile Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'ne getirildi.

Serbest bırakılmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ebu Silmiyye, "İsrail işgal hapishanelerindeki esir ve mahkumlar, Nekbe'den (Büyük Felaket) bu yana Filistin tarihinde görülmemiş bir trajediyi yaşıyor" ifadelerini kullandı. "Esirler, işgal hapishanelerinde yiyecek kıtlığı, fiziksel aşağılanma ve işkenceye maruz kalıyor" diye konuşan Ebu Silmiyye, uluslararası toplumun tüm Filistinli esir ve mahkumların serbest bırakılması için kararlı bir adım atması gerektiğini vurguladı.

Ebu Silmiyye, İsrail hapishanelerinde işkence altında yaşamını yitiren sağlık personellerinin olduğunu, tek hap bile içemeyen hasta esirlerin bulunduğunu aktardı.

7 EKİM'DEN BU YANA 38 BİNE YAKIN GAZZELİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamaya göre, İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde 24 saat içinde iki saldırı daha düzenledi, bu saldırılarda 23 Filistinli yaşamını yitirdi, 91 Filistinli yaralandı. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 37 bin 900'e, yaralı sayısı ise 87 bin 60'a yükseldi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)