İsrail'den Lübnan'ın güneyine hava saldırıları: '1000 roket başlığı imha edildi'

İsrail, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. Açıklamada, İsrail'e fırlatılmaya hazır olduğu iddia edilen 1000 roket başlığının imha edildiği belirtildi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah üyelerinin de kullandığı mobil çağrı cihazları ve el telsizlerinde yaşanan art arda patlamalarda en az 37 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a yönelik hava saldırıları düzenledi. Ordudan yapılan açıklamada, 100 noktada 1000 roket başlığının imha edildiği ifade edildi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İsrail ordusu, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, öğleden sonra Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenlediğini duyurdu. Açıklamada, hava saldırılarında, 100 noktada İsrail'e fırlatmaya hazır 1000 roket başlığının vurularak imha edildiği aktarıldı. Açıklamada, ordunun Hizbullah'ın yeteneklerini ve askeri altyapısını hedef almaya devam ettiği ifade edildi.

LÜBNAN'DAN İSRAİL'İN METULA BÖLGESİNE FÜZE ATILDI

İsrail basınına yansıyan haberlere göre, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyindeki Metula yerleşim yerine atılan füzeler de bölgede yangın çıkmasına ve bazı evlerin zarar görmesine neden oldu. İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Hizbullah'ın Metula yerleşim yerine fırlattığı füzeler birkaç yerde yangın çıkmasına, bazı evlerin zarar görmesine ve bir kadının hafif şekilde yaralanmasına sebep oldu.

Sosyal medyada Metula bölgesinde çıkan yangınların görüntüleri paylaşıldı. Saldırılar sonucu iletişim ve elektrik hatları da zarar gördü. İsrail ordu radyosu daha önce ülkenin kuzeyine son 48 saatte 150 kadar roket atıldığını belirtmişti. İsrail ordusu ayrıca Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını açıklamıştı.

İSRAİL ORDUSUNDAN YERLEŞİM YERLERİ İÇİN YENİ GÜVENLİK TALİMATLARI

İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında karşılıklı saldırılar sürerken, İsrail ordusu, ülkenin kuzeyinde yer alan Yukarı Celile'deki sınıra yakın İsrail yerleşim yerlerinde yeni güvenlik talimatları açıkladı. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde yaşanan olayların gölgesinde durum değerlendirmesi yapıldığı ve bir dizi güvenlik önlemi alındığı belirtildi. Açıklamada, güvenlik önlemleri çerçevesinde bölgede yaşayanlardan yerleşim yerlerindeki hareketliliği azaltmaları, toplu halde bulunmaktan kaçınmaları, yerleşim yerlerinin kapılarını kontrol altında tutmaları ve korunan bölgelerin yakınında kalmaları istendi.

Reuters'ın aktardığına göre, İsrail, daha sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in kuzeyi ve Golan Tepeleri'nde yaşayanlar için getirilen kısıtlamaların kaldırıldığını bildirdi.

LÜBNAN, BMGK'YE ŞİKAYETTE BULUNMAYA HAZIRLANIYOR

Öte yandan, Lübnan'ın da çağrı cihazları ve telsizlerde meydana gelen patlamalarla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayette bulunmaya hazırlandığı belirtildi.

Lübnan, söz konusu saldırıların ardından BM düzeyinde harekete geçmeye karar verdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Abdallah Buhabib, 'İsrail'in masum Lübnan halkına karşı işlediği savaş suçu mahiyetindeki siber terör saldırısıyla ilgili olarak Lübnan'ın BM Daimi Temsilciliği'ne BMGK'ye şikayette bulunma' talimatı verdi.

Ne olmuştu?

Lübnan'da 17 Eylül'de Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Patlamalarda ikisi çocuk 12 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı. Ülkede 18 Eylül'de çok sayıda telsizin patlatılması sonucu da 25 kişi öldü, 608'den fazla kişi yaralandı. Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar yaşanıyor.

 

(ANADOLU AJANSI)