İsrail'den Lübnan'da seyir halindeki araca hava saldırısı: Hizbullah üyesi öldü

İsrail Din Hizmetleri Bakanı Michael Malchieli, Kanal 14 televizyonuna yaptığı açıklamada, bakanlığının Lübnan ile olası bir savaş nedeniyle büyük cenaze törenlerine hazırlandığını söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının, Hizbullah'la karşılıklı saldırıların 8 Ekim 2023'ten bu yana devam ettiği Lübnan’ın güneyinde, seyir halindeki bir araca düzenlediği hava saldırısında bir kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

HİZBULLAH: ABBAS İBRAHİM HAMADİ ÖLDÜRÜLDÜ

AA'nın Lübnan resmi haber ajansı NNA’dan aktardığına göre, İsrail, Lübnan’ın güneyindeki Deyr Kifa beldesinde bir araca hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu araç içerisindeki bir kişinin öldüğü belirtildi. Olayın ardından açıklama yapan Lübnan Hizbullahı, ölen kişinin Abbas İbrahim Hamadi adlı mensubu olduğunu duyurdu.

İsrail ordusu da saldırıyı doğrulayarak, açıklamasında, ölen Hizbullah mensubu Hamadi'nin Lübnan'ın güneyindeki Cuvaya bölgesi operasyon komutanı olduğunu kaydetti.

DİN HİZMETLERİ BAKANI: BÜYÜK CENAZA TÖRENLERİNE HAZIRLANIYORUZ

İsrail-Lübnan sınırında gerilim tırmanırken İsrail Din Hizmetleri Bakanı Michael Malchieli de İsrail'in Kanal 14 televizyonuna yaptığı açıklamada, bakanlığının Lübnan ile olası bir savaş nedeniyle büyük cenaze törenlerine hazırlandığını söyledi.

Bakan Malchieli, açıklamasında, “Cenaze defin sisteminden sorumlu olan Din Hizmetleri Bakanlığı, kuzeydeki senaryolara hazırlanıyor" ifadelerini kullandı. İsrail ile Hizbullah arasında son haftalarda Lübnan’ın güney sınırında artan gerilime işaret eden Bakan Malchieli, “Her şey stüdyolarda söylenemez ama kuzeyde daha büyük şeylere hazırlanmak için ofiste toplantılar düzenliyoruz" diye konuştu.

'TOPLU CENAZE TÖRENİ' SORUSUNA YANIT: 'OLUMLU'

Malchieli, kuzeyde olası bir savaş nedeniyle bakanlığın toplu cenaze töreni hazırlığı yapıp yapmadığı yönündeki soruya ise ayrıntıya girmeden “olumlu” yanıt verdi.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, dün yaptığı açıklamada, Lübnan'a savaşın dayatılması halinde İsrail'in kuzey bölgelerine yönelik büyük bir saldırı planının masada olduğunu söylemişti. Nasrallah ayrıca Lübnan'a olası bir topyekûn saldırıda İsrail uçaklarına üslerini açması halinde Kıbrıs'ı hedef sayacaklarını duyurmuştu. Nasrallah, konuşmasında, "Kıbrıs'ı savaşın bir parçası kabul edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

'MAVİ HAT'TA GERİLİM

İsrail-Lübnan arasındaki 'Mavi Hat' olarak tabir edilen sınır hattında son haftalarda gerginlik giderek tırmanıyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, 'Lübnan'daki Hizbullah'ın 7 Ekim'den bu yana İsrail’e 5 binden fazla roket, tanksavar mermisi ve İHA ateşlediğini' söylemişti. Hagari, “Hizbullah'ın artan saldırıları bizi daha geniş bir tırmanışın eşiğine getiriyor. Bu, Lübnan ve bölge için yıkıcı sonuçlar doğurabilecek bir tırmanış” ifadelerini kullanmıştı.

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzeyde de Hizbullah ile çatışıyor. Bu çatışmalarda 345 Hizbullah üyesi, 63 Lübnanlı sivil, 19 Emel Hareketi, 13 Hamas, 15 İslami Cihad üyesi ile 14 İsrail askeri ve 10 İsrailli sivilin öldüğü bildirilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)